Foto: marienka44
Tento zákusok vznikol kombináciou dvoch receptov z časopisu. Upiekla som ho k 19. narodeninám mojej vnučky. Preto kominácia dvoch receptov, lebo recept na roládu uvedený Zobraziť celý popisTento zákusok vznikol kombináciou dvoch receptov z časopisu. Upiekla som ho k 19. narodeninám mojej vnučky. Preto kominácia dvoch receptov, lebo recept na roládu uvedený pri zákusku obsahoval veľa cukru.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto na roládu: | |
4 ks |
|
5 ks |
|
120 g |
|
80 g |
|
40 g |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
Plnka: | |
250 g |
|
250 g |
|
250 ml |
|
50 g |
|
2 ks |
|
6 ks |
|
z 1 citróna |
|
|
|
200 g (svieže jahody) |
|
1/2 sáčku (mix lesného ovocia) |
|
Postup
-
1
Najprv si upečieme roládu z uvedených surovín. Bielky vyšľaháme s 2 PL studenej vody na sneh, postupne pridáme cukor. Žĺtky opatrne postupne zapracujeme do snehu. V druhej miske zmiešame múku, škrobovú múčku a prášok do pečiva. Pridáme do snehu sypkú zmes a cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom. Pečieme pri teplote asi 200 stupňov 10 minút. Treba sledovať, každý pozná svoju rúru. Ja som piekla v el. rúre za použitia ventilátora. Po upečení roládu vyklopíme na pocukrovanú čistú utierku a zvinieme aj s papierom. Po čiastočnom vychladnutí rozvinieme, stiahneme papier, natrieme ribezľovým džemom alebo iným. Ja som použila malinový džem z Lidla od firmy Maribel. Znovu stočíme roládu a necháme vychladnúť.
- 2
Príprava plnky: Plátky želatíny dáme napučať do studenej vody. Mascarpone, tvaroh, citrónovú šťavu vymiešame ručným mixérom. Ak máte radi sladké, doporučujem cukor pridať podľa chuti. Nakoniec do tuha vyšľahať šľahačku s vanilínovým cukrom a pre istotu som pridala malý, už načatý sáček stužovača. Nemusí byť. Spolu všetko ľahko zamiešať. Zo želatíny vytlačíme prebytočnú vodu. Ja som ju následne rozpustila na vodnom kúpeli v druhej nádobe. K rozpustenej želatíne pridáme 1-2 PL tvarohovej zmesi a spolu vmiešame k zbytku tvarohovej zmesi. Tým docielime homogénnosť plnky. Nakoniec zľahka pridáme pokrájané svieže ovocie a rozmrazené, odkvapkané ovocie. Podľa časopisu má sa použiť len 100 g kandizovaného ovocia alebo sušeného ovocia.
- 3
Vhodnú misu vystelieme potravinovou fóliou / dala som do kríža 2 pásy/. Ja som na fóliu najprv zabudla, ale včas som nato prišla. Takže som musela uložené roládky vybrať a začať znova, lebo vyklopenie Šarloty by nemuselo byť úspešné. Misu vyložíme plátkami džemovej rolády asi 1 cm hrubými. Začíname na dne a pokračujeme natesno až hore po stenách.
- 4
Tvarohovú zmes so želatínou nalejeme do pripravenej misy a uzavrieme zvyšnými plátkami rolády. Ak máme málo, pomôžeme si okrúhlymi piškótami z obchodu. Prekryjeme fóliou a necháme min. 8 hodín v chladničke.
- 5
Po stuhnutí vyklopíme na drevený podnos a odstránime fóliu.
- 6
A môžeme krájať:
- 7
a podávať nedočkavým konzumentom:
- 8
Ešte jeden záber pred uložením vrchnej vrstvy roládok:
- 9
Ďalšia porcia:
- 2
vzťah vnučky a starej mamy-že výborný je-to fakt je známy...niet sa čo čudovať-ved s takýmito maškrtami má práve stará mama čas sa hrať...tak nech vám to aj nadalej ladí...stále sa majte všetci v rodine radi...:-))
Ja peciem rolady na papieri a na plechu s otvorenym jednym krajom. Lahsie sa vysupne rolada z plechu von.
Ďakujem za všetky komenty, velmi ma potesili.
Ja robím takto je vynikájúca len ja dávam iba šľahačku iba vyšľahám a je hotovo:)......keď som uvidela vašu taku chuť som na ňu dostala :)....mnam možno tento víkend:)....krásna!:)