Šamrole s jablkovou penou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 2. novembra 2015

Šamrole som vždy obchádzala. Kým som nezistila, že bývajú aj s jablkovým snehom.

10
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

250 - 300 g
1 ks
80 g
30 ml
1 ks
1 ks (na potretie cesta)
 (na potretie trubičiek)
štipka
 za hrsť
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Suroviny stačia na 10 ks šamroliek, toľko som mala kovových rúrok. Lístkové cesto treba vyvaľkať na tenko tak, aby sa z neho dali pokrájať pásiky široké ako palec a dlhé 25-30cm. Nimi obvinieme roztopeným maslom potreté trubičky. Potrieme žĺtkom rozmiešaným s troškou vody. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200°C takých 10 minút, farba ukáže, treba sledovať.

    Šamrole s jablkovou penou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ešte teplé stiahneme z trubičiek a necháme vyhladnúť.

    Šamrole s jablkovou penou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým ošúpeme jedno velikánske alebo dve malé jablká výbornej chuti. Žiadne nevýrazné a múčnaté. Čím výraznejšia chuť, tým lepšie pre plnku. Malo by sa piecť v šupke v rúre. Jedno sa moc neoplatí, preto som ho pokrájala a v rajničke zakryté udusila do polomäkka, potom popučila a ďalej už opekala bez prikrývky.

    Šamrole s jablkovou penou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z bielka vajíčka veľkosti L som so štipkou soli ušľahala pevný sneh, ten si musel počkať na cukrový sirup: v rajničke som rozpustila vo vode kryštálový cukor, za stáleho miešania som ho varila na miernom ohni pár minút. Penil a redukoval sa.

    Šamrole s jablkovou penou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do malej nádobky som si prichystala studenú vodu. Do nej som nakvapkala sirup s varechou. Je hotový, keď sa vo vode dá kvapka chytiť a vyformovať z nej medzi prstami takúto guľôčku. Ak to nejde, ešte ho treba variť.

    Šamrole s jablkovou penou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po odstavení som sirup hneď pomaly liala do snehu, ktorý som súčasne miešala elektrickým šľahačom. Treba šľahať dlhšie, až kým sa robia po metličkách stopy - čiary a po ich vytiahnutí špice snehu stoja ako v pozore, neváľajú sa. Vtedy primiešame aj jablkovú hmotu.

    Šamrole s jablkovou penou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cukrárske vrecúško naplníme penou a striekame do otvorov na oboch stranách upečených trubičiek, až ich naplníme. Lepšie je ich vtedy držať v ruke, tu som len fotila.

    Šamrole s jablkovou penou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nemusia ale môžu sa obaliť aj v nasekaných orechoch, mne sa ten nápad páčil.

    Šamrole s jablkovou penou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A hotovo, sú výborné čerstvé, posypané práškovým cukrom len pre efekt

    Šamrole s jablkovou penou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    alebo aj na druhý deň z chladničky. Sneh nesteká, nevodnatie. Posledný kúsok sa fotil dnes na obed, keď už slniečko ohrialo trávu,

    Šamrole s jablkovou penou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    čo bola skrehnutá od rannej inovate spolu s pestrofarebnými listami, ktoré sme nazbierali s dcérkou v krásnom parku na námestí Antona Bernoláka v Nových Zámkoch. Ak budete mať cestu okolo v týchto dňoch, aspoň vrhnite pohľad na tú nádheru tam, naozaj sa oplatí:-)

    Šamrole s jablkovou penou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

frezia68
Krásne a vylepšené orechami...,až má láka z bezlepkovej :-)
babav
Samrolky nie su medzi mojim oblubenym pecivom , ale tieto tvoje krasne jablkove ma dostali . Vdaka za inspiraciu a perfektny postup pripravy
@kukulienka71 :-).
jozka2
Kukuc,na podobne ,som chodila do ital.delli,ale uz ich tam nemaju i ked boli stale prve prec.S tymiorechami su vynikajuce.Pripravu siruputymto sposobom nepoznam,ale skusim .5*
tatranka
Krásne koláčiky.Už sú uložené v KK a na budúci týždeň vyskúšam.
elba
šikovný recept/ to 1 jablko skúsim piecť s tými trubičkami
babkamt
zatiaľ som vždy trubičky naplnila len snehom alebo šľahačkou. No vyskúšam aj s jablkom. Pekne spracovaný recept, kk, *****
kukulienka71
Ďakujem za vašu návštevu a milé komentáre, škoda, že tie šamrolky nemôžete tu a hneď ochutnať, jablková pena je naozaj veľmi chutná. Ale hádam neostane len v KK, spôsob nie je komplikovaný, zvládne ho aj hociktorý laik (to som si požičala od mäsiara Lacka, páči sa mi tá milá fráza od neho:-)
kukulienka71
@elba , no skús, ale v šupke ho peč, aby ti neoschlo v rúre(to iste vieš), myslím, že 10 minút je mu málo, veď sa potom podelíš, dúfam, ako to dopadlo. Ďakujem.
olinka12
Šamrole robievam ale plním klasickou bielkovou penou toto sa mi veľmi páči už som aj dala do mojej KK aby som nezabudla paráda :D
smejkad
Moja starká robila chyrecne trubičky, trošku inak ale neviem ako presne
Jablká upiekla v šupke, potom pretlacila a viem ze slahala sneh nad parou
Ta plnka bola sladká, zľahka kyselkava a neskutočne dobrá :-)
A bez problémov vydržala niekoľko dní
janger
Strasne mam rada "samrhole" - my sme ich tak vzdy volali :-). Ale este som ich nikdy nerobila. Tato tvoja fotka ma velmi laka ich niekedy vyskusat, su krasne :-).
samrlon
Zdravím z Olomouce Kukulienko. To jsou šammrlony jako makrlony. Hezké, připálené, hořké a ten jableční ocet v nich to je vynikající.
kukulienka71
Áno, @smejkad , jablká sa majú piecť v rúre a najčastejšie ľudia robia plnku šľahaním nad parou. Zvolila som postup s cukrovým sirupom, lebo nerada šľahám dlho nad parou, toto sa mi páči lepšie a vraj je to profesionálnejšie:-) som rada, že si si spomenula na svoju šikovnú babku a ďakujem za pekný komentár:-)
@janger , vďaka za pochvalu. Tieto moje prvé sú dosť kostrbaté, ponasnažím sa zdokonaliť hlavne ich tvar,nebudem cesto pri ovínaní naťahovať, aby boli pekne tučnučké:-) určite ich zvládneš aj ty.
@mesiar50 , ďakujem aj tebe
vejik
Dobry den, krasne samrole :-) prosim vas nevedeli by ste mi vsak poradit dobru cokoladovu.plnlu.do samronikov? :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia