Šamrole s jablkovou penou (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Šamrole som vždy obchádzala. Kým som nezistila, že bývajú aj s jablkovým snehom.

10
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny stačia na 10 ks šamroliek, toľko som mala kovových rúrok. Lístkové cesto treba vyvaľkať na tenko tak, aby sa z neho dali pokrájať pásiky široké ako palec a dlhé 25-30cm. Nimi obvinieme roztopeným maslom potreté trubičky. Potrieme žĺtkom rozmiešaným s troškou vody. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200°C takých 10 minút, farba ukáže, treba sledovať.
  2. Ešte teplé stiahneme z trubičiek a necháme vyhladnúť.
  3. Medzitým ošúpeme jedno velikánske alebo dve malé jablká výbornej chuti. Žiadne nevýrazné a múčnaté. Čím výraznejšia chuť, tým lepšie pre plnku. Malo by sa piecť v šupke v rúre. Jedno sa moc neoplatí, preto som ho pokrájala a v rajničke zakryté udusila do polomäkka, potom popučila a ďalej už opekala bez prikrývky.
  4. Z bielka vajíčka veľkosti L som so štipkou soli ušľahala pevný sneh, ten si musel počkať na cukrový sirup: v rajničke som rozpustila vo vode kryštálový cukor, za stáleho miešania som ho varila na miernom ohni pár minút. Penil a redukoval sa.
  5. Do malej nádobky som si prichystala studenú vodu. Do nej som nakvapkala sirup s varechou. Je hotový, keď sa vo vode dá kvapka chytiť a vyformovať z nej medzi prstami takúto guľôčku. Ak to nejde, ešte ho treba variť.
  6. Po odstavení som sirup hneď pomaly liala do snehu, ktorý som súčasne miešala elektrickým šľahačom. Treba šľahať dlhšie, až kým sa robia po metličkách stopy - čiary a po ich vytiahnutí špice snehu stoja ako v pozore, neváľajú sa. Vtedy primiešame aj jablkovú hmotu.
  7. Cukrárske vrecúško naplníme penou a striekame do otvorov na oboch stranách upečených trubičiek, až ich naplníme. Lepšie je ich vtedy držať v ruke, tu som len fotila.
  8. Nemusia ale môžu sa obaliť aj v nasekaných orechoch, mne sa ten nápad páčil.
  9. A hotovo, sú výborné čerstvé, posypané práškovým cukrom len pre efekt
  10. alebo aj na druhý deň z chladničky. Sneh nesteká, nevodnatie. Posledný kúsok sa fotil dnes na obed, keď už slniečko ohrialo trávu,
  11. čo bola skrehnutá od rannej inovate spolu s pestrofarebnými listami, ktoré sme nazbierali s dcérkou v krásnom parku na námestí Antona Bernoláka v Nových Zámkoch. Ak budete mať cestu okolo v týchto dňoch, aspoň vrhnite pohľad na tú nádheru tam, naozaj sa oplatí:-)