Semiačkové žemličky (fotorecept)

Autor receptu: iva63

Sú v našej rodine veľmi oblúbené. Recept na ne vznikol v mojej kuchyni. Rada ich robím, s ich prípravou nie je veľa práce-:)

8
porcií

Postup

  1. toto množstvo z 250g múky mi vystačí na 8 kusov žemličiek...vo fotopostupe mám formu, ale tá nie je potrebná, dajú sa upiecť aj jednoducho na plechu, vytvarované do ľubovolného tvaru... všetky suroviny si zmiešame, vypracujeme cesto,necháme kysnúť...ked je vykysnuté, tak si ho dáme na drevenú dosku a rozdelíme na 8 častí...každý kúsok si na doske poriadne vypracujeme, nebojíme sa toho...miesime a povytláčame všetok vzduch...vytvarujeme podľa ľubovolného uváženia....
  2. ja som použila teda túto formu, ktorú som mierne vytrela olivovým olejom-:)...skúšala som už aj bez oleja, ale to som musela strihať do každej formičky papier na pečenie a bolo to zdlhavé.... žemle som trikrát priečne nakrojila nožíkom, foto č. 2...ale da sa to aj nastrihnúť nožnicami ako mám na nižsej fotografii č.3
  3. narezané, alebo nastrihnuté žemličky potrieme mierne osolenou vodou a posypeme semiačkami...necháme kysnúť
  4. ked nám pekne podkysnú,vložíme ich do vyhriatej rúry na 200stupňov...pečieme 20-25minút...taký čas pečenia mám ja odskúšaný... po upeční ich vyberieme z formy a dáme na mriežku vychladnúť...tak ako to mám na obrázku č.7...ospravedlňujem sa, že som foto poprehadzovala-:)
  5. čerstvo upečenééé
  6. prekrojené po dlžke-:)
  7. takto si chladnú žemličky na mriežke-:)
  8. tieto boli prekrojené narezané nožíkom a len posypané hrubozrnnou soľou...
  9. takto vyzerajú prepolené rukou...veľmi nám chutia z tejto pšenično-ražnej múky...