šišky bez vajec

zemra - bez fotkyzemra, 22. novembra 2013
šišky bez vajec
Foto: zemra

bez vajec a jogurtu velmi chutny recept

5
porcií
50 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
350 ml
50 ml (koňak)
1 bal.
1 čl
0,5 čl




Postup

  1. 1

    ohrejeme si mlieko aby nepalilo dame don cukor nasypeme drozdie nechame stat.

  2. 2

    pripravime si muku dame do nej sol, vlejeme kvasok a konak a vsetko spolu zmiesime prikryjeme utierkou a nechame kysnut na teplom mieste 40min.

  3. 3

    vykysnute cesto si vyklopime na mukou posypanu pracovnudosku jemne rukami vytiahneme na vysku cca 2 cm - nemusi byt rovomerne. a vykrajujeme poharikom namocenym v muke- aby sa na okraje nelepilo cesto. vyprazame na rozpalenom oleji. kto ma rad obaluje v praskovom cukre zmiesanom s 1ks vanilkou. ja uz davam na vrch len lekvar

Diskusia k receptu

zemra
alexdidi podla mna bleskove lebo ja poznam len take s vajcom a co kysnu hodinu minimalne, tieto zamiesis nechs pol hodku na teple ja som nechala 40min hned vykrajujes a smazis zo vsetkym si hotova do hodinky aj s upratanim, su vyborne makucke aja na druhy den
alexdidi
@zemra , prepáč, ale podľa mňa je práve toto klasika, ktorú aj ja robím už celé roky, ale kvasok iba z čerstvého droždia. Doba kysnutia je často závislá aj od iných faktorov/ročné obdobie, teplota v miestnosti a surovín.../, ale väčšinou stačí aj 45 minút. Verím ti, že sú výborné, ja lenže by som ich nenazvala bleskové. Pre mňa sú to tie u tvarohového cesta, ktoré nekysnú vôbec a tiež sú výborné.
babidka
Ako hovori @alexdidi - su to normalne, bezne sisky :-) Aj ked nepopieram , ze su rychlo urobene a este rychlejsie zjedene .My sme ich v praci volali "lacne" / bez masla a vajec v ceste/ a su dobre dokonca aj bez toho rumu :-)
vanilka111
ja som tiež čakala, že tam nebudú kvasnice ale len kypriaci prášok a bikarbon sóda, a hneď s cestom pracuje, to by boli bleskové, ale tieto sú len lacnejšie ako klasické. A tie moje,kde sú aj žĺtky a olej, kysnú max.30 minút. Ale chutné môžu byť :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia