Šarlota (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Tento zákusok vznikol kombináciou dvoch receptov z časopisu. Upiekla som ho k 19. narodeninám mojej vnučky. Preto kominácia dvoch receptov, lebo recept na roládu uvedený pri zákusku obsahoval veľa cukru.

10
porcií
2+8 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najprv si upečieme roládu z uvedených surovín. Bielky vyšľaháme s 2 PL studenej vody na sneh, postupne pridáme cukor. Žĺtky opatrne postupne zapracujeme do snehu. V druhej miske zmiešame múku, škrobovú múčku a prášok do pečiva. Pridáme do snehu sypkú zmes a cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom. Pečieme pri teplote asi 200 stupňov 10 minút. Treba sledovať, každý pozná svoju rúru. Ja som piekla v el. rúre za použitia ventilátora. Po upečení roládu vyklopíme na pocukrovanú čistú utierku a zvinieme aj s papierom. Po čiastočnom vychladnutí rozvinieme, stiahneme papier, natrieme ribezľovým džemom alebo iným. Ja som použila malinový džem z Lidla od firmy Maribel. Znovu stočíme roládu a necháme vychladnúť.
  2. Príprava plnky: Plátky želatíny dáme napučať do studenej vody. Mascarpone, tvaroh, citrónovú šťavu vymiešame ručným mixérom. Ak máte radi sladké, doporučujem cukor pridať podľa chuti. Nakoniec do tuha vyšľahať šľahačku s vanilínovým cukrom a pre istotu som pridala malý, už načatý sáček stužovača. Nemusí byť. Spolu všetko ľahko zamiešať. Zo želatíny vytlačíme prebytočnú vodu. Ja som ju následne rozpustila na vodnom kúpeli v druhej nádobe. K rozpustenej želatíne pridáme 1-2 PL tvarohovej zmesi a spolu vmiešame k zbytku tvarohovej zmesi. Tým docielime homogénnosť plnky. Nakoniec zľahka pridáme pokrájané svieže ovocie a rozmrazené, odkvapkané ovocie. Podľa časopisu má sa použiť len 100 g kandizovaného ovocia alebo sušeného ovocia.
  3. Vhodnú misu vystelieme potravinovou fóliou / dala som do kríža 2 pásy/. Ja som na fóliu najprv zabudla, ale včas som nato prišla. Takže som musela uložené roládky vybrať a začať znova, lebo vyklopenie Šarloty by nemuselo byť úspešné. Misu vyložíme plátkami džemovej rolády asi 1 cm hrubými. Začíname na dne a pokračujeme natesno až hore po stenách.
  4. Tvarohovú zmes so želatínou nalejeme do pripravenej misy a uzavrieme zvyšnými plátkami rolády. Ak máme málo, pomôžeme si okrúhlymi piškótami z obchodu. Prekryjeme fóliou a necháme min. 8 hodín v chladničke.
  5. Po stuhnutí vyklopíme na drevený podnos a odstránime fóliu.
  6. A môžeme krájať:
  7. a podávať nedočkavým konzumentom:
  8. Ešte jeden záber pred uložením vrchnej vrstvy roládok:
  9. Ďalšia porcia: