Foto: pusta
Cícer sa u nás v kuchyni len zabeháva a pritom je to veľmi stará, vynikajúca a zdravá strukovina, z ktorej možno pripraviť rôzne chutné Zobraziť celý popisCícer sa u nás v kuchyni len zabeháva a pritom je to veľmi stará, vynikajúca a zdravá strukovina, z ktorej možno pripraviť rôzne chutné jedlá. Dnes som pripravila jednoduchý šalát, trocha neobvyklý, z upečeného cíceru s feta syrom, avšak veľmi chutný. Podávala som ho ako ľahkú večeru. Tento šalát sa môže tiež podávať s opečenými hriankami na raňajky alebo môže byť aj ako príloha k rôznym jedlám z mäsa, aj ako samostatné jedlo na večeru.
porcie
príprava
na 90 _ 100 °C
Postup
-
1
Cícer som namočila na 12 hodín do studenej vody, najlepšie na noc. Vodu z namočenia som zliala, cícer som opláchla prúdom studenej vody, zaliala som dostatočným množstvom studenej vody a dala om variť.
-
2
Ked voda zovrela, varila som ho prudkým varom asi 10 minút, zbierala som penu počas celého varenia,..
-
3
...potom som cícer varila už na strednom plameni, kým nebol úplne mäkký - asi 1 a 1/2 hodiny.
-
4
Uvarený cícer som scediila, prepláchla studenou vodou a nechala som ho na cedníku dobre odkvapkať z vody, kým nebol suchý. Cícer si môžete uvariť vopred vo väčšom množstve a dať do sáčkov do mrazničky rozporcovaný na jednotlivé dávky a máte skvelý vlastný polotovar na prípravu mnohých chutných jedál
-
5
V panvici som rozohriala olej, na ktorom som za stáleho miešania opekala cícer na silnom plameni, ...
-
6
...kým nezačal hnednúť.
-
7
Vypla som plameň, pridala som soľ a v zbytkovom teple som nechala rozpustiť sladkú mletú červenú papriku a poctivo miešala , ...
-
8
..aby sa každé zrnko cícera pekne obalilo a ochutilo.
-
9
Veľkú misu som vyložila dobre umytými a odkvapkanými listami hlávkového šalátu, ktorý som jemne osolila a pokvapkala citrónovou šťavou, ...
-
10
...na ktorý som rozdrobila feta syr,..
-
11
...a cícer som dookola obložila čerstvou červenou kápiou, pokrájanou na prúžky.
-
12
V tomto šaláte z pečeného cícera výborne kontrastuje jemná oriešková chuť cícera , doplnená sladkou mletou červenou paprikou so slaným feta syrom a sviežou chuťou hlávkového šalátu pokvapkaného citrónovou šťavou, doplneného chrumkavou a sladkou kápiou. Tento šalát je jednoduchý na prípravu, pomerne rýchlo hotový /ak máte cícer už uvarený v zásobe, sýty a ľahko stráviteľný, veľmi zdravý, bohatý na chuť a vitamíny.
-
13
Cícer je stará strukovina, rozšírená v celom svete, je známych 43 druhov, pestuje sa v strednej a západnej Ázii, v krajinách Stredomoria, v Maroku, v Etiópii, na Kanárskych ostrovoch a inde, v nížinách i vysokých pohoriach. Vyskytuje sa v Grécku, na Cypre, v Turecku,Libanone? Izraeli, Sýrii, Indii. Druh Cícer baraní - Cicer arietinum je známy ako Rímsky hrach a bol domestikovaný už veľmi dávno. Má orieškovú chuť, obsahuje vitamín B 15, vápnik, železo,draslík, fosfor, aminokyseliny, zo všetkých strukovín nafukuje najmenej, semená cíceru majú veľmi veľa bielkovín a vlákniny. má protirakovinné účinky, znižuje hladinu cholesterolu, neobsahuje lepok. Pripravuje sa z neho hummus, nátierky, polievky, omáčky a rôzne šaláty.
za to neobsedím na zadku a robím od včasného rána aj tri zložitejšie, avšak dobré recepty, ako moji chlapi chceli - niečo tradičné zase :-)))
dakujem za pekné ocenenie.
poteší ma, ak vyskúšaš.
to ja dakujem tebe .
Inak ma napadlo, pre milovníkov cíceru, našla som pred časom recept na pečený cícer od @zirafninka1 , len tak na chrumkanie, namiesto čipsov a pod. :) varecha.pravda.sk/recepty/chrumkavy-peceny-cicer-fotorece...
hej, v tomto šaláte sú samé dobré veci a je úžasne chutný, ľahký.
dakujem za pochvalu.
skúsim iste aj ako chrumkanie samostatne.
k tomu trojitému účinku ešte pridávam, že v staroveku už známe aj ako účinné afrodiziakum :-))) to som v recepte zabudla napísať.
dakujem za pekné hodnotenie a 5*
mám tlakový hrniec, ale používam ho len výnimočne len na určité jedlá, kde to už musí byť.
ale ked si už ttu, nieke som sa dočítala, že z cíceru sa vyrába
Chana Dal, a to v Indii, Pakistane, Nepale a Bangladeši - vieš niečo bližšie o tom?
ved napokon jeden z názvov cíceru je aj Rímsky hrach :-)
dakujem za odpoved.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za uznanie.
ale aj toto je "mňam" :-)))
dakujem za pochvalu.
konkrétne vo wikipedii sa píše, že sa z cíceru druh Cicer arietinumvyrába Dall.
konkrétne tu:
en.wikipedia.org/wiki/Cicer...
aby sa ľudia zoznámili s cícerom čo najviac a pripravovali ho doma na rôzne spôsoby.
potom si mala skvelý obed :-)))
ja som dnes varila jedno hlavné jedlo z tradičnej kuchyne, kam ide aj cícer, tiež super.
dakujem za pochvalu.
dakujem za uznanie.
tvoja dcéra má pravdu, asi varí ten istý druh ako ja.
najlepšie je, ak vyskúšaš mäkkosť cíceru ochutnaním a dozvieš sa, či je ok. :-)
naozaj záleží od druhu.
dakujem za pochvalu.
ale to je v absolútnom poriadku, nemusí byť práve feta :-)
okrem toho májová a júnová bryndza je tá najlepšia :-)))
tiež dám bryndzu, kam môžem.
som rada, že ti a aj vašim cícerový šalát chutil.
dakujem za úžasné foto a skvelú správu, z ktorej sa úprimne teším.