Sibírske pelmene fotorecept

garanco - fotkagaranco, 22. júna 2010
Sibírske pelmene (fotorecept)
Foto: garanco

Recept je z upravený podľa knihy "Mirovaja kuchňa"

2
porcie
40 minút
príprava
8-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
2 ks
1  lyžička
4-5  lyžíc
Plnka:
300
1 ks
1 lyžička
podľa chuti
Na poliatie:
50 g
250 ml




Postup

  1. 1

    Cesto: z múky, vajec. soli a vody zamiesime rezancové cesto a natenko ho rozvaľkáme. Povykrajujeme z neho kolieska s priemerom 4-5 cm.

  2. 2

    Mäso a cibuľu, soľ a korenie spolu zmiešame, na každé koliesko cesta položíme kôpku plnky, okraje cesta potrieme vodou, krúžok preložíme a okraje dobre zatlačíme Na pomúčenej doske necháme pelmene trochu obschnúť.

    Sibírske pelmene (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo veľkom hrnci privedieme vodu do varu, osolíme ju a postupne do nej vkladáme pelmene. V nezakrytom hrnci ich varíme 10 minút. Medzitým roztopíme maslo a prípadne nepoužitú plnku v ňom krátko podusíme. Uvarené pelmene vyberieme na misu, polejeme maslom. Podávame na tanieri poliate kyslou smotanou a posypeme posekaným kôprom.

Diskusia k receptu

garanco
Príprava pekne tvarovaných pelmeňov je zdĺhavá a podávame ich ako chutné slávnostné predjedlo.
Keď ich chceme variť na obed, tvarujeme bežné pirohy, no aj tak chutia výborne.
zdezda
:-))) tieto pelmene sa u nás vyvárali pravidelne raz v roku, na tatinove narodeniny, máme naň originálnu formu, s ktorou to ide rýchlejšie :-) my sme ich zalievali mäsovým vývarom, v ktorom bola rozhabarkovaná lyžica plnotučnej horčice :-) mňam, dostala som na ne chuť!
garanco
Formu na pelmene mám aj ja, priviezla som si ju priamo zo ZSSR (pre mladších z Ruska), potom sú tie tvary ako "jednohubky" . Raz ich tak urobím a potom priložím aj foto.
babidka
pelmene su nalepsie naozaj s vyvarom , ale komu ako chuti :-) Tu formu mam aj ja a ked sa s nou nauci clovek robit , tak to ide naozaj rychlo. Robievala som na nej aj "nase" pirohy plnene tvarohovou plnkou alebo lekvarom , ale casom padla do zabudnutia . Asi ju predsa len vytiahnem :-))))
sovka62
Pelmene mi v Rusku tak chutili, že ma obdarovali formou. Teraz ich už robievam menej, ale kým sme mali deti doma, bolo to ich obľúbené jedlo. Ale robievala som ich zo zemiakového cesta. Myslela som si, že z rezancového by boli tvrdé, ale odkedy som na Vareche, vidím, že mnohé gazdinky robia pirohy z rezancového, tak to asi vyskúšam aj ja. A novinkou u nás bude aj surové mäso, ja som plnievala vareným údeným.
natalienat
presne takéto peľmene poznám ja :) Ale u nás sa robia ako malé klobúčiky, vždy sme to robili ručne. Výborný to recept, nedokážem sa ich nikdy prejesť :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia