Šamrole s jablkovou penou (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Šamrole som vždy obchádzala. Kým som nezistila, že bývajú aj s jablkovým snehom.
10 porcií |
30 minút príprava |
10 minút na 200 °C |
Postup
- Suroviny stačia na 10 ks šamroliek, toľko som mala kovových rúrok.
Lístkové cesto treba vyvaľkať na tenko tak, aby sa z neho dali pokrájať pásiky široké ako palec a dlhé 25-30cm. Nimi obvinieme roztopeným maslom potreté trubičky. Potrieme žĺtkom rozmiešaným s troškou vody. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200°C takých 10 minút, farba ukáže, treba sledovať.
- Ešte teplé stiahneme z trubičiek a necháme vyhladnúť.
- Medzitým ošúpeme jedno velikánske alebo dve malé jablká výbornej chuti. Žiadne nevýrazné a múčnaté. Čím výraznejšia chuť, tým lepšie pre plnku. Malo by sa piecť v šupke v rúre. Jedno sa moc neoplatí, preto som ho pokrájala a v rajničke zakryté udusila do polomäkka, potom popučila a ďalej už opekala bez prikrývky.
- Z bielka vajíčka veľkosti L som so štipkou soli ušľahala pevný sneh, ten si musel počkať na cukrový sirup: v rajničke som rozpustila vo vode kryštálový cukor, za stáleho miešania som ho varila na miernom ohni pár minút. Penil a redukoval sa.
- Do malej nádobky som si prichystala studenú vodu. Do nej som nakvapkala sirup s varechou. Je hotový, keď sa vo vode dá kvapka chytiť a vyformovať z nej medzi prstami takúto guľôčku. Ak to nejde, ešte ho treba variť.
- Po odstavení som sirup hneď pomaly liala do snehu, ktorý som súčasne miešala elektrickým šľahačom. Treba šľahať dlhšie, až kým sa robia po metličkách stopy - čiary a po ich vytiahnutí špice snehu stoja ako v pozore, neváľajú sa. Vtedy primiešame aj jablkovú hmotu.
- Cukrárske vrecúško naplníme penou a striekame do otvorov na oboch stranách upečených trubičiek, až ich naplníme. Lepšie je ich vtedy držať v ruke, tu som len fotila.
- Nemusia ale môžu sa obaliť aj v nasekaných orechoch, mne sa ten nápad páčil.
- A hotovo, sú výborné čerstvé, posypané práškovým cukrom len pre efekt
- alebo aj na druhý deň z chladničky. Sneh nesteká, nevodnatie. Posledný kúsok sa fotil dnes na obed, keď už slniečko ohrialo trávu,
- čo bola skrehnutá od rannej inovate spolu s pestrofarebnými listami, ktoré sme nazbierali s dcérkou v krásnom parku na námestí Antona Bernoláka v Nových Zámkoch. Ak budete mať cestu okolo v týchto dňoch, aspoň vrhnite pohľad na tú nádheru tam, naozaj sa oplatí:-)