Šalát z pečeného cíceru fotorecept

pusta - fotkapusta, 7. júna 2014
Šalát z pečeného cíceru (fotorecept)
Foto: pusta

Cícer sa u nás v kuchyni len zabeháva a pritom je to veľmi stará, vynikajúca a zdravá strukovina, z ktorej možno pripraviť rôzne chutné Zobraziť celý popisCícer sa u nás v kuchyni len zabeháva a pritom je to veľmi stará, vynikajúca a zdravá strukovina, z ktorej možno pripraviť rôzne chutné jedlá. Dnes som pripravila jednoduchý šalát, trocha neobvyklý, z upečeného cíceru s feta syrom, avšak veľmi chutný. Podávala som ho ako ľahkú večeru. Tento šalát sa môže tiež podávať s opečenými hriankami na raňajky alebo môže byť aj ako príloha k rôznym jedlám z mäsa, aj ako samostatné jedlo na večeru.

4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
na 90 _ 100 °C

Suroviny

250 g
2 pl
2 pl
100 g
 podľa chuti
2 čl
8 ks listov
1 - 2 ks podľa veľkosti




Postup

  1. 1

    Cícer som namočila na 12 hodín do studenej vody, najlepšie na noc. Vodu z namočenia som zliala, cícer som opláchla prúdom studenej vody, zaliala som dostatočným množstvom studenej vody a dala om variť.

    Šalát z pečeného cíceru (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked voda zovrela, varila som ho prudkým varom asi 10 minút, zbierala som penu počas celého varenia,..

    Šalát z pečeného cíceru (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...potom som cícer varila už na strednom plameni, kým nebol úplne mäkký - asi 1 a 1/2 hodiny.

    Šalát z pečeného cíceru (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uvarený cícer som scediila, prepláchla studenou vodou a nechala som ho na cedníku dobre odkvapkať z vody, kým nebol suchý. Cícer si môžete uvariť vopred vo väčšom množstve a dať do sáčkov do mrazničky rozporcovaný na jednotlivé dávky a máte skvelý vlastný polotovar na prípravu mnohých chutných jedál

    Šalát z pečeného cíceru (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V panvici som rozohriala olej, na ktorom som za stáleho miešania opekala cícer na silnom plameni, ...

    Šalát z pečeného cíceru (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...kým nezačal hnednúť.

    Šalát z pečeného cíceru (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vypla som plameň, pridala som soľ a v zbytkovom teple som nechala rozpustiť sladkú mletú červenú papriku a poctivo miešala , ...

    Šalát z pečeného cíceru (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..aby sa každé zrnko cícera pekne obalilo a ochutilo.

    Šalát z pečeného cíceru (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Veľkú misu som vyložila dobre umytými a odkvapkanými listami hlávkového šalátu, ktorý som jemne osolila a pokvapkala citrónovou šťavou, ...

    Šalát z pečeného cíceru (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...na ktorý som rozdrobila feta syr,..

    Šalát z pečeného cíceru (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a cícer som dookola obložila čerstvou červenou kápiou, pokrájanou na prúžky.

    Šalát z pečeného cíceru (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    V tomto šaláte z pečeného cícera výborne kontrastuje jemná oriešková chuť cícera , doplnená sladkou mletou červenou paprikou so slaným feta syrom a sviežou chuťou hlávkového šalátu pokvapkaného citrónovou šťavou, doplneného chrumkavou a sladkou kápiou. Tento šalát je jednoduchý na prípravu, pomerne rýchlo hotový /ak máte cícer už uvarený v zásobe, sýty a ľahko stráviteľný, veľmi zdravý, bohatý na chuť a vitamíny.

    Šalát z pečeného cíceru (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Cícer je stará strukovina, rozšírená v celom svete, je známych 43 druhov, pestuje sa v strednej a západnej Ázii, v krajinách Stredomoria, v Maroku, v Etiópii, na Kanárskych ostrovoch a inde, v nížinách i vysokých pohoriach. Vyskytuje sa v Grécku, na Cypre, v Turecku,Libanone? Izraeli, Sýrii, Indii. Druh Cícer baraní - Cicer arietinum je známy ako Rímsky hrach a bol domestikovaný už veľmi dávno. Má orieškovú chuť, obsahuje vitamín B 15, vápnik, železo,draslík, fosfor, aminokyseliny, zo všetkých strukovín nafukuje najmenej, semená cíceru majú veľmi veľa bielkovín a vlákniny. má protirakovinné účinky, znižuje hladinu cholesterolu, neobsahuje lepok. Pripravuje sa z neho hummus, nátierky, polievky, omáčky a rôzne šaláty.

    Šalát z pečeného cíceru (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

pusta
@kukulienka71 , teraz sa mi pár dní baží po zdravom, ľahkom a hodnotnom, pri to jednoduchom a rýchlom :-)
za to neobsedím na zadku a robím od včasného rána aj tri zložitejšie, avšak dobré recepty, ako moji chlapi chceli - niečo tradičné zase :-)))
dakujem za pekné ocenenie.
peta5
zbožňujem cícer a strukoviny vôbec, toto je parádny nápad, takto upravený som ho ešte nemala. vypadá to veľmi chutne a už sa teším kedy vyskúšam. vďaka za inšpiráciu! :)
pusta
@peta55 , mne samotnej dlho trvalo, kým som cíceru prišla na chuť a prišla som na ňu, už ho používam častejšie, varím ako hlavný chod, aj ako prílohu, tak ma napadol aj šalát a je úžasne dobrý a zdravý :-)
poteší ma, ak vyskúšaš.
to ja dakujem tebe .
1x peta5
safran
Chválim :-) pre mňa asi najchutnejšia rastlinná bielkovina spolu so šošovicou. Nie som taká trpezlivá, vždy varím v tlakovom hrnci. Okrem papriky sa dajú pridať aj iné koreniny a výborné chrumkanie samostatne namiesto orieškov. So šalátom ako skvelá príloha. Takto samostatné jedlo. Parafrázovala by som ovečku: cícer = trojaký úžitok, tak dávam trojitého smajlíka :-))) a 5*
pusta
@elixir , aj ja som si ho už obľúbila :-) pozrela som si ten tebou pridaný link, výborné - dakujem :-) tiež budem chrumkať a rada :-)))
hej, v tomto šaláte sú samé dobré veci a je úžasne chutný, ľahký.
dakujem za pochvalu.
pusta
@safran , aj pre mňa sú tieto strukoviny najobľúbenejšie, iste sa dajú pridať ešte dalšie koreniny, tu som ale chcela čosi úplne jednoduché, pričom správne kontrastujúce :-)
skúsim iste aj ako chrumkanie samostatne.
k tomu trojitému účinku ešte pridávam, že v staroveku už známe aj ako účinné afrodiziakum :-))) to som v recepte zabudla napísať.
dakujem za pekné hodnotenie a 5*
elixir
@safran "žinčička, bryndzička, treťuo kabanička", to poznám :) keď som bola malá, nôtili sme to na ľudovom speve :)
1x safran
safran
... niektoré komenty číta viac ľudí, ako samotný recept, ak ich môj komentár dotiahol recept pozrieť, som rada, ak nie, hocikto si so svojím obľúbeným korením vie spraviť oriešky k telke (aj keď iba tak, či trochu solené - výborné ku vínu), nie som toho fanúšik, ale určite prospešnejšie ako čipsy alebo iné somarinky... bez toho, aby urobili celý recept, aj keď len takúto osvetu spraví tento recept, aj tak dobre :-)
methi
@pusta nabuduce ho daj do tlakoveho hrnca a od natlakovania var tak 20 minut. Usetris na plyne alebo teda na energii, neviem aky sporak mas.
1x manya
srnkas
Toto musi byt fajnotka. Mam rada cicer, ale toto som este nerobila. Urcite skusim.
pusta
@methi , viem o varení v tlakovom hrnci, ale ja s varením v tlakovom hrnci nie som kamarát.
mám tlakový hrniec, ale používam ho len výnimočne len na určité jedlá, kde to už musí byť.
ale ked si už ttu, nieke som sa dočítala, že z cíceru sa vyrába
Chana Dal, a to v Indii, Pakistane, Nepale a Bangladeši - vieš niečo bližšie o tom?
ved napokon jeden z názvov cíceru je aj Rímsky hrach :-)
dakujem za odpoved.
svedka
mnam mnam,veru dala by som si aj s falafelom :)
pusta
@srnkas , je to fajnotka, rýchle, jednoduché, chutné, zasýti a ľahko straviteľné :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za uznanie.
pusta
Milá@svedka , do falafelu to má daleko síce, to ale ty iste vieš :-)
ale aj toto je "mňam" :-)))
dakujem za pochvalu.
pusta
@safran , však o to ide :-)
aby sa ľudia zoznámili s cícerom čo najviac a pripravovali ho doma na rôzne spôsoby.
methi
Ano, presne tak. Ale chana dal je "desi" cicer. Co znamena v Indii "lokalny".
pusta
@marianne , to ma teší :-)
potom si mala skvelý obed :-)))
ja som dnes varila jedno hlavné jedlo z tradičnej kuchyne, kam ide aj cícer, tiež super.
pusta
@methi , no vidíš a ja som varila práve z Cicer arietinnum, presnejšie tu v mojom recepte neide o žiaden Dall :-)
methi
No ved jasne, ze nie dal. Ty si varila tzv. chickpeas - kabuli. Chana dal je desi. Neviem ti to lepsie vysvetlit :) proste nejaky ten rozdiel v nich je. To je jedno. Salat vyzera dobre.
daguska
Áno,fajn salátik,myslim tiez,ze cícer treba pouzívat castejsie.Varievam skvelú polievku a do salátu som zatial pouzívala len uvarený.
pusta
@daguska , je výborný, aj polievka musí byť vynikajúca,
dakujem za uznanie.
marikafil
pekná šalát, cícer máme radi na najrôznejšie spôsoby. len ma udivuje to dlhé varenie - ja cícer večer zalejem studenou vodou, ráno scedím, zalejem čistou studenou vodou a varím - v obyčajnom hrnci, tlakový nemám - od bodu varu 20 minút. vypnem sporák, posolím, nechám trochu vychladnúť a po cca 10 minútach už mixujem hummus. cícer je mäkký... moja dcéra ho v Nemecku tiež varí jeden a pol hodiny, lebo že po 20 minútach je úplne tvrdý. asi by som sa mala tešiť, že ušetrím energiu:-)
pusta
@marikafil , to nie je dlhé varenie. ak nevaríš práve v tlakovom hrnci, potom pri tomto druhu cícera je tých 90 minút naozaj potrebných. mám viackrát odskúšané, dokonca aj pri Hummus. a tam sa dokonca cícermixuje, tu nie.
tvoja dcéra má pravdu, asi varí ten istý druh ako ja.
najlepšie je, ak vyskúšaš mäkkosť cíceru ochutnaním a dozvieš sa, či je ok. :-)
naozaj záleží od druhu.
dakujem za pochvalu.
marianne
@pusta je vynikajuci,paprikovala som az na konci,lebo nie vsetci mi ju v ciceri chceli,ale ja som si dala a tiez nemala som cas letiet do obchodu po fetu,poviem tak ako je...mala som nepasterizovanu bryndzu zo salasa a posluzila na tento ucel perfektne tiez,fotka narychlo,ale salat nema chybu,bude castejsie


pusta
jéééj, @marianne , až teraz som si všimla - prepáč mi :-)
ale to je v absolútnom poriadku, nemusí byť práve feta :-)
okrem toho májová a júnová bryndza je tá najlepšia :-)))
tiež dám bryndzu, kam môžem.
som rada, že ti a aj vašim cícerový šalát chutil.
dakujem za úžasné foto a skvelú správu, z ktorej sa úprimne teším.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia