Foto: kukulienka71
Šamrole som vždy obchádzala. Kým som nezistila, že bývajú aj s jablkovým snehom.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
250 - 300 g |
|
1 ks |
|
80 g |
|
30 ml |
|
1 ks |
|
1 ks (na potretie cesta) |
|
(na potretie trubičiek) |
|
štipka |
|
za hrsť |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Suroviny stačia na 10 ks šamroliek, toľko som mala kovových rúrok. Lístkové cesto treba vyvaľkať na tenko tak, aby sa z neho dali pokrájať pásiky široké ako palec a dlhé 25-30cm. Nimi obvinieme roztopeným maslom potreté trubičky. Potrieme žĺtkom rozmiešaným s troškou vody. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200°C takých 10 minút, farba ukáže, treba sledovať.
-
2
Ešte teplé stiahneme z trubičiek a necháme vyhladnúť.
-
3
Medzitým ošúpeme jedno velikánske alebo dve malé jablká výbornej chuti. Žiadne nevýrazné a múčnaté. Čím výraznejšia chuť, tým lepšie pre plnku. Malo by sa piecť v šupke v rúre. Jedno sa moc neoplatí, preto som ho pokrájala a v rajničke zakryté udusila do polomäkka, potom popučila a ďalej už opekala bez prikrývky.
-
4
Z bielka vajíčka veľkosti L som so štipkou soli ušľahala pevný sneh, ten si musel počkať na cukrový sirup: v rajničke som rozpustila vo vode kryštálový cukor, za stáleho miešania som ho varila na miernom ohni pár minút. Penil a redukoval sa.
-
5
Do malej nádobky som si prichystala studenú vodu. Do nej som nakvapkala sirup s varechou. Je hotový, keď sa vo vode dá kvapka chytiť a vyformovať z nej medzi prstami takúto guľôčku. Ak to nejde, ešte ho treba variť.
-
6
Po odstavení som sirup hneď pomaly liala do snehu, ktorý som súčasne miešala elektrickým šľahačom. Treba šľahať dlhšie, až kým sa robia po metličkách stopy - čiary a po ich vytiahnutí špice snehu stoja ako v pozore, neváľajú sa. Vtedy primiešame aj jablkovú hmotu.
-
7
Cukrárske vrecúško naplníme penou a striekame do otvorov na oboch stranách upečených trubičiek, až ich naplníme. Lepšie je ich vtedy držať v ruke, tu som len fotila.
-
8
Nemusia ale môžu sa obaliť aj v nasekaných orechoch, mne sa ten nápad páčil.
-
9
A hotovo, sú výborné čerstvé, posypané práškovým cukrom len pre efekt
-
10
alebo aj na druhý deň z chladničky. Sneh nesteká, nevodnatie. Posledný kúsok sa fotil dnes na obed, keď už slniečko ohrialo trávu,
-
11
čo bola skrehnutá od rannej inovate spolu s pestrofarebnými listami, ktoré sme nazbierali s dcérkou v krásnom parku na námestí Antona Bernoláka v Nových Zámkoch. Ak budete mať cestu okolo v týchto dňoch, aspoň vrhnite pohľad na tú nádheru tam, naozaj sa oplatí:-)
@kukulienka71 :-).
@ancicka , @olinka12 , som rada, že vás zaujali, dúfam, že si pochutíte. Ďakujem:-)
Jablká upiekla v šupke, potom pretlacila a viem ze slahala sneh nad parou
Ta plnka bola sladká, zľahka kyselkava a neskutočne dobrá :-)
A bez problémov vydržala niekoľko dní
@janger , vďaka za pochvalu. Tieto moje prvé sú dosť kostrbaté, ponasnažím sa zdokonaliť hlavne ich tvar,nebudem cesto pri ovínaní naťahovať, aby boli pekne tučnučké:-) určite ich zvládneš aj ty.
@mesiar50 , ďakujem aj tebe