Šalát z pečeného cíceru (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Cícer sa u nás v kuchyni len zabeháva a pritom je to veľmi stará, vynikajúca a zdravá strukovina, z ktorej možno pripraviť rôzne chutné jedlá. Dnes som pripravila jednoduchý šalát, trocha neobvyklý, z upečeného cíceru s feta syrom, avšak veľmi chutný. Podávala som ho ako ľahkú večeru. Tento šalát sa môže tiež podávať s opečenými hriankami na raňajky alebo môže byť aj ako príloha k rôznym jedlám z mäsa, aj ako samostatné jedlo na večeru.

4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
na 90 _ 100 °C

Postup

  1. Cícer som namočila na 12 hodín do studenej vody, najlepšie na noc. Vodu z namočenia som zliala, cícer som opláchla prúdom studenej vody, zaliala som dostatočným množstvom studenej vody a dala om variť.
  2. Ked voda zovrela, varila som ho prudkým varom asi 10 minút, zbierala som penu počas celého varenia,..
  3. ...potom som cícer varila už na strednom plameni, kým nebol úplne mäkký - asi 1 a 1/2 hodiny.
  4. Uvarený cícer som scediila, prepláchla studenou vodou a nechala som ho na cedníku dobre odkvapkať z vody, kým nebol suchý. Cícer si môžete uvariť vopred vo väčšom množstve a dať do sáčkov do mrazničky rozporcovaný na jednotlivé dávky a máte skvelý vlastný polotovar na prípravu mnohých chutných jedál
  5. V panvici som rozohriala olej, na ktorom som za stáleho miešania opekala cícer na silnom plameni, ...
  6. ...kým nezačal hnednúť.
  7. Vypla som plameň, pridala som soľ a v zbytkovom teple som nechala rozpustiť sladkú mletú červenú papriku a poctivo miešala , ...
  8. ..aby sa každé zrnko cícera pekne obalilo a ochutilo.
  9. Veľkú misu som vyložila dobre umytými a odkvapkanými listami hlávkového šalátu, ktorý som jemne osolila a pokvapkala citrónovou šťavou, ...
  10. ...na ktorý som rozdrobila feta syr,..
  11. ...a cícer som dookola obložila čerstvou červenou kápiou, pokrájanou na prúžky.
  12. V tomto šaláte z pečeného cícera výborne kontrastuje jemná oriešková chuť cícera , doplnená sladkou mletou červenou paprikou so slaným feta syrom a sviežou chuťou hlávkového šalátu pokvapkaného citrónovou šťavou, doplneného chrumkavou a sladkou kápiou. Tento šalát je jednoduchý na prípravu, pomerne rýchlo hotový /ak máte cícer už uvarený v zásobe, sýty a ľahko stráviteľný, veľmi zdravý, bohatý na chuť a vitamíny.
  13. Cícer je stará strukovina, rozšírená v celom svete, je známych 43 druhov, pestuje sa v strednej a západnej Ázii, v krajinách Stredomoria, v Maroku, v Etiópii, na Kanárskych ostrovoch a inde, v nížinách i vysokých pohoriach. Vyskytuje sa v Grécku, na Cypre, v Turecku,Libanone? Izraeli, Sýrii, Indii. Druh Cícer baraní - Cicer arietinum je známy ako Rímsky hrach a bol domestikovaný už veľmi dávno. Má orieškovú chuť, obsahuje vitamín B 15, vápnik, železo,draslík, fosfor, aminokyseliny, zo všetkých strukovín nafukuje najmenej, semená cíceru majú veľmi veľa bielkovín a vlákniny. má protirakovinné účinky, znižuje hladinu cholesterolu, neobsahuje lepok. Pripravuje sa z neho hummus, nátierky, polievky, omáčky a rôzne šaláty.