Skalnica strechová (domáce liečivo)

Autor receptu: eldina

všetci ste ju určite videli , viacerí ju máte v skalke , je to taká -"domáca aloe vera"...:) Pochádza údajne z Maroka, Iraku,Turecka - ale v našich končinách je od 9.storočia.V “Capitulare de villis”, bola zaradená od Karola Veľkého a Ľudovíta Pobožného medzi 72 rastlín, ktoré sa majú pestovať.V tých časoch sa totiž verilo, že do domu, na ktorom rastie skalnica, neudrie hrom a ani ho nezmetie víchrica..okrem toho sa používala ako liečivá rastlina.

Suroviny

    Postup

    1. Používajú sa len čerstvé listy, ktoré chutia slano-kyselkavo, dokonca si nimi môžte spestriť aj šaláty...
    2. A teraz využitie Skalnice:--------------rozdrvené listy alebo ich šťava, sa používajú ako obklad na štípance od včiel,ôs, či komárov..dalej na popáleniny, poškodenú kožu, dokonca na herpes zoster a hemoroidy.-----------pri slabšom sluchu, spôsobeným zvýšenou tvorbou ušného mazu, sa nakvapká šťava z listov do ucha, nakoľko rozpúšťa ušný maz...šťava sa dalej používa pri liečbe kurích očí, bradaviciach , zmierňuje aj pehy z opaľovania...podľa najnovších výskumov posilňuje imunitný systém a pôsobí ako prevencia proti karcinogénnym diagnózam..v homeopatii sa využíva najmä pri zápale ďasien a hrdla..
    3. ČAJ Z ČERSTVÝCH LISTOV:----------3-4 listy dať do 2,5 dcl studenej vody,nechať zovrieť, skloniť zo šporáka a nechať ešte 5 minút lúhovať (pod pokrievkou).potom scediť.piť každú hodinu 1 PL. takýto čaj sa môže použiť aj ako obklady, ale pomáha pri hemoroidoch, hlístoch, silnej menštruácii a kameňoch v močových cestách..osviežuje organizmus, má diuretický a protizápalový účinok
    4. TINKTÚRA-------- čerstvé listy nadrobno nakrájať a dať do rovnakého množstva/koľko listov, toľko alkoholu/ 70% alkoholu alebo dobrej domácej pálenky..3 x denne piť 15-20 kvapiek s pohárom vody, pije sa pri žalúdočných vredoch alebo po operáciách žalúdka.
    5. MASŤ:--------------do 300g teplej, tekutej domácej masti vmiešať za hrsť pokrájaných lístkov, nechať v masti celú noc...ráno masť opäť zohriať, aby sa dali lístky scediť a naliať do nejakej nádobky..masť pomáha pri modrinách, opuchoch, štípancoch či zle sa hojacich ranách(odreninách)...
    6. OLEJ ZO SKALNICE:---------lístky Skalnice zomlieť a scediť, šťavu zmiešať s rovnakým množstvom olivového oleja(za studena lisovaného)-používať pri problémoch s pokožkou.
    7. SIRUP:---------------100G listov,100g cukru,100g medu-------------čerstvé lístky zomlieť, pomiešať s cukrom,ked sa cukor roztopí, primiešať aj med.Sirup naliať do fľašky a držať v chladničke. "užívať" 2x denne 1 PL, posilňuje imunitu a pomáha pri srdcových chorobách..
    8. Priznám sa, že nemám doma Skalnicu, ale idem si ju veru zohnať...:)....moje rady neberte ako návod-že treba vynechať lieky, naordinované vaším lekárom, ale skúste si o Skalnici niečo zistiť, prípadne aj vyskúšať, možno budete sami prekvapení..:)
    9. a ešte jedna foto tejto nádhery...:) fotografie som získala od skvelej Varecháčky s nickom"yanah", ktorej patrí moja veľká vdaka..
    10. * v úvode som mala spomenuté, že pochádza z Mexika, tak som to opravila..dakujem za upozornenie