Semiačkové žemličky fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 12. novembra 2012
Semiačkové žemličky (fotorecept)
Foto: iva63

Sú v našej rodine veľmi oblúbené. Recept na ne vznikol v mojej kuchyni. Rada ich robím, s ich prípravou nie je veľa práce-:)

8
porcií

Suroviny

250 g
20 g
175 ml
1/2 KL
1 PL
podla chuti semiačka:




Postup

  1. 1

    toto množstvo z 250g múky mi vystačí na 8 kusov žemličiek...vo fotopostupe mám formu, ale tá nie je potrebná, dajú sa upiecť aj jednoducho na plechu, vytvarované do ľubovolného tvaru... všetky suroviny si zmiešame, vypracujeme cesto,necháme kysnúť...ked je vykysnuté, tak si ho dáme na drevenú dosku a rozdelíme na 8 častí...každý kúsok si na doske poriadne vypracujeme, nebojíme sa toho...miesime a povytláčame všetok vzduch...vytvarujeme podľa ľubovolného uváženia....

    Semiačkové žemličky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ja som použila teda túto formu, ktorú som mierne vytrela olivovým olejom-:)...skúšala som už aj bez oleja, ale to som musela strihať do každej formičky papier na pečenie a bolo to zdlhavé.... žemle som trikrát priečne nakrojila nožíkom, foto č. 2...ale da sa to aj nastrihnúť nožnicami ako mám na nižsej fotografii č.3

    Semiačkové žemličky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    narezané, alebo nastrihnuté žemličky potrieme mierne osolenou vodou a posypeme semiačkami...necháme kysnúť

    Semiačkové žemličky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ked nám pekne podkysnú,vložíme ich do vyhriatej rúry na 200stupňov...pečieme 20-25minút...taký čas pečenia mám ja odskúšaný... po upeční ich vyberieme z formy a dáme na mriežku vychladnúť...tak ako to mám na obrázku č.7...ospravedlňujem sa, že som foto poprehadzovala-:)

    Semiačkové žemličky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    čerstvo upečenééé

    Semiačkové žemličky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    prekrojené po dlžke-:)

    Semiačkové žemličky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    takto si chladnú žemličky na mriežke-:)

    Semiačkové žemličky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    tieto boli prekrojené narezané nožíkom a len posypané hrubozrnnou soľou...

    Semiačkové žemličky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    takto vyzerajú prepolené rukou...veľmi nám chutia z tejto pšenično-ražnej múky...

    Semiačkové žemličky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

afataga
pekne zemlicky, ale ja vzdy davam aj mast, aby na druhy den neboli suche
rajnica
Fajn. Ja by som skúsil na posyp aj celkom obyčajnú rascu alebo mak (pravdaže nemletý)
frezia68
@iva63 : veľmi pekné,vydarené a verím,že obľúbené.Lebo aj u nás sa pečú a chutia :-)))
medovnicek
žemličky vyzerajú krásne a mala si výborný nápad s tou formou, už toľko krát som ju videla v Lídl a rozmýšľala som, že ak si ju kúpim, tak čo s ňou a teraz už viem:)
iva63
@medovnicek dakujem ti...ja som s formou spokojná, robím v nej aj kysnuté buchty so slivkovým lekvárom..sú síce také obrie, ale mám prácu uľahčenú -:)...a dve na tanieri úplne stačia-:)
marlenka88
aké sú chutnučké, len neviem, kde by som zohnala ten pšeničný slad:-(
helca103
nápad s tou formou sa mi veľmi páči, už som skúšala od teba 2 recepty a boli super...aj tento sa mi veľmi páči.
jerica
konečne využijem formu, ešte je panna , nepoužitá , ďakujem za inšpiráciu :-)) Krásne spracované :-)
jarunka
Zahliadla som tu formu, ked som si kupovala plech na bagetu, a len som si pomyslela, na co sa to pouziva ? No teraz uz viem. Je to velmi sikovne. Pekne pecivko.
valeri
Vydarili sa Ti fakt, už viem, aj kde kúpiť fprmu :-), ale pšeničnoražnú múku som ešte nemala, tú kupuješ kde ?
irenaw
@marlenka88 pšeničný (aj iné) slady majú v zdravej výžive. @iva63 prosím ťa, nemáš na tej múke napísaný pomer pšeničnej a ražnej?
iva63
@marlenka88 ďakujem ti, pšeničný aj jačmenný slad kúpiš v predajniach zdravej výživy, alebo pozri na nete sunfood.cz...tam sa o tom aj dočítaš -:)@helca103 som veľmi rada, že si vyskúšala moje recepty, naozaj ma to veľmi teší, ďakujem...@jerica ja som nesmierne spokojná s tou formou, teším sa, že som ťa inšpirovala a tiež ti ďakujem-:)@jarunka vyskúšaj obe formy, doporučujem, je to veľmi praktické, ja rada používam aj tú bagetovú a ako si videla pečiem v nej rožky...a daj vedieť ako sa ti pečivo vydarilo, budem rada-:)@rybarkuchar aj tebe ďakujem-:)@valeri pšenično ražnú múku kupujem u nás v zdroji alebo v hypermarkete, ale môžeš si to kľudne namiešať aj sama doma, lebo je to vlastne 90% pšeničnej múky hladkej T 650 a 10% ražnej múky chlebovej...vyskúšaj a daj mi vedieť ako si bola spokojná ...ďakujem-:)
iva63
@irenaw práve som to napísala hore do komentu, že u nás je dostať takú múčnu zmes pšenično-ražnú...vyfotila som ju pri niektorom mojej chlebovom recepte...-:)
iva63
@irenaw pozri moj pšenično ražný chlieb, tam som múku vyfotila, teda jej sáčik
dogagador
ako by ich jedna mater mala :-). fakt vyzeraju super, dokonca vyzeraju chrumkavo! formu sice nemam, ale skusim ich aj tak.
valeri
@iva63
No tak som už piekla, že som do pšeničnej pridala ražnú, alebo celozrnnú múku tak "primeřene" :-)), a zajtra zamiesim na žemličky, aj keď zatiaľ formu nemám a namiešam si ju v pomere ako si uviedla.
iva63
@valeri mám to vyskúšané s tými dvomi múkami, ja som ani nevážila,T 650 sa mi páčila vždy a do nej som pridala od oka ražnú chlebovú-:) potom som objavila v zdroji ruskovskú pšenično-ražnú zmes a zistila som, že to mám vlastne 2 v 1-:) a odtvedy som kombinovalaaa len túto zmes a pridávala stále nejakú novú zdravú múku...už sa chystám aj na pohankovú a som zvedavá na výsledok... budem rada, ked budeš spokojná s výsledkom..pekný deň ti želám-:)
evanaaa
No, formu by som mala, ešte som ju nepoužila, ale na takéto malé chlebíčky, bagetky a pod. by sa hodila, ale ináč aj na sladké tortičky, ap.
@iva63 , máš ich na zjedenie, pekné.
cica2
wow, tie sú krásne a tiež mám takú formu...kk :-))
marijanka712
Ivka tento recept som nejako prepásla aj tento tvoj vyskúšam vypadá super najmä tie žemličky na FB chválim ta za výber múky aj ja nepečiem z obyčajnej bielej




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia