Šachové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 1. novembra 2013

Na dušičkové sviatky som upiekla šachové rezy.Videla som, že už tu sú pridané, ale ja som ich robila trošku inak...

12
porcií
60 minút
príprava
2x20 minút
na 2x180 °C

Suroviny

Cesto biele:
3 ks
160 g
160 g
1 bal
120 g
1 ks
na špic noža
Cesto kakaové:
3 ks
160 g
160 g
1 bal
100 g
20 g
1
na špic noža
Čoko poleva:
100 g
2 PL
1 ČL
Na spájanie pásov:
350 ml




Postup

  1. 1

    Pripravila som si najprv biele cesto..do misy som dala 3 celé vajíčka, práškový cukor, vanilkový cukor , maslo a strúhanú citrónovú kôru z jedného citrónu a vymiešala do peny..

    Šachové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridala som múku zmiešanú s práškom do pečiva..

    Šachové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    plech 28x38 cm som vystlala pečiecim papierom a cesto som rozotrela..

    Šachové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    trúbu som nechala vyhriať na 180st. a piekol sa 20 min. nechala som ho vychladiť na mriežke..

    Šachové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokiaľ sa piekol biely biskvit, vymiešala som si cesto na kakový biskvit...vajíčka, maslo, práškový cukor , vanilkový cukor a šťavu z 1 citrónu som vymiešala...pridala som kakao..

    Šachové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom som po malých dávkach vmiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva...

    Šachové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    plech 28x38 cm. som vystlala pečiacim papierom a cesto som rozotrela...

    Šachové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    piekol sa na 180st. 20 min...upečený som nechala vychladiť na mriežke..

    Šachové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    z bieleho aj hnedého cesta som si odkrojila 12cm široký pás, ktorý budem potrebovať na spodok a hnedý kus na vrch koláča...zvyšný biskvit som pokrájala na 3 cm široké pásy...

    Šachové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na podnos som si uložila biely siroký pás a potrela som ho dobre lekvárom..to je spodok koláča..

    Šachové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    na tento základ som začala ukladať jednotlivé pásy striedavo biele aj hnedé, ktoré som po bokoch potrela lekvárom, aby sa zlepili...

    Šachové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    na biely pás som potom ukladala hnedý a na hnedý zase biely...keď bolo všetko uložené, položila som na vrch pásov široký hnedý pás a celé som to zaťažila knihou na ktorú som ešte uložila balíky ryže...

    Šachové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    nechala som to takto do druhého dňa...ráno som pripravila čoko polevu, poliala som celý koláč...nechala stuhnúť ...

    Šachové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    potom som pokrájala na rezy...takto vyzerá koláč v reze..

    Šachové rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    celý zákusok je ľahký, lebo nie je plnený krémom...prajem vám dobrú chuť..

    Šachové rezy (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

mariamka
nadherne su, pripomina mi to puncaky ako sme ich volakedy robili, @izabelka ty tam mas nejaku "vykrmnu farmu" ? alebo co, to nie je normalne takto tyzden co tyzden vypekat .. my uz by sme boli na dva obcianske
afataga
krasne, zasa si sa vysantila :-), to by som si aj dala, kedze tam nie je krem
coldbery
veru je krásny ...mne veľmi vyhovuje , lebo takéto mám radšej ako plnené....ukladám si a pri najbližšej akcií ho urobím :)
pusta
@izabellka929 , asi pred 10 timi rokmi som videla na Frish gekocht na Vieni šachovnicovú tortu.
je to veľká piplačka...
ty si nielen veľmi pracovitá, usilovná, ale aj úžasne šikovná :-)))
úprimne ťa za to obdivujem!
máš 5*****
domacapani
Toto urobit by bolo nad moje sily. Cas straveny pracou a cas straveny jedenim. Tento pomer by ma odradil. Krasny zakusok. Mas to za 5*****
eviana
@izabella929 , no tak teda dievča, máš môj obdiv, šachovnicové rezy vyzerajú krásne, profesionálne a veľmi chutne... ale viem si predstaviť ten kopec práce so skladaním... tlieskam, chválim, ukladám, šecky hviezdy ako vždy a možno sa raz aj ja odhodlám ho vyskúšať... paráda :)
izabella929
@truuba...hod í sa aj na raňajky, je lekvárový..-)@receptarka..pote šila si ma.-)@zdenkas..skuto čne je jednoduchý.-)@mariamka..v ýkrmnú farmu nemám, ale tento zákusok už je fuč..dnes tu bolo mnoho návštev a tak sa všetkým veľmi páčil..ja nekupujem zákusky na nedeľu v cukrárni, radšej niečo v sobotu upečiem a máme ku kávičke..čím by sa už nedeľa líšila iným od bežných pracovných dní, ked sa aj vo všedné dni varí mäso, čo sa voľakedy iba v nedeľu...myslím, že pekný zákusok na čistom obruse je to pravé orechové nedeľné...@afataga...presne na teba som myslela, keď som ho piekla..jednoduchý a veľmi chutný bez krému.)@elysa..aj to treba občas..)@coldbery..pote šila si moje srdce.-)@margaretka28..to sa iba zdá, ide to rýchlo...)@pusta.. čo sa tak tvári, že je zložité, je to iba zábavka.-)@domacapani..ver mi to a to, píšem to úprimne, nie je to nič zložité...včera som ho už robila bez pravítka...už mám tie rozmery v oku..nalinkuješ , pokrájaš na pásy a už iba lepíš..pritlačiť traba, aby to pekne držalo spolu...držím palce..)@eviana..netreba sa vôbec toho báť, je to jednoduché...moja kamoška dokonca vôbec nerobí cesto tak ako ja...všetko pomieša mixérom...ja som zvyknutá múku a iné suroviny pridávať po častiach...ona to nasype , pomieša a výsledok ten istý ako môj..a lepenie tých pásov, ako by som so synom zliepala lietadielko..nech sa ti vydarí.-))) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre, teším sa, že vás zákusok zaujal...)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Jednoduché a pekné. Určite to vyskúšam. Vďaka za recept.
havino
veľmi pekný koláčik, jednoduchý na chuť, ale na oko krásny, ak je super mäkká piškota a dobrý domáci marhuľový džem, nič viac netreba veru, uložím si ho do kolonky s tvojím menom, bo zaraz a hned u teba nájsť konkrétnu vec-recept, by bolo na pol dňa, toľko receptíkov máš
lusinkab
Krasne a efektne :) moja mamka zvykne robit sachovnicovu roladu s tym , ze sachovnicove cesto uklada na tortove oplatky. Sikovna to zienka si :)
hubata
Ako všetko čo varí a pečie @Izka aj tento šachovnicový koláčik je perfektný pre milovníkov nekrémových zákuskov. Jasný zrozumiteľný popis doložený fotopostupom ako od profesionála. Že ty nemáš cukráreň @Izabella929 .....
monda
veľmi pekný koláčik - šachovnica ,už je uložený , dakujem za recept.
izabella929
@goe..potom napíš, ako sa vydaril.-))@havino..pi škótové cesto je kvalitné s domácim marhuľovým lekvárom úplne super.-)@lusinkab...pozn ám túto roládku, robila som ju už, len sa mi zdá suchá, alôe vyzerá krásne.-)@hubata...nem ám cukráreň len preto, lebo je táto pošahaná doba, kedy si každý závidí aj nos medzim očami..)teším sa, že sa ti zákusok páči.-)@ancicka...si zlatá...)@monda...bude mi potešením, keď ho upečieš a všetkým bude chuťiť...Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre...)
radost
@izabella929
takýto pekný koláčik odoženie aj z duše smútku obláčik..
na prvý pohľad to vyzeral hlavolam..
lenže ty všetko ľahko vysvetlíš nám:
=je to jednoduché..každý to zvládne..=
potešíš..dobre to padne..
ale kdesi sa stala chyba:
tvoja usilovnosť a šikovnosť mi chýba...!!
:-)
mariamka
s tvojmi zakuskami @izabellka je kazda nedela sviatocna ,, pre mna aspon takto na Vareche, tie tradicie pomaly zanikaju, aj u nas volakedy platilo v Ne - po dobrom obede dobry zakusok, nedivim sa, ze mas tolko tych navstev, k takej kuchyni a kucharke by som sa tiez rada vracala :)
sracz
... nádherná chutná práca, rád by som sa pridal a "pomohol" Vám ho doma, @izabella929 milá "zhosnovať"! -:))) Kto ho vie!? Možno sa mi to "krát" podarí!
akotak
Krásna skladačka, takéto dezerty mám rád.
izabella929
@radost ..moja milá,kde sa stala chyba? veď som sa včera ani nezastavila...len čo som umyla poháre a šálky po jednej návšteve, už tu bola druhá..možno sa ti to iba rýmovalo.-)))@marianka... čím by sme rozpoznali všedné dni od nedele, háda, iba tým, že máme na stole pekný a chutný zákusok...no. návšetev tu bolo včera dosť..a možno už klope na dvere ďalší hosť..))@sracz..som zvyknutá na návštevy, jedna naviac, vôbec nie je problém...zákusok sa aj pre teba nájde.-))) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
elisticka
krasny kolacik .. Izabelka a paci sa mi na tvojich receptoch ze robis tych kolacikov menej ...potom sa da urobit viac druhov a nebude toho moc.... mas 5* :-)
izabella929
@elisticka...Eli ška , nemám veľké plechy a zatiaľ sa nechystám ani zväčšiť rodinu, takže pre nás aj tie stredné vystačia...a radšej menej a fajnové, ako veľa a potom sa to zunuje...Vďaka za komentárik.-)
kika1212
Izuška, krásne si ich vyšachovala. Výborné, chutné rezy:)
salinka
Veľmi pekný zákusok:-) Troška viac roboty, ale výsledok je odmenou:-))
darina
...toto je najobľúbenejší zákusok mojej dcéry. Poznáme ho už roky, tiež som ho chcela dať na varechu. Izabella929 predbehla si ma. Máš ho naozaj pekný.