Sirup z bazy fotorecept

evusik - fotkaevusik, 6. júna 2010
Sirup z bazy (fotorecept)
Foto: evusik

Sezóna bazy je pomaly preč a tak je najvyšší čas na domáci sirup, ktorý je nielen výborný, voňavý ale aj zdravý.

Suroviny

40 ks
50 g
2,50 kg
2-3 ks
2 l




Postup

  1. 1

    2 litre vody uvaríme, vylejeme do väčšieho hrnca, alebo nádoby a necháme vychladnúť. Do studenej vody pridáme 40 kvetov bazy, kyselinu citrónovú a umyté a pokrájané citróny.

    Sirup z bazy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nádobu prikryjeme pokrievkou alebo utierkou a necháme na chladnejšom a tmavšom mieste (podlaha v špajzke) odstáť 24 hodín. Občas premiešame.

    Sirup z bazy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 24 hodinách precedíme cez sito, kvetinovú hmotu vyžmýkame - ja som cedila 3x a posledný krát cez celkom husté sitko, môžeme aj cez gázu. Potom pridáme cukor a miešaním ho rozpustíme - nevaríme. Naplníme do fliaš až po okraj a odložíme najlepšie do chladu. Z tohto množstva urobíme 3 litre sirupu. Ja som robila z dvoch dávok.

    Sirup z bazy (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

michsamant
Pamatam si,ze ho moja mamina robila a bol taky dobry, ze som ho stale cucala :))
sjuz
Tiež som robila cez víkend 12 fliaš, a teraz mám znovu naložené na 6 fliaš :), a ešte chcem robiť aspoň 18 fliaš, v zime to pijeme do čaju. V lete je výborný s citrónom, osviežujúci - a s čerstvou mätou... :)
evusik
@sjuz a keď robíš do zásoby na zimu, nesterilizuješ ho? alebo vydrží
sovka62
Je naozaj výborný, robievala som ho kým deti boli doma. Teraz už v rodine nikto ani kávu a čaj nesladí, tak by mi asi pekne poďakovali za sirup.
sisalka
sirup z bazy je dobrý, len škoda, že je tam tak veľa cukru
barborao
vyborne! dakujem Evi, prave tento vikend sa chystame na zber bazy!
deva27
Je to fakt vynikajúce pitie, ale ten cukoooor!! Po výdatnom pití v lete som mala veľmi slušný prirastok na váhe :) Tak už len spomínam na to lahodné pitie. :)
evusik
toho cukru je tam bohato, to je pravda, ale na druhej strane je to sirup - riedi sa vodou a možno by sme sa čudovali keby sme zistili, že obyčajná malinovka, alebo kola obsahujú oveľa viac cukru ako tento sirup. Bohužiaľ tzv. skrytý cukor na nás číha všade :-)
hannah22
škoda že nieje možná verzia pre diabetikov, takto si to len smutne prečítam a nechám prejsť chuť... :))
zdezda
:-) výborný sirup, ja ho už tiež nerobím, kvôli cukru, syn si ho už robí sám a mne nosí koštovku :-)
bambulka51
všetko potrebné som si už nakúpila,hor sa na bazový sirup,ďakujem za typ..........
bambulka51
@evusik ,dakujem prave si davam bazu odstat aj s prísadami na 24 hod.budem mat pre vnukov na prazdniny,este raz dík za dobrý typ.
franki981
pre HANAH22 JEDNODUCHE DAJTE CUKOR PRE DIABETIKOU JAK ROBIM JA PRE MOJHO KAMARATA VSETKY VECI KDE IDE CUKOR DAM CUKOR PRE DIABETIKOU,,,A POTOM ODPORUCAM PIT CAJ NA VYLIECENIE CUKROVKY,,,LAPACHO,,,NAJDETE HO V CAJOVNIACH,,,MAM DLHO ROCNU PRAX S TIM CAJKOM JE TO NAOZAJ ZAZRAK CO DOKAZE
brnko23
Ahóóój!Tak práve som si naložil bazu do hrnca a zajtra si dám ten lahodný sirup.Chcem sa spýtať akú to ma trvanlivosť a ako sa to skladuje,lebo najradšej by som ho spravil viac.Nemám s tým skúsenosti lebo vždy som to pil len u známich a teraz ho robím prvý raz sám.Tak vás žiadam priatelia o stručnú radu.
Vopred veľmi pekne ďakujem a prajem pekný deň :-)
evusik
@brnko23 ja robím asi tak 5-6 litrov tohto sirupu, nesterilizujem. Skladujem v komore a vydrží také 2-3 mesiace. Cez zimu som ho ešte nikdy neskladovala lebo sa dovtedy jednoducho vypil, takže s tým skúsenosti nemám :-)
goldinka
mam dobru spravu aj diabetici a vsetci,ktori nechcete konzumovat cukor dajte steviu je to sladidlo z rastlinky STEVIE dostanete kupit v zdravej vyzive aj v zahradnictve v crepniku.
ancicka
Minulý rok som tento sirup robila a chystám sa aj tohto.Je výborny v zime do čaju.
1x cuketa
annasl
Práve som si pripravila ingrediencie a idem ho spraviť :) dúfam že sa podarí . Teším sa. Baza mi vžby krásne vonia.
margaretka28
Tak už je načapovaný vo fľašiach a je strašne moc dobrý.Robievam každý rok,ale tento recept som vyskúšala len teraz.@Evusik ,chcem sa opýtať,či by vydržal aj do zimy a či sa nepokazí (ale to ho asi budem musieť zakopať)Ja som mala recept s pridaním kyseliny sorbovej,ale tento je bez konzervantov a rada by som si aspoň 2 fľašky odložila na dochutenie bazového čaju. Robila som 2 dávky.
evusik
@margaretka28 ja tiež robievam z dvoch dávok, to sú 3 litre sirupu a ten sa vypije, nepamätám sa, že by mi niekedy vydržal až do zimy, ale ide tam dosť cukru a keď ho naleješ úplne po vrch fľašky a dobre uzavrieš, v komore na tmavom mieste by mohol vydržať, ale skúsenosti s tým nemám.
evusik
@annasl mi práve vyrážame na chalupu, sú tam miesta kde rastie baza a hlavne je ďaleko od cesty... dnes naložím, zajtra zlejem a tiež sa teším na tú vôňu :-)
annasl
Už je vo fľašiach, je výborný a osviežujúci. Skúste si dať niečo bokom a priliať tam trochu vodky alebo lieh zriedený s prevarenou vodou. Nalejte trochu do pohára, pridajte ľad a čerstvú mätu,zamiešajte.Na zdravie :)
hubata
@v ďaka evusik, vďaka za vynikajúci recept a i keď ich mám už niekoľko ukladám aj tvoj. Len potom je ťažké to rozhodovanie.
evusik
@annasl super nápad, hneď večer vyskúšam :-)
@hubata najlepšie vyskúšať ten ktorý máš osvedčený, mne sa tento páči lebo je takmer bez roboty :-)
evusik
@mishella20 ak sú na baze mušky asi by som išla hľadať inú bazu... pokiaľ ich je málo asi sa dajú striasť a pretože sa sirup cedí cez gázu všetky zbytočnosti ostanú na nej... ale pokiaľ by tých mušiek bolo veľa asi by som hľadala inú bazu ...
majo51
Bol u nás kamarát,čo vyrábajú sirupy do obchodných reťazcov a povedal mi že aby bol cukor konzervant,tak by mal byť na liter tekutiny až 4kg cukru čo dávajú aj oni ale hneď mi aj dodal že pre istotu to nechávajú prejsť aj rýchlou pasterizáciou.
evusik
@majo51 ťažko mi je niečo na toto povedať, pretože tak ako každá druhá zaváram len v domácich podmienkach a pre vlastnú potrebu... a cukru dávam podľa toho ako kde cca 1:1 niekde viac, niekde menej a niektoré džemy mám aj 3 ročné a sú dobré... ale myslela som si, že sirupy vyrábané vo veľkom sa konzervujú skôr nejakými chemikáliami....
majo51
Ja som si to tiež myslel pokial mi to on nepovedal a viem že pokial sa môžu nejakým chemikáliam vyhnúť tak to urobia.Ale myslím si že tam tú kyselinu citronovú dávajú,lebo keď som bol u nich vo fabrike tak som ju tam videl pri sirupoch.
evusik
kyselina citrónová hádam nevadí, tá sa používa aj pri domácom zaváraní....
maricka44
ja som dala sirup do plastových fliaš do mrazničky a na Vianoce vybrala, bol ako čerstvý.....
evusik
@maricka44 tak to je perfektný nápad, to by ma fakt nenapadlo, pritom ja do mrazáku pchám všetko....
paploska
@evusik ďakujem pekne, včera som ho spravila a dnes sme chutnali. chutí skvele, len som tam dala menej cukru.

evusik
@paploska narobila si chute a hlavne pripomenula si mi, že je čas na bazu, musím aj ja narobiť... ten tvoj má krásnu slniečkovú farbu :-) a určite krásne vonia...
ninusa27
Zdravím vás:)
Tento sirup je pre mňa a mojich drobcov "top". Aj ja ho takto robievam a je úžasný :) na zimu si nasuším bazové kvety, takže aj v zime si ho robím podľa potreby. Teraz sa pokúšam o mätový sirup, uvidím ako sa to podarí :)
evusik
@ninusa27 u nás tiež musí byť každý rok... ja zas robím viac, dám do plastových fliaš a zamrazím a v zime pomaly míňame :-)
andreyca
Baza uz odkvita...dufam, ze este nejaku najdem. Ak bude, spravim sirupcek do 7 dcl poharov a vysterelizujem. A hnedky sa pustim aj do matoveho a medovkoveho.
huhahoha
Ja robím každý rok a nepasterizujem. Ešte som našla v pivnici jeden z predvlani a bol dobrý, len v ňom boli usadeniny. Ale vypil sa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia