Skalnica strechová (domáce liečivo)

eldina - fotkaeldina, 16. mája 2013
Skalnica strechová (domáce liečivo)
Foto: eldina

všetci ste ju určite videli , viacerí ju máte v skalke , je to taká -"domáca aloe vera"...:) Pochádza údajne z Maroka, Iraku,Turecka - Zobraziť celý popisvšetci ste ju určite videli , viacerí ju máte v skalke , je to taká -"domáca aloe vera"...:) Pochádza údajne z Maroka, Iraku,Turecka - ale v našich končinách je od 9.storočia.V “Capitulare de villis”, bola zaradená od Karola Veľkého a Ľudovíta Pobožného medzi 72 rastlín, ktoré sa majú pestovať.V tých časoch sa totiž verilo, že do domu, na ktorom rastie skalnica, neudrie hrom a ani ho nezmetie víchrica..okrem toho sa používala ako liečivá rastlina.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Používajú sa len čerstvé listy, ktoré chutia slano-kyselkavo, dokonca si nimi môžte spestriť aj šaláty...

  2. 2

    A teraz využitie Skalnice:--------------rozdrvené listy alebo ich šťava, sa používajú ako obklad na štípance od včiel,ôs, či komárov..dalej na popáleniny, poškodenú kožu, dokonca na herpes zoster a hemoroidy.-----------pri slabšom sluchu, spôsobeným zvýšenou tvorbou ušného mazu, sa nakvapká šťava z listov do ucha, nakoľko rozpúšťa ušný maz...šťava sa dalej používa pri liečbe kurích očí, bradaviciach , zmierňuje aj pehy z opaľovania...podľa najnovších výskumov posilňuje imunitný systém a pôsobí ako prevencia proti karcinogénnym diagnózam..v homeopatii sa využíva najmä pri zápale ďasien a hrdla..

  3. 3

    ČAJ Z ČERSTVÝCH LISTOV:----------3-4 listy dať do 2,5 dcl studenej vody,nechať zovrieť, skloniť zo šporáka a nechať ešte 5 minút lúhovať (pod pokrievkou).potom scediť.piť každú hodinu 1 PL. takýto čaj sa môže použiť aj ako obklady, ale pomáha pri hemoroidoch, hlístoch, silnej menštruácii a kameňoch v močových cestách..osviežuje organizmus, má diuretický a protizápalový účinok

  4. 4

    TINKTÚRA-------- čerstvé listy nadrobno nakrájať a dať do rovnakého množstva/koľko listov, toľko alkoholu/ 70% alkoholu alebo dobrej domácej pálenky..3 x denne piť 15-20 kvapiek s pohárom vody, pije sa pri žalúdočných vredoch alebo po operáciách žalúdka.

  5. 5

    MASŤ:--------------do 300g teplej, tekutej domácej masti vmiešať za hrsť pokrájaných lístkov, nechať v masti celú noc...ráno masť opäť zohriať, aby sa dali lístky scediť a naliať do nejakej nádobky..masť pomáha pri modrinách, opuchoch, štípancoch či zle sa hojacich ranách(odreninách)...

  6. 6

    OLEJ ZO SKALNICE:---------lístky Skalnice zomlieť a scediť, šťavu zmiešať s rovnakým množstvom olivového oleja(za studena lisovaného)-používať pri problémoch s pokožkou.

  7. 7

    SIRUP:---------------100G listov,100g cukru,100g medu-------------čerstvé lístky zomlieť, pomiešať s cukrom,ked sa cukor roztopí, primiešať aj med.Sirup naliať do fľašky a držať v chladničke. "užívať" 2x denne 1 PL, posilňuje imunitu a pomáha pri srdcových chorobách..

  8. 8

    Priznám sa, že nemám doma Skalnicu, ale idem si ju veru zohnať...:)....moje rady neberte ako návod-že treba vynechať lieky, naordinované vaším lekárom, ale skúste si o Skalnici niečo zistiť, prípadne aj vyskúšať, možno budete sami prekvapení..:)

  9. 9

    a ešte jedna foto tejto nádhery...:) fotografie som získala od skvelej Varecháčky s nickom"yanah", ktorej patrí moja veľká vdaka..

    Skalnica strechová (domáce liečivo) - obrázok 9
  10. 10

    * v úvode som mala spomenuté, že pochádza z Mexika, tak som to opravila..dakujem za upozornenie

Diskusia k receptu

violeta
@eldina , keď som bola dievča :-D, mala som ich plný balkón, vždy som si myslela, že sú jedovaté. Babičke si šťavou zo skalnice kázali potierať pásový opar. Mne zase nejaká múdra osoba povedala, že pokial ich budem pestovať, nevydám sa :-D Tak som o ne stratila záujem a naozaj,vydávala som sa v 19-tich :-D Ani som netušila, akú univerzálnu rastlinku som mala. Zrejme si ju znova niekde zasadím, len musím nájsť miesto :-D
frezia68
Vedela som,že recept je od Teba,milá naša liečiteľka.Oživuješ Varechu a dobre robíš,si veselá kopa ( aj podľa fotky ) a len pridávaj ďalej..... :-)
eldina
@violeta @frezia68 ste zlaté...:) potešili ma vaše komenty, len pre zaujímavosť, na Balkáne sa tejto rastlinke povie "čuvar kuča"-to znamená" ochranca domu"..asi vedia prečo...:)
angast
prosím ťa, a ktorým koncom sa má užívať šťava pri hemoroidoch ?
Piť či ináč ???
TS
eldina
@angast kurátenko, análček potierať šťavičkou a sirupček či tinktúru cez žalúdok...:)))) tvoje duchaplné myslenie ma priam očarúva..:)
stevca
ani som nevedela, čo doma máme :)...ukladám a dakujem za tip
marianne
@eldina :-)))) @angast na hemoroidy neexistuje nic lepsie ako Mileniv,v lekarni nekupis,da sa objednat len cez internet,ver mi:-) vylieci uplne
marianne
milaniv,zle som to napisala...ale vazne,ja som sa s nou trapila 20 rokov,dopracovala som sa k nej pri porode a toto mi zabralo,uplne som ju vyliecila:-)
eldina
@marianne hemoroidy /zatiaľ/ nemám...verím tomu, že v lekárni je x dobrých vecí, ale ak niekto má doma túto rastlinku, skúsiť môže..:)
marianne
@eldina ...nie je,vyskusala som mozne aj nemozne,len toto mi zabralo.. dopatrala diskusnych forach,kde ludia napisali co im pomohlo..vyskusala som a vyslo to.Niekedy mam uz taky dojem,ze co pomaha v lekarnach nehladaj..
rea1
mávala som ju v hrantíkoch priebežne dlhé roky, len tak sme s deckami občas okusovali vytrhnuté listy ale vždy sa do koreňov nasťahovali mravce. tak som stratila trpezlivosť a dobré mravy a milú skalnicu s odporúčaním "zdochni sviňa" som vyhodila a odvtedy ju ignorujem. že by som jej dala ešte jednu šancu? no, porozmýšľam. :-)
gabriele
@eldina ...uzasne, ze si das tolku robotu a vsetko zosumarizujes a podas ako na tacke varechacom :) ...skalnicu pouzivam na spaleniny, stipance, vselijake kožne problemy a hlavne pri ochoreniach ucha...je to naozaj nasa "aloe vera" ... davam ju len tak letmo aj do salatov :)
angast
eldinka a na pásomnicu a hlísty by niečo nebolo ??
irenaw
...keď si pomyslím, že som sa včera bála rozkliknúť bradavice z obavy, že to bude fotorecept... :-))) @eldina neber ma vážne ;-)
tiginko
no @angast , začínam ťa ľutovať. Hemoroidy, pásomnica, hlísty... začni ty pekne so zdravou stravou, nejakou RAW-VEGA , a hlavne veľa medvedieho cesnaku... veď takto ťa tie potvory zožerú priskoro, čo tu budeme bez teba robiť?
tiginko
som rada, že si sem začala dávať tieto užitočné recepty @eldina . Niežeby som ich momentálne potrebovala, ale aspoň si ich šupsnem do KK, čo keby náhodou....
manya
@eldina vďaka za tento príspevok, nám sa v skalke tak namnožila,že ju už aj chcem vyhadzovať, mám viaceré druhy, aj kúpené aj také z prírody, môžeme sa liečiť.
ancicka
Nič v zlom:ale chcem sa spýtať,či aspoň niečo máš s toho vyskúšané?Alebo len si to z nejakej múdrej knížky opísala?
eldina
@tiginko trochu ťa poopravím, ja opäť pokračujem v uvádzaní liečívých byliniek..:) takto vlani som prestala /trochu ma znechutilo pár ľudí, ktorí veľmi neveria na takéto niečo/a dávala som skôr nezdravé koláče..:) a o @angast -a mám tiež obavy...ten má v tele asi všetko..:)
eldina
@gabriele som rada, že si potvrdila , ako je to zdravá rastlina..tak nech sa jej u teba darí..:)
eldina
@ancicka rada ti odpoviem, nie som babka bylinkárka, ale inklinujem k takejto liečbe-liečbe prírodou...našťastie som na svoj vek zdravá a veľa vecí som ani nemusela skúsiť....ale-ak si niekto prečíta môj článok za 2 minúty, určite si neuvedomuje, že ja som tomu článku venovala aj 2-3 hodiny, pozeraním na rôznych stránkach, "overovaniu" si vo forach spätnú väzbu, či to ľudia poznajú a majú odskúšané../dakujem za otázku/
angast
@ancicka
nič v zlom , ale ty si myslíš , že aj lekári mali a odskúšali na sebe lieky na všetky choroby , na ktoré predpisujú lieky ? Je hromada babských liekov /byliniek / , ktoré boli vyskúšané a rokmi overené.
Myslíš , že keď chce človek poradiť z nejakou bylinkou, musí mať za sebou konkrétnu nemoc a overené účinky na sebe ? To hádam nie!
Eldina si dala kopec roboty aby sa čo najviac dozvedela o účinkoch rastliny a sprístupnila poznatky a skúsenosti ľudí , ktorí ju vyskúšali. Nikto ťa však nenúti , aby si niečo proti svojej vôli užívala.
eldina
@angast .:))))) ja som nepochopila ancickinu otázku ako rýpanie...len sa spýtala...:) ale vdaka za "podržanie"...:)
ancicka
Teším sa že si zdravá a že nepotrebuješ takéto receptúry ,/zatiaľ/.Kto už raz má nejakú tu chorobu,tak najsamprv navštívi lekára a tak sa potom prikláňa k takýmto medecínam.Ci je to srdiečko,alebo ucho,pokožka,alebo aj rôzné ochorenia.Verím Ti,že si musela vynaložiť veľa času na to aby si to tu priložila.Ja skvôr ocením to,ked niekto pridá recept aj s postupom a svojou skúsenosťou.Ja bylinky zbieram už roky a mám aj s nimi aké-také skúsenosti.
Nehnevaj sa na mňa,za môj názor.
ancicka
@angast ,vieš ked niekto vyslový svoj názor a to nie vôbec s tým úmyslom aby do toho rýpal tak ja si myslim ,že je to len dobré.Alebo sa tu má všetko len pozerať cez ružové okuliare?Ja tak nepozerám,ani tu,ale ani v živote.
eldina
@ancicka práve k tejto téme potvrdila vyššie @gabriele , že práve na takéto veci, čo som ja vyššie v článku spomenula, to aj užíva..ja nikde netvrdím, že človek nemá navštíviť lekára, ja sama som zdravotná sestra, ale človek by mal mať na výber, čo sa jeho potiaží týka a práve to sa snažím poskytnúť-výber alternatív, ako na svoju chorobu..niekedy zaúčinkuje práve kombinácia, človek nikdy nevie, každé telo reaguje inak, však? človek často x zabúda, že treba liečiť aj príčinu, nie len dôsledok....chápem, že skôr oceníš to, že niekto pridá recept a postup, až ked odskúšal, ale môžem za to, že som zdravá?..:) to by sme tu potom museli čakať, že nejaký chorľavý človek bude náhodou aj bylinkár a že náááhodou sa tu s nami aj podelí o skúsenosti....:)..
afataga
@violeta aspon ktosi mi tu poradil, dakujem :-) inak pred tou plastikou si sa mi viac pacila :-)
tiginko
@eldina si veľmi múdra osôbka...zdieľam presne tvoj názor, že človek by mal v prvom rade odstraňovať príčiny svojich zdravotných ťažkostí a často na to stačia naozaj triviálne prostriedky: buď nám pomôže úprava životosprávy, alebo matička príroda. Samozrejme, nehovorím o závažných ochoreniach, ktoré si už vyžadujú ľudský zásah, ako napr. úrazy, nevyhnutné operácie a pod. Ale aj tu si vieme uľahčiť cestu k úplnému vyzdraveniu aj bez klasickej medicíny. Kto to nevidí, je fakt zaslepený. Ja som chodila aj s mojimi deťmi veľmi málo po doktoroch a sú zdravé ako ryby. Nedám dopustiť na liečivé sily prírody a vlastného organizmu. Idem sa eldinka hneď hrabať hlbšie do tvojich receptov, možno nájdem niečo, čo ešte nepoznám. A @angast keby klasickí lekári odskúšali všetky tie "lieky", ktoré predpisujú, už by boli dávno mŕtvi. Ale my sa nedáme!
violeta
@afataga , ja sa ešte stále hladám :-D Inak, tá kniha môže byť dobrá, chcem si ju požičať, dík :-D
sovka62
@ancicka , ja so skalnicou žijem od detstva, verila jej mama a verím i ja. Mám ju vyskúšanú zvonku, uši, štípance, spáleniny, zapálené vyrážky.....A môžem ti povedať, že keď deti v noci začali mrnkať, že ich bolí uško, bola som ňu nesmierne vďačná. Stačilo odlomiť lístok, prelomiť na dve časti, zabaliť do gázy alebo kúska obväzu, stisnúť a rovno do boľavého uška vytlačiť kvapku-dve. Do pol hodiny dieťa pokojne spalo. Niekedy bolo treba ráno ísť na ušné, ale v deväťdesiatich prípadoch stačilo ošetrenie v noci. Veru tak, môžeš mi veriť.
eldina
@tiginko po tvojich posledných slovách viem naisto, že dovolenkujem u teba, na lekne!!
eldina
@irenaw ale môžeš, milujem akýkoľvek humor....:))) a som rada, že posledné dva dni boli najdlhšie diskusie práve v mojich receptoch..:))
pacik
@eldina možno trochu hlúpa otázka, ale záleží na druhu a farbe? Ja mám v skalke asi v štyroch prevedeniach. A škoda, že som nevedela o tých ušiach, pred niekoľkými rokmi by sa mi bolo zišlo, keď som sa od bolesti skoro driapala hore stenou...
eldina
@pacik priznám sa, že toto neviem, ale ked máš zelenú, čo je na obrázku, tak skús tú..:)))))))))))) neviem, vskutku
pacik
Našťastie mám aj takú, ale dúfam, že ju na tento účel nebudem potrebovať :-)
irenaw
humor nie je zneužívanie :-))) vidíš, tvoje recepty na "babské mazání" sú maximálne podnetné ;-)
babkamt
Mám v skalke zelenú skalnicu strechovú ako máš na obrázku a aj tmavú . Nevedela som , že sú liečivé . Žiaľ tiež mám hemeroidy . Ja si v lekárni kupujem Detralex a za pár dní je po probléme. Tvoje rady sa týkajú len zelenej ?
jozka2
no,na hlisty vam mozem vrelo odporucit jest tekvicove semienka,tie vyzenu vsetku haved z criev.
jozka2
skoda,ze na Slovensku nevychadza casopis ,,zdorovy obraz zizni',ja ho odoberam v Amerike/mozno bt sa dal objednat aj na Slovensko/a tam pisu popri liecbe medikamentami aj bylinky lekari svojim pacientom.v Rusku je cez milion vysokoskolsky vzdelanych roznych fytoterapeutov a odporucania su na kazdy druh choroby.
izabella929
páni kluci a kľučky.-)) to je zase príspevkov...no teeeda.-))) ešte že som nič nepiekla...apropo, nepoznám túto rastlinku,,,mám niečo podobné na záhrade, ale to má tmavšie listy...teraz neviem, či je to, alebo niečo iné, ale napriek tomu som ani netušila, že to má také liečivé účinky...ja som to doniesla z lesa...rástlo to na skalách...nuž...čo dodať, lámeš tu rekordY.-) nech sa ti darí...
lianka
@eldina ja by som sa chcela spýtať či tá skalnica strechová je skalná ruža, lebo tú doma mám, a ak je to ona, tak som nevedela akú vzácnosťdoma mám.
astheart
Netřesk střešní. Spousta tučnolistých rostlin je léčivých. Jen,........ mi trochu nesedí ty údaje v úvodu: Z Mexika a v 9.století rozšířená v Evropě? Španělé to Mexiko objevili až v 15.stol. ......
darina11
Mala som herpes zoster na tvári , pri oku. Od pálivej bolesti som nemohla spať. Odšťavila som si lístky zo skalnice a potierala. Pomohlo. Odvtedy pestujem skalnicu na balkóne.
eldina
@astheart dakujem, opravím, teraz som viac posurfovala a pochádza z Maroka, Turecka, Balkánu/tam odkiaľ prišla-netuším/..:)...(to, že Španieli objavili Ameriku v 15.storočí, neznamená, že tam necestovali iné národy, vie sa napr.že Vikingovia dávno predtým plávali do Ameriky/..:)
jakamaka
No vďaka za tento recept.. Včera mi nešiel net, a fakt som mala absťák.. a tak som si to prečítala až dodatočne.. no nedaj sa odradiť.... Budem oprašovať aj Tvoje vlaňajšie liečivé recepty teraz v sezone...Akonáhle varím nejaký "lektvar" tak už sa zo mňa smejú, že som baba bylinkárka, ale to ma neodrádza..
jakamaka
Myslím si, že v tejto rubrike máš väčšiu čítanosť ako pri varení a pečení...
eldina
@jakamaka Kami, lebo do rubriky domáce liečivá prídu aj odporcovia..:) aj ked tu konkrétne ani nie..:) asi je to aj tým, že viac ľudí napísalo, že túto rastlinku pozná a má ju aj odskúšanú..:)...ale herspes máva viacero ľudí, treba skúsiť
spetkasoli
milá@eldina , dávaš nám sem velmi pekné a zdravé recepty. Díky za ne aj za tvoju energiu, ktorú nám tu touto cestou rozdávaš:) Ty si moja krvná skupina, prajem ti pekný víkend
eldina
@spetkasoli oooooooooooo, ani neviem, čo na také slová povedať, len som si hlasno zhíkla...:) dakujem ti veľmi pekne..:) (ani netušíš, ako rada solím)..:)....ale dávam aj nezdravé-všetky tie sladkosti..:)-ved život je pestrofarebný, nie?
spetkasoli
a ešte je od teba moc fajn milá@eldina , že sa rada podelíš o dobré veci, bylinky máme moc radi. Ináč máme v Nových Zámkoch velmi dobrého kamaráta, tiež sa zaoberá roznymi bylinkami a liečitelstvom a velakrát nám pomohol svojimi radami a bylinkami. Díky
spetkasoli
máš pravdu@eldi , ani ja si neviem predstaviť jedlo bez soli a sladké?, božemoj, to milujem, ale nemala bych:)). ale je to tak, život má byť pestrofarebný, veď žijeme len raz a nikto nevieme ako dlho tak prečo si nedožičiť? Ináč na tej fotke ti to naozaj moc sluší a tá tvoja energia, tá z teba vyžaruje do široka ďaleka...
spetkasoli
máš pravdu@eldi , ani ja si neviem predstaviť jedlo bez soli a sladké?, božemoj, to milujem, ale nemala bych:)). ale je to tak, život má byť pestrofarebný, veď žijeme len raz a nikto nevieme ako dlho tak prečo si nedožičiť? Ináč na tej fotke ti to naozaj moc sluší a tá tvoja energia, tá z teba vyžaruje do široka ďaleka...
eldina
@spetkasoli :))))))))))) veľa sa smejem, ale pozor-môže to byť aj diagnóza!!..:))../malá rada, ked píšeš mne-u mňa, nemusíš dávať "zavináč", príde mi automaticky notifikácia, jedine, že píšeš "cezo mňa" niekomu, tak zavináč a jeho nick musíš/..máš krásnych hafanov, ja mám dvoch čau-čau
spetkasoli
díky za radu a pochvalu za hafanov. Áno sú to naši miláčikovia a čau- čau sú nádherní hafanci, má dvojročného Denýska moj syn a nesmierne ho miluje celá rodina. Ja milujem všetky zvieratká. A prepáč, akosi sa stalo a utiekol mi 2x stejný príspevok. Prajem ti prima víkendík a hodne radosti z hafíkov, poškrabkaj ich za mňa za "ouškem":)
buballa
ja som sa dočítala že vyžmýkaný list do uch zmierňuje bolesť, a ked neutíchne bolesť ucha samozrejme treba navštíviť lekára. malo by to fungovať na začiatku diagnozy
eldina
@buballa samozrejme, že to nie je o tom, že lekára človek nemá navštíviť, je to skôr o prvej pomoci..:)..ako vieme, určité orgány začnú bolieť bud večer alebo ako na potvoru-cez víkend..:)
ubka
@eldina , daj mi adresu do tajnej spravy a ja ti pošlem skalnicu...
kuchticka
@eldina , si vesela kopa a tito ludia s humorom vatsinou chori nebyvaju.
Ako sa tato bylinka spravne vola u vas neviem, ja ju poznam pod nazvom "houseleek", latinsky nazov Sempervivum tectorum, alebo Crasulaceae. Ale to je uplne jedno, len hlavne je ze ju poznas a vies jej ucinky. Keby si bola blizsie, doveziem ti aspon 50 sadenociek. mam ich vsade, rastu bez akejkolvek opatrere, len ked maji dost miesta. Ja juto rastlinu pouzivam uz aspon 10 rokov na zovnajsie liecenie rozneho druhu a taktiez obcas dam mlady listok do mojeho salatu. Dala si dobru temu pra pestovanie prirodneho lieciva bez chemickych pridavkov.
eldina
@ubka dakujem ti veľmi pekne a vážim si tvoju ochotu-ale už som si kúpila na trhu v NZ, za 1 € /s poštovným by nás to aj viac vyšlo/..:))
sikulka
mám odskúšané a na herpes vynikajúce. &netreba žiadne drahé mastičky z lekárne. stačí potrieť šťavou a herpes sa krásne zahojí. Ak sa potrie hneď ani nevznikne pľuzgier. Určite vyskúšajte.
jaroslava1
chcela by som poprosiť o informáciu kde by som mohla rastlinu sklanicu strechovú kúpiť tak aby som ju mohla zasadiť, respektíve objednať.
eldina
@jaroslava1 ...Jarka, bežne kúpiš v záhradníctvach, medzi skalkami alebo len stačí obehať susedov, niekto bude mať, ver mi..:)
marika21
Verte ,že to funguje. Pri bolesti ucha mne to zabralo. Dva lístky zohriate vo vode a kvapnúť do ucha. V zime ma začalo ucho tak bolieť strašne. Manžel spod snehu na záhradke vyhrabal , po kvapnutí do ucha za 1/2hodinu bolesť sa stlmila a prešla úplne. Bola som u lekára nič tam nevidel. Zabralo mi to viac krát pri bolesti ucha.
eldina
@marika21 máš milujúceho muža, aj preto ti skalnica pomohla..:) vdaka za spätnú väzbu, vždy pomôže viac názorov
arab29
Ja som tieto krásavice skálne ruže zasadil môjmu psíkovy na hrobček , a náhodou su krásne . A ich liečivu sílu musím výskušať
eldina
@arab29 no vidíš, ani si netušil, akú vzácnu rastlinu si psíkovi dal na hrob..
bubaya
Perfetkný článok, dala si si prácu, zosumarizovať kopu informácií v zrozumiteľnej forme. klobúk dolu.