Sedliacky hrniec II
Autor receptu: ipo
Tento recept je veľmi jednoduchý a práve v jeho jednoduchosti sa skrýva jeho chutnosť.
Je to jeden z mojich tradičných rodinných receptov, ktoré som už ani neviem či niekde
odkukal, alebo vymyslel sám :)
8-10 porcií |
5 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Údené mäso (domácu šunku) pokrájame na väčšie kusy 150-250 g, ak máme domácu šunku môžeme ju použiť aj s kožou.
Očistíme zemiaky a pokrájame na väčšie kusy (polovičky, prípadne štvrťky).
Kyslú kapustu v prípade potreby prepláchneme a dobre vytlačíme.
Ak chceme môžeme pridať aj kus domácej klobásy, ale obvykle ju nepužívam.
- K vareniu použijeme tlakový hrniec (kuchtu)
Kladieme na seba vrstvy: zemiaky (posypeme trochou rasce) / údené mäso / kyslá kapusta / zemiaky.
Podľa veľkosti kuchty môžu byť aj dve vrstvy.
- Hrniec uzatvoríme a dusíme 20-30 min. Po odstavení ho vytlakujeme a naberáme tak, aby sme na tanier dali vždy kus mäsa, kapusty aj zemiakov. Najlepšie je vybrať všetko do jednej misy a a dať na stôl.
Vôňa takejto misy pritiahne k stolu určite celú rodinu.