Sedliacky hrniec II

Autor receptu: ipo

Tento recept je veľmi jednoduchý a práve v jeho jednoduchosti sa skrýva jeho chutnosť. Je to jeden z mojich tradičných rodinných receptov, ktoré som už ani neviem či niekde odkukal, alebo vymyslel sám :)

8-10
porcií
5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Údené mäso (domácu šunku) pokrájame na väčšie kusy 150-250 g, ak máme domácu šunku môžeme ju použiť aj s kožou. Očistíme zemiaky a pokrájame na väčšie kusy (polovičky, prípadne štvrťky). Kyslú kapustu v prípade potreby prepláchneme a dobre vytlačíme. Ak chceme môžeme pridať aj kus domácej klobásy, ale obvykle ju nepužívam.
  2. K vareniu použijeme tlakový hrniec (kuchtu) Kladieme na seba vrstvy: zemiaky (posypeme trochou rasce) / údené mäso / kyslá kapusta / zemiaky. Podľa veľkosti kuchty môžu byť aj dve vrstvy.
  3. Hrniec uzatvoríme a dusíme 20-30 min. Po odstavení ho vytlakujeme a naberáme tak, aby sme na tanier dali vždy kus mäsa, kapusty aj zemiakov. Najlepšie je vybrať všetko do jednej misy a a dať na stôl. Vôňa takejto misy pritiahne k stolu určite celú rodinu.