Sedliacky hrniec II

ipo - fotkaipo, 19. februára 2013
Sedliacky hrniec II
Foto: ipo

Tento recept je veľmi jednoduchý a práve v jeho jednoduchosti sa skrýva jeho chutnosť. Je to jeden z mojich tradičných rodinných receptov, ktoré som Zobraziť celý popisTento recept je veľmi jednoduchý a práve v jeho jednoduchosti sa skrýva jeho chutnosť. Je to jeden z mojich tradičných rodinných receptov, ktoré som už ani neviem či niekde odkukal, alebo vymyslel sám :)

8-10
porcií
5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg alebo údené mäso údená krkovička
1,0-1,5 kg
1,5 kg
na dochutenie
štipka




Postup

  1. 1

    Údené mäso (domácu šunku) pokrájame na väčšie kusy 150-250 g, ak máme domácu šunku môžeme ju použiť aj s kožou. Očistíme zemiaky a pokrájame na väčšie kusy (polovičky, prípadne štvrťky). Kyslú kapustu v prípade potreby prepláchneme a dobre vytlačíme. Ak chceme môžeme pridať aj kus domácej klobásy, ale obvykle ju nepužívam.

  2. 2

    K vareniu použijeme tlakový hrniec (kuchtu) Kladieme na seba vrstvy: zemiaky (posypeme trochou rasce) / údené mäso / kyslá kapusta / zemiaky. Podľa veľkosti kuchty môžu byť aj dve vrstvy.

  3. 3

    Hrniec uzatvoríme a dusíme 20-30 min. Po odstavení ho vytlakujeme a naberáme tak, aby sme na tanier dali vždy kus mäsa, kapusty aj zemiakov. Najlepšie je vybrať všetko do jednej misy a a dať na stôl. Vôňa takejto misy pritiahne k stolu určite celú rodinu.

Diskusia k receptu

afataga
ta fotka je cista provokacia :-) aj ja chcem taku sunku :-) rcp sa mi paci, kuchtu nemam, bomby doma nedrzim, ale da sa aj v rure, nejake to pivo a clovek sa nejako zabavi kym sa to urobi
evusik
@afataga ty si to vystihla, tá šunka je čistá provokácia pre nás panelákových.... mať takú to by sa varilo...
ja takto robím s peknou prerastenou krkovičkou (neúdenou), prekladám mäso, kyslú kapustu a zemiaky... najbližšie vyskúšam aj s údeným, ale s kúpenským :-(
dodo46
Z tej fotky by bola super pohľadnica " Krásy Slovenska"
Ani nezaspím a keď, tak sa mi bude o nej snívať.
Nádherné zátišie !!! A samozrejme aj recept - aby som nezabudol .
misa1
uf...a ja taka hladna a tu takato pochutka....sliny mi tecu az za usi.:-)) ..no nic. idem si dat chleba s mastou a cibulou.
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Niekoľko rokov som hľadal na trhu klasickú šunku, ako sme kedysi robili na zabíjačkach. Žiaľ nikto nič také nevyrába a všelijaké tie prošuty a pod. nemali chuťovo nič spoločné s tou našou tradičnou chuťou. Tak som si tohto roku urobil dve celé šunky. Takže okrem fotky k eceptu som mal z toho aj dnešnú večeru:  www.facebook.com/photo.php?fbid=542382765801834&set=...

helca103
Veru tie tvoje domáce mäsové produkty poriadne dráždia chuťové poháriky. Aj recept je veľmi dobrý už si len nabrať na tanier a ochutnať.
mracik9
Na takúto šunku si pamätám z detstva.Tu fantastickú vôňu cítim dodnes,niečo podobné som jedla asi pred dvoma rokmi.Kúpili sme šunku zo svinky- mangalice,jój to vám bola dobrota,ale receptík určite skúsim.
gordonko
@afataga ..ja si kuchtu neviem vynachváliť mám 3 novšie a dve saršie tie madarské z hliníku ..... že bomba - lietadla padajú častejšie ako tllakový hrniec vybuchne
frezia68
Asi vypnem laptop,lebo takto z rána dostávam hriešne chute na výdatné jedlo.Ale ostane len predstava.......šunka je krásnou spomienkou na detstvo a pre mňa dnes nedostupná.Nevadí,zo spomienok sa nenajem,ale dá sa aj skromnejšie......:-(
modrykamen
Bohužiaľ, moderné domy majú garáž na dve autá, ale žiadnu komoru či špajzu a už vôbec nie dvor s domácim zvieractvom. Tak sme nútení papať kadejaké vodové ofarbené šunky. Veru, tá úvodná fotka je krásna spomienka na zašlú mladosť a pre naších vnukov bŕŕŕ.........
msulejova
niečo podobné sa varí na Horehroní,volá sa to prekladanec a dávajú sa tam celé zemiaky a je to bombastické,hlavne s tou domácou šunkou,s ktorou som sa už dávno nestretla
kutala
Prosím Ťa Ipo aký je postup pri výrobe takej šunky?Ďakujem.Možno to bude zaujímať aj iných.
používateľ nemá avatar
mb
mb
slintam, krasny recept, skodaze aj aromu nemozes k nemu pridat
medovnicek
tá šunka aj mne vyrazila dych, ja totižto milujem údené mäso a ani tá domáca klobása nie je na zahodenie:) a veru s tým pivkom by to bol skvelý obed
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
keďže tu bol dotaz na výrobu takejto šunky a na internete sa mi nepodarilo nájsť nejaký dobrý návod, pripravil som ako ďalší recept výrobu Tradičnej gazdovskej šunky.
motozuzika
Vyskúšané, výborné, palec hore, 5*
Akurát som to trochu podliala, lebo som sa bála, či to neprihorí, ale nebolo treba. A kapustu som nepremyla, škoda sa mi zdalo :-) keď kyslá, nech kyslá :-) ukladám do KK




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia