Šalát z cvikly

zinnajdha - bez fotkyzinnajdha, 8. februára 2011

Tento šalát som jedla dávno u jednej kuchárky, ktorá sa na Slovensko prisťahovala z Ukrajiny. Odvtedy ho robím častejšie, hlavne na Veľkú noc a Zobraziť celý popisTento šalát som jedla dávno u jednej kuchárky, ktorá sa na Slovensko prisťahovala z Ukrajiny. Odvtedy ho robím častejšie, hlavne na Veľkú noc a všetkým chutí:

6
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

asi 1 kg, uvarená
asi 1/2 kg, v šupe uvarené
asi 4 ks, uvarené na tvrdo
asi 5 ks




Postup

  1. 1

    uvarenú cviklu a uvarené zemiaky ošúpeme, aj s kyslou uhorkou a uvarenými vajíčkami nakrájame na plátky. Krátko zmiešame, nie zbytočne dlho, aby sa celkom nezničili tie plátky.

  2. 2

    Ak je šalát suchší, než máme radi, pridáme trocha uhorkového nálevu.

  3. 3

    Množstvo ingrediencií nie je povinné, mení sa podľa nálady a chuti.

Diskusia k receptu

jegor
tusim sa ten salat volal volgograd a ukrajinci ho podavaju aj s kyslou smotanou
zinnajdha
Dobre vedieť, šalát sa volá Volgograd. Ja som ho jedla bez smotany a skúsim ho aj s ňou. Ďakujem.
zdenuschka
ja okrem jogurtu pridávam aj cibuľku, možno použiť namiesto klasického zemiakového šalátu ako prílohu, alebo len tak.
wegar
Mladá cvikla sa dá použiť aj surová, aj listy. Je výborná na krv, imunitu a proti rakovine.
elekra
Vyskúšam, cviklu mám rada. Najradšej ju mám pečenú!
zinnajdha
Dávame prednosť surovej, jeme aj listy. Pridávam ich do letných šalátov. Wegar napísala, aké je to zdravé.
lucylee
nie je delená strava, zemiaky a vajcia sú nepovolená kombinácia. Vajcia-bielkoviny, zemiaky-cukry, oprav si tag prosím.
lucylee
@zinnajdha teraz nejako nerozumiem, neuviedla, ale potom si ho tam pridala? Recept je fajn, ale len kombinácia zemiaky + cvikla alebo cvikla + vajíčko, alebo keď tam nedáš tag delená strava, môže to ostať tak ako to je ako chutný bezmäsitý recept
zinnajdha
aha, naozaj, až teraz som si to všetko prečítala. Dobre, máš pravdu.
kumari
@zinnajdha tento šalát z cvikly je naozaj veľmi super - myslím, že u nás budeme preferovať verziu aj s vajíčkami. :) Hneď ho dávam do KK. Ešte som takýto šalát nejedla, ale už takto napísaný vyzerá chutne. :)
sracz
Srdečne Ťa pozdravujem milá @Zinnajdha alias "37 ročná žena", ale hlavne z mojich rodných milovaných Košíc. Podobný šalát som jedol poslednýraz niekedy v roku 1978 či 1979 počas priateľskej návštevy kolegov v Komárne. Podrobnosti radšej nebudem uvádzať, lebo by som nechtiac mohol vyvolať nežiadúcu podráždenú diskusiu tiež "komentovščíkov". Ale pretože v blogu nemáš uvedený žiaden kontakt, E-mail, Skype, tak sa Ti chcem poďakovať za Tvoj koment k mojim dnešným "tiež šarišským naľešnikom"! Pochvaľuješ zemplínsky štýl, tak Ťa prosím veľmi pekne, priprav ich, zdokumentuj a pridaj na Varecha.sk, alebo aspoň mne, na ferry@saske.sk. Vopred Ti veľmi pekne ďakujem a želám krásne dni na celom Slovensku s poveternostným kľudom, ale v košickej kotline s miernym severným vetrom!!!!!!!


zinnajdha
@sracz , ďakujem za pekný komentár. Odpisujem rýchlo, kým tu vládne poveternostný kľud
čím chcem povedať, že Tvoje želanie sa naplnilo.
Som internetový samouk, viem len to čo musím. Pridávala som do varechy fotku z vianočky, trvalo to pol dňa, nijak - raz sa mi tá fotka nechcela "prilepiť" k textu. Som pracovne veľmi vyťažená, teším sa, keď môžem čítať nové recepty a niektoré vyskúšať.
Rastlinu na Tvojej fotke nepoznám, nejaký teplomilný evergreen ?
Možno viac informácií pošlem na Tvoj mail.
Prajem krásne dni a bohatú fantáziu pri príprave jedál.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia