Sedliacky hrniec II

ipo - fotkaipo, 19. februára 2013
Sedliacky hrniec II
Foto: ipo

Tento recept je veľmi jednoduchý a práve v jeho jednoduchosti sa skrýva jeho chutnosť. Je to jeden z mojich tradičných rodinných receptov, ktoré som už ani neviem či niekde odkukal, alebo vymyslel sám :)

8-10
porcií
5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg alebo údené mäso údená krkovička
1,0-1,5 kg
1,5 kg
na dochutenie
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Údené mäso (domácu šunku) pokrájame na väčšie kusy 150-250 g, ak máme domácu šunku môžeme ju použiť aj s kožou. Očistíme zemiaky a pokrájame na väčšie kusy (polovičky, prípadne štvrťky). Kyslú kapustu v prípade potreby prepláchneme a dobre vytlačíme. Ak chceme môžeme pridať aj kus domácej klobásy, ale obvykle ju nepužívam.

  2. 2

    K vareniu použijeme tlakový hrniec (kuchtu) Kladieme na seba vrstvy: zemiaky (posypeme trochou rasce) / údené mäso / kyslá kapusta / zemiaky. Podľa veľkosti kuchty môžu byť aj dve vrstvy.

  3. 3

    Hrniec uzatvoríme a dusíme 20-30 min. Po odstavení ho vytlakujeme a naberáme tak, aby sme na tanier dali vždy kus mäsa, kapusty aj zemiakov. Najlepšie je vybrať všetko do jednej misy a a dať na stôl. Vôňa takejto misy pritiahne k stolu určite celú rodinu.

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
ta fotka je cista provokacia :-) aj ja chcem taku sunku :-) rcp sa mi paci, kuchtu nemam, bomby doma nedrzim, ale da sa aj v rure, nejake to pivo a clovek sa nejako zabavi kym sa to urobi
@afataga ty si to vystihla, tá šunka je čistá provokácia pre nás panelákových.... mať takú to by sa varilo...
ja takto robím s peknou prerastenou krkovičkou (neúdenou), prekladám mäso, kyslú kapustu a zemiaky... najbližšie vyskúšam aj s údeným, ale s kúpenským :-(
Z tej fotky by bola super pohľadnica " Krásy Slovenska"
Ani nezaspím a keď, tak sa mi bude o nej snívať.
Nádherné zátišie !!! A samozrejme aj recept - aby som nezabudol .
uf...a ja taka hladna a tu takato pochutka....sliny mi tecu az za usi.:-)) ..no nic. idem si dat chleba s mastou a cibulou.
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
Niekoľko rokov som hľadal na trhu klasickú šunku, ako sme kedysi robili na zabíjačkach. Žiaľ nikto nič také nevyrába a všelijaké tie prošuty a pod. nemali chuťovo nič spoločné s tou našou tradičnou chuťou. Tak som si tohto roku urobil dve celé šunky. Takže okrem fotky k eceptu som mal z toho aj dnešnú večeru:  www.facebook.com/photo.php?fbid=542382765801834&set=...

Veru tie tvoje domáce mäsové produkty poriadne dráždia chuťové poháriky. Aj recept je veľmi dobrý už si len nabrať na tanier a ochutnať.
Na takúto šunku si pamätám z detstva.Tu fantastickú vôňu cítim dodnes,niečo podobné som jedla asi pred dvoma rokmi.Kúpili sme šunku zo svinky- mangalice,jój to vám bola dobrota,ale receptík určite skúsim.
Asi vypnem laptop,lebo takto z rána dostávam hriešne chute na výdatné jedlo.Ale ostane len predstava.......šunka je krásnou spomienkou na detstvo a pre mňa dnes nedostupná.Nevadí,zo spomienok sa nenajem,ale dá sa aj skromnejšie......:-(
Bohužiaľ, moderné domy majú garáž na dve autá, ale žiadnu komoru či špajzu a už vôbec nie dvor s domácim zvieractvom. Tak sme nútení papať kadejaké vodové ofarbené šunky. Veru, tá úvodná fotka je krásna spomienka na zašlú mladosť a pre naších vnukov bŕŕŕ.........
niečo podobné sa varí na Horehroní,volá sa to prekladanec a dávajú sa tam celé zemiaky a je to bombastické,hlavne s tou domácou šunkou,s ktorou som sa už dávno nestretla
tá šunka aj mne vyrazila dych, ja totižto milujem údené mäso a ani tá domáca klobása nie je na zahodenie:) a veru s tým pivkom by to bol skvelý obed
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
keďže tu bol dotaz na výrobu takejto šunky a na internete sa mi nepodarilo nájsť nejaký dobrý návod, pripravil som ako ďalší recept výrobu Tradičnej gazdovskej šunky.

Pridaj komentár k receptu: