Šalát s údenou makrelou, sušenými paradajkami a pesto dressingom

medulienka108 - fotkamedulienka108, 17. septembra 2013

Poviete si - trochu divoká kombinácia a máte pravdu. Je to šalát "čo dom dal" trochu inak. Ale - sušené paradajky naložené v oleji a doma vyrobené pesto ma ešte nikdy nesklamali, opečené plátky cukety tomu dodajú ďalšiu lahodnú príchuť a na koniec pridané uvarené vajíčko a zopár kúskov údenej makrely (ktorá môže, ale nemusí byť), zaručia ľahkú a lahodnú večeru či obed, ak práve nemáte príliš veľký apetít.

2
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

1/3 ks
1/8 ks
1 PL
1/2 ks menšia
1 ks na tvrdo
2-3 ks
1/8 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Jemne osolené plátky cukety opečieme do zlatista na rozohriatej panvici zľahka potretej olejom.

  2. 2

    Uvaríme vajičko podľa chuti do polomäkka alebo na tvrdo. Ošúpeme a nakrájame na štvrtinky.

  3. 3

    Listový šalát – akýkoľvek druh, ktorý práve máme doma, aj keď osobne vždy zmiešam aspoň dva druhy, poprípade skombinujem s čerstvým špenátom – umyjeme, necháme odkvapkať a natrháme do misky na menšie kúsky. Pridáme surovú cviklu, ktorú sme ošúpali a nakrájali na tenké rezance. Zmiešame s červenou cibuľou nakrájanou na jemné plátky.

  4. 4

    Pripravíme si pesto dressing – ja som použila domáce pesto, keďže bolo hustejšie rozriedila som 1 PL pesta s 2 KL olivového oleja a 1 KL čerstvej citrónovej šťavy. Príprava domáceho pesta – tu som trochu podvádzala s použitím vlašských orechov namiesto píniových, ale chuť je aj tak vynikajúca a moja peňaženka to určite ocenila – 50 g vlašských orechov, 1 strúčik cesnaku, 40 g parmezánu, 2 PL olivového oleja, viazanička čerstvej bazalky – všetko dohromady zmixujeme a dochutíme soľou, čerstvým čiernym korením a citrónovou šťavou. Z uvedeného množstva som pripravila 1 necelé sklíčko od detskej výživy. Pesto skladujeme v chladničke – zaliate vrstvou olivového oleja by malo vydržať asi 2 týždne.

  5. 5

    Pripravenú šalátovú zmes pokvapkáme pesto dressingom a premiešame.

  6. 6

    Pridáme sušené paradajky, ktoré sme nakrájali na menšie kúsky, opečené plátky cukety, vajíčko a niekoľko kúskov údenej makrely (vyberáme mäso bez kostičiek). A môžeme podávať!

  7. 7

    Pre nedôverčivcov – šalát je chuťovo výnikajúci aj bez makrely či vajíčka. Ako som uviedla na začiatku – je to šalát čo dom dal – takže som jednoducho zužitkovala zvyšky údenáča, ktoré som mala v chladničke a keďže som ho nechcela jesť s pečivom, vajíčko a makrela okrem zaujímavej chute dodali šalátu taktiež zasýtili.

Diskusia k receptu