Segedínsky guláš fotorecept

evusik - fotkaevusik, 28. marca 2010
Segedínsky guláš (fotorecept)
Foto: evusik

toto je jedno z jedál ktoré zásadne varí môj manžel a hoci je to taká klasika pre niektoré začínajúce kuchárky - manželky to Zobraziť celý popistoto je jedno z jedál ktoré zásadne varí môj manžel a hoci je to taká klasika pre niektoré začínajúce kuchárky - manželky to možno bude zaujímavé. Chlapi majú totižto takéto jedlá radi.

6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1000 g
2 ks
2 ks
1 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Uvedené množstvá sú len orientačné. Niekto používa prerastený bôčik, my robíme z plecka, prípadne mix, 3/4 plecka + 1/4 bôčiku.

  2. 2

    cibuľu nakrájame a speníme na masti, pridáme na kocky nakrájané mäso - orestujeme, okoreníme, pridáme mletú papriku a dusíme pod pokrievkou, až sa nám vydusí šťava podlejeme vodou. Dusíme do mäkka. Čas dusenia si výrazne skrátime ako použijeme tlakový hrniec.

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kyslú kapustu okoštujeme, ak je moc kyslá prepláchneme. Dobré je vodu z kyslej kapusty odložiť, ak by bol náhodou segedínsky guláš málo kyslý dochutíte ho práve touto vodou. Kyslú kapustu podusíme zvlášť.

  4. 4

    Keď je mäso mäkké a kapusta udusené, zmiešame do jedného hrnca, pridáme smotanu, necháme zovrieť, kdo má rád kyselšie kľudne môže použiť kyslú smotanu.

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame s knedľou.

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

vabik
K mäsu pri dusení pridávam ešte malú konzervu rajčinového pretlaku a smotanu dávam iba kyslú pochúťkovú. Na zjemnenie chuti po pretlaku pridávam cca 1malú lyžičku cukru.
torticka
Akurát dnes sme s mamou varili na obed segedínsky guláš. Keď už nemáme baraninu, tak sme dali hovädzinu s bravčovinou. Ja som si do taniera pridala troška kečupu. Veľmi mi to chutilo. My to robíme také sladko-kyslé. A ešte keď je s domácou knedľou,mňam. Na tretí deň je najlepší.
jarco
Prosím nezovšeobecňovať, ja napríklad segedín nepapám :-)
bozulka
@jarco jéjda a prečo? Viem trošku hlúpa otázka,ale zaujímavá aspoň pre mňa.Vďaka za odpoved.
janadelfi
Tiež som robila segedín z pliecka, ale už doky robím z bravčového kolena, ktoré vykostím a dám vyvariť aj kožu s kosťou. Je pekne zahustený a má inú chuť ako z pliecka. Moja šéfová robila segedín vyslovene len z kuracích pŕs. Brala ohľad na deti, lebo vraj by nejedli tučné mäsko ... hlúposť ... zjedli aj ten môj a chutil im....
1x bembo
jezibabka1
@evusik robím to len z pliecka, lebo je tam aj chudé aj mastné, podusím mäsko s koreninami a pretlakom, pridám "kvašnej (premytej) kapustečky" , podusím a "zatrepem" smotanou. Mňam!Počula som, že čím viac sa segedíň ohrieva, tým je lepší. Nestihla som vyskúšať, lebo u nás sa hneď zje:)))
evusik
u nás tiež vydrží maximálne 2 dni.
to s tým pretlakom určite nabudúce vyskúšame, teda manžel, pretože to varil on
1x fenek
veronika353
Moji chlapi mají strašně rádi segedín,vařím ho v 8 l hrnci a do druhého dne nevydrží.
sovka62
Robím trošku inak, ale nikdy nezaškodí vyskúšať recept niekho iného, čo keby bol lepší? U nás sa segedím varí v 6 litrovom hrnci a robím k nemu tri domáce knedle. A teraz sa hanbou priznám, že to všetko pre dvoch ľudí - pre manžela a pre mňa. No čo už, my ho naozaj môžeme zjesť aj za kýbeľ.
evusik
@sovka nemáš sa začo hanbiť, u nás sa robí tiež do veľkého hrnca a vydrží maximálne 2 dni. Môj muž ho môže na raňajky, obed aj večeru.
bambulka51
@evusik môj muž ho tiež môže aj na raňajky aj na obed.Ale robím ho bez smotany,smotanu nemá rád.Ja si vždy oddelím a dorobím so smotanou.
boxik
Segedínsky je klasika , na ktorej sme prežili svoju mladosť a ked v Luxorke v Bratislave stála porcia , čo sa nezmestila na tanier 4 koruny. Inak moja mama tvrdila , že pravý má mať dva druhy mäsa a to presne ako hovorí autorka prerastený bôčik a pliecko.
sisuk
super papaníčko! Keď boli deti menšie, manžel ich mal na starosti, kým som bola v robote. Boli prázdniny, deti spávali asi do 10 hod a manžel sa nudil, tak stihol aj navariť, kým vstali... Cez prestávku som zavolala domov.. Na otázku čo raňajkovali som dostala odpoveď- SEGEDÍN!!!
Takže aj u nás - a to doslovne: segedín na raňajky, obed aj večeru

evusik
@sisuk no vidím, že nielen my.... môj manžel ho v lete jedáva len taký vlažný, že pre neho je to také osviežujúce :-)
denas
Fantastický a jednoduchý recept :)
Ja verím segedín velmi sporadicky ale vždy sa po ňom len "zapráši" :)
margaretka28
mali sme pred týždňom a varím ho úplne presne ako tvoj muž a zásadne v najväčšom hrnci, plus k nemu tri domáce knedle :-)
evusik
@margaretka28 aj my sme varili minulý týždeň jedli sme ho tri dni... mám teraz moc roboty a nemám kedy variť tak varíme teraz takéto veľkoobjemové jedlá... mne keď nemám čas nosí knedľu dcéra, nie je to tajný rodinný recept :-) kľudne ho prezradím keby bolo treba :-))))
bembo
robím ho presne ako Ty,len ja pridám trochu cukru,lebo mám radšej menej kyslý.na vojne dávali doň kuchári aj cesnak,a mne chutil tak viac ako bez neho,tak si ho tam dávam aj ja.Tvoj recept sa mi páči preto,že nie je tam nič zbytočné,je jednoduchý a pretože ho robím s malými zmenami ako Ty,je super
evusik
@bembo ďakujem... ja rada varím jednoduché jedlá aj keď toto jedlo vždy varí môj muž :-)
haji
@Evusik (6.8.2018 20:25)
Hezky! Já vařila segedín před dvěma týdny. Přiznám se, že bez smetany, s trochou lepu. Byl výborný a v tom horku překvapivě osvěžující! Kapustu neproplachuji, jen vymačkám. Vždycky to dobře dopadne. Měla jsem poslední zbyteček minuloročnej kapusty od kamarádky /manžel doma šlape ve vaničce/. Plecko a kousek bůčku je velmi vděčná kombinace. Nadělali jste mi zase chutě!
evusik
@Haji (6.8.2018 21:49)

u nás je segedín tiež veľmi obľúbený práve v lete :-) keď máme vlastnú naloženú kapustu tak nepreplachujem lebo viem aká je, ale z kupovanej vždy najskôr ochutnám a podľa toho aká je kyslá sa zariadim... ale zase je to len vec chuti, kto má ako rád kyselé
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia