Šarlota fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 6. mája 2013

Tento zákusok vznikol kombináciou dvoch receptov z časopisu. Upiekla som ho k 19. narodeninám mojej vnučky. Preto kominácia dvoch receptov, lebo recept na roládu uvedený pri zákusku obsahoval veľa cukru.

10
porcií
2+8 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto na roládu:
4 ks
5 ks
120 g
80 g
40 g
2 PL
1 ČL
Plnka:
250 g
250 g
250 ml
50 g
2 ks
6 ks
z 1 citróna
200 g (svieže jahody)
1/2 sáčku (mix lesného ovocia)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si upečieme roládu z uvedených surovín. Bielky vyšľaháme s 2 PL studenej vody na sneh, postupne pridáme cukor. Žĺtky opatrne postupne zapracujeme do snehu. V druhej miske zmiešame múku, škrobovú múčku a prášok do pečiva. Pridáme do snehu sypkú zmes a cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom. Pečieme pri teplote asi 200 stupňov 10 minút. Treba sledovať, každý pozná svoju rúru. Ja som piekla v el. rúre za použitia ventilátora. Po upečení roládu vyklopíme na pocukrovanú čistú utierku a zvinieme aj s papierom. Po čiastočnom vychladnutí rozvinieme, stiahneme papier, natrieme ribezľovým džemom alebo iným. Ja som použila malinový džem z Lidla od firmy Maribel. Znovu stočíme roládu a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Príprava plnky: Plátky želatíny dáme napučať do studenej vody. Mascarpone, tvaroh, citrónovú šťavu vymiešame ručným mixérom. Ak máte radi sladké, doporučujem cukor pridať podľa chuti. Nakoniec do tuha vyšľahať šľahačku s vanilínovým cukrom a pre istotu som pridala malý, už načatý sáček stužovača. Nemusí byť. Spolu všetko ľahko zamiešať. Zo želatíny vytlačíme prebytočnú vodu. Ja som ju následne rozpustila na vodnom kúpeli v druhej nádobe. K rozpustenej želatíne pridáme 1-2 PL tvarohovej zmesi a spolu vmiešame k zbytku tvarohovej zmesi. Tým docielime homogénnosť plnky. Nakoniec zľahka pridáme pokrájané svieže ovocie a rozmrazené, odkvapkané ovocie. Podľa časopisu má sa použiť len 100 g kandizovaného ovocia alebo sušeného ovocia.

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vhodnú misu vystelieme potravinovou fóliou / dala som do kríža 2 pásy/. Ja som na fóliu najprv zabudla, ale včas som nato prišla. Takže som musela uložené roládky vybrať a začať znova, lebo vyklopenie Šarloty by nemuselo byť úspešné. Misu vyložíme plátkami džemovej rolády asi 1 cm hrubými. Začíname na dne a pokračujeme natesno až hore po stenách.

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tvarohovú zmes so želatínou nalejeme do pripravenej misy a uzavrieme zvyšnými plátkami rolády. Ak máme málo, pomôžeme si okrúhlymi piškótami z obchodu. Prekryjeme fóliou a necháme min. 8 hodín v chladničke.

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po stuhnutí vyklopíme na drevený podnos a odstránime fóliu.

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A môžeme krájať:

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a podávať nedočkavým konzumentom:

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ešte jeden záber pred uložením vrchnej vrstvy roládok:

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalšia porcia:

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
@marienka44 krásna sa ti podarila. Ja nie som veľmi na torty a zákusky, ale kombinácia tvaroh+mascarpone+ovocie ma zvykne presvedčiť. Už len namiesto smotany na šľahanie pochúťková smotana a bola by som nakoniec v siedmom nebi :-)
@marienka44
vzťah vnučky a starej mamy-že výborný je-to fakt je známy...niet sa čo čudovať-ved s takýmito maškrtami má práve stará mama čas sa hrať...tak nech vám to aj nadalej ladí...stále sa majte všetci v rodine radi...:-))
už som niečo podobné jedla a bolo to fantastické. podľa použitých surovín aj tvoja šarlota je skvelá a hneď by som okoštovala. krásne sa ti vydarila. isto aj ja vyskúšam, len roládu som ešte nerobila, tak sa mi to, dúfam, podarí.
@Denyany , rolada je najjednoduchejší zakusok. Ked ju upecenú po naplnení budes stacat, vopred odrež jednym tahom kratšie strany a tie vloz na plnku /lekvar/ po dlhsej strane. Rolada bude ako slimak pekne zatocena s peknym stredom. Obycajne tieto kratsie strany byvaju suchsie a takto sa zuzitkujú.
Ja peciem rolady na papieri a na plechu s otvorenym jednym krajom. Lahsie sa vysupne rolada z plechu von.
Ďakujem za všetky komenty, velmi ma potesili.
Šarlotu robievam, ale zo šľahačky, žltok a želatíny. Tvarohovú som ešte nerobila, tak možno vyskúšam aj takúto alternatívu, tá tvoja vyzerá pekne.

Pridaj komentár k receptu: