Šalát z pečeného cíceru (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Cícer sa u nás v kuchyni len zabeháva a pritom je to veľmi stará, vynikajúca a zdravá
strukovina, z ktorej možno pripraviť rôzne chutné jedlá. Dnes som pripravila jednoduchý
šalát, trocha neobvyklý, z upečeného cíceru s feta syrom, avšak veľmi chutný. Podávala
som ho ako ľahkú večeru. Tento šalát sa môže tiež podávať s opečenými hriankami na
raňajky alebo môže byť aj ako príloha k rôznym jedlám z mäsa, aj ako samostatné jedlo
na večeru.
4 porcie |
20 minút príprava |
10 minút na 90 _ 100 °C |
Postup- Cícer som namočila na 12 hodín do studenej vody, najlepšie na noc. Vodu z namočenia som zliala, cícer som opláchla prúdom studenej vody, zaliala som dostatočným množstvom studenej vody a dala om variť.
- Ked voda zovrela, varila som ho prudkým varom asi 10 minút, zbierala som penu počas celého varenia,..
- ...potom som cícer varila už na strednom plameni, kým nebol úplne mäkký - asi 1 a 1/2 hodiny.
- Uvarený cícer som scediila, prepláchla studenou vodou a nechala som ho na cedníku dobre odkvapkať z vody, kým nebol suchý. Cícer si môžete uvariť vopred vo väčšom množstve a dať do sáčkov do mrazničky rozporcovaný na jednotlivé dávky a máte skvelý vlastný polotovar na prípravu mnohých chutných jedál
- V panvici som rozohriala olej, na ktorom som za stáleho miešania opekala cícer na silnom plameni, ...
- ...kým nezačal hnednúť.
- Vypla som plameň, pridala som soľ a v zbytkovom teple som nechala rozpustiť sladkú mletú červenú papriku a poctivo miešala , ...
- ..aby sa každé zrnko cícera pekne obalilo a ochutilo.
- Veľkú misu som vyložila dobre umytými a odkvapkanými listami hlávkového šalátu, ktorý som jemne osolila a pokvapkala citrónovou šťavou, ...
- ...na ktorý som rozdrobila feta syr,..
- ...a cícer som dookola obložila čerstvou červenou kápiou, pokrájanou na prúžky.
- V tomto šaláte z pečeného cícera výborne kontrastuje jemná oriešková chuť cícera , doplnená sladkou mletou červenou paprikou so slaným feta syrom a sviežou chuťou hlávkového šalátu pokvapkaného citrónovou šťavou, doplneného chrumkavou a sladkou kápiou. Tento šalát je jednoduchý na prípravu, pomerne rýchlo hotový /ak máte cícer už uvarený v zásobe, sýty a ľahko stráviteľný, veľmi zdravý, bohatý na chuť a vitamíny.
- Cícer je stará strukovina, rozšírená v celom svete, je známych 43 druhov, pestuje sa v strednej a západnej Ázii, v krajinách Stredomoria, v Maroku, v Etiópii, na Kanárskych ostrovoch a inde, v nížinách i vysokých pohoriach. Vyskytuje sa v Grécku, na Cypre, v Turecku,Libanone? Izraeli, Sýrii, Indii. Druh Cícer baraní - Cicer arietinum je známy ako Rímsky hrach a bol domestikovaný už veľmi dávno. Má orieškovú chuť, obsahuje vitamín B 15, vápnik, železo,draslík, fosfor, aminokyseliny, zo všetkých strukovín nafukuje najmenej, semená cíceru majú veľmi veľa bielkovín a vlákniny. má protirakovinné účinky, znižuje hladinu cholesterolu, neobsahuje lepok.
Pripravuje sa z neho hummus, nátierky, polievky, omáčky a rôzne šaláty.
|