Šábesová chala fotorecept

pusta - fotkapusta, 13. júna 2014
Šábesová chala (fotorecept)
Foto: pusta

Chala je židovské pečivo, ktoré sa pripravuje na sladko i na slano, jeho tvar býva daný podľa sviatku, na ktorý sa upečie. Chala na Zobraziť celý popisChala je židovské pečivo, ktoré sa pripravuje na sladko i na slano, jeho tvar býva daný podľa sviatku, na ktorý sa upečie. Chala na slano v tvare vianočky je chlieb, ktorý sa pečie pravidelne na šábes v dvoch kusoch na dva dni vopred, jedna na piatok večer, druhá na sobotu. Šábes sa začína v piatok večer pri západe slnka zapálením sviečok v šábesových svietnikoch, odriekaním modlitby a požehnaním nad vínom v /kidush/ pohári. Recept pridávam so súhlasom môjho priateľa, ktorý je jeho autorom.

2 chaly
porcie
120 minút
príprava
45-50 minút
na 220 °C

Suroviny

1000 g
1 ČL
1/2 PL
50 g
400 - 450 ml
1/2 PL
3  ks
Na potretie chaly:
1 ks
Na posypanie chaly:
podľa chuti (alebo mak)




Postup

  1. 1

    Do preosiatej polohrubej múky som pridala soľ a premiešala spolu.

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do priehlbinky v múke som rozdrobila čerstvé droždie a posypala som ho kryštálovým cukrom,...

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...zaliala vlažnou vodou.

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked vykysol kvások, pridala som husaciu masť,...

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...vaječné žĺtka,...

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...dôkladne som vymiesila rukami na hladké, pružné, polotuhé cesto, ktoré som nechala prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple - asi 1 hodinu.

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som vytvarovala do valca, rozdelila na polovice a každú z nich na 4 približne rovnaké diely, celkom 8 dielov.

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z jednotlivých dielov som spravila bochníčky, ktoré som nechala ešte podkysnúť - asi 15 minút.

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Bochníčky som rozšúľala na šúľky o dĺžke asi 30 cm.

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vzala som 4 šúľky a na hornom konci som ich stlačením spravila spoj tak, že som horný stlačený koniec zahla smerom nadol pod budúcu vianočku z Chaly.

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vianočku z Chaly som začala pliesť zo 4 prameňov a to tak, že pravý krajný šúľok som preložila smerom doľava ponad dva susediace šúľky z prava do ľava.

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...potom som ľavý krajný šúľok preložila ponad 3. šúľok z ľava do prava a...

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...znovu som pokračovala z prava doľava, ako je popísané v bode 11. a v bode 12.,...

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...kým som neuplietla celú vianočku, rovnako som uplietla aj druhú vianočku.

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Obe vianočky som preložila na plech vystlaný teflonovou foliou /pečiacim papierom/, prikryla som ich vzdušnou utierkou a nechala som ich nakysnúť na teple - ešte asi 30 minút.

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Vianočky som potrela žĺtkom, posypala sezanom a vložila piecť do trúby, na spodok ktorej som dala hrnček s vriacou vodou.

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 220 stupňov C asi 45 - 50 minút, kým nemali krásny zlatý povrch, treba odsledovať podľa vlastnej trúby. Horúcu chalu som nechala vychladnúť na mriežke.

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Upečenú Chalu som dala na čistú utierku a do začiatku šábesu som ju nechala zabalenú v utierke. Barches je označenie pre pečivo, kam patrí i Chala, ktorá je chlieb a pečie sa na slano pravidelne vždy v tvare vianočky na dva dni vopred, na šábes. Podáva sa ako príloha k šábesovým jedlám. Chala sa pečie i na sladko a má rôzne tvary, záleží na konkrétnom sviatku, na ktorý sa pečie. Je to veľmi kvalitný chlieb, ktorý obsahuje až 3 vaječné žĺtka, je vláčny a čerstvý po oba dni, aj dlhšie, vdaka pridanej husacej masti.

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Pokrájanú Chalu som dala na podnos, je vzdušná, ľahká, s mnohými okami /mobilom sa nedá dobre odfotiť vnútorná štruktúra, ale je vidno/, tento chlieb je mimoriadne chutný a kvalitný.

    Šábesová chala (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

pusta
@nika8 , dala som si skutočne záležať, lebo je to recept židovského šéfkuchára a súhlasil láskavo s tým, aby som jeho recept vložila, za čo mu dakujem :-)
teší ma veľmi, že moju prácu považuješ za peknú a že Chala vyzerá super :-)
dakujem za uznanie i za uloženie do kk.
frezia
To zapletanie je velmi zaujimave, este som to nikdy nerobila, ale dnes podla teba vyskusam. Dakujem za recept, ukladam.
pusta
@frezia , to je jedno z možných zapletaní zo štyroch prameňov. mám ho aj pod inými receptami, kde mám zo štyroch prameňov dva spôsoby, tento je jednoduchší.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
dúfam, že zapletanie i celý postup je zrozumiteľný. to ja dakujem tebe za pochvalu i za uloženie dokk.
kukulienka71
veľmi pekné! receptov na pečivo v mojej KK len tak pribúda, budem musieť pridať plyn, aby som ich všetky vyskúšala, vrátane tohoto:-) Páči sa mi aj ten úvod, 5*
pusta
@safran , vždy sa snažím k receptu pridať aj niečo bližšie, ak sa dá, tak aj o tradíciách a zvyklostiach danej kultúry, v tomto prípade židovskej, ako aj niečo o ich náboženstve. potom je recept zaujímavejší a krajší.
som rada, že si to ocenila.
dakujem.
pusta
@hanka56 , áno, Chala je veľmi kvalitný chlieb, nielen tvarom dobre vyzerá, je vláčna , nadýchaná a výborne chutí. :-)
teší ma, že sa ti tento tradičný židovský recept na šábesovú Chalu páči :-)
dakujem za uznanie.
pusta
@kukulienka71 , si na tom rovnako ako ja, tiež mám množstvo receptov, ktoré som ešte nepridala, šábesovú židovskú Chalu som robila po prvýkrát a vrelo odporúčam :-) je fantastická, asi nezostanem pri jednom upečení.
snažím sa vždy priblížiť aspoň trochu kultúru, kultúru, tradíciu a zvyky najstaršieho národa sveta s monolitickým náboženstvom, od ktorého sa odvíjajú všetky ostatné a ich stravovacie zvyklosti, ktoré významne ovplyvnili celú svetovú gastronomiu, našu nevynímajúc.
teší ma, že ťa zaujal úvod i recept a že vyskúšaš aj tento šábesový chlieb - a to Chalu.
dakujem za pekné hodnotenie, 5* i uloženie do kk.
pusta
@nadja56 , si veľmi všímavá :-)))
tie recepty nie sú podobné, tie recepty sú identické. áno, autorom receptu je môj priateľ, židovský šéfkuchár, je to jeho recept a písala som v úvode, že ho pridávam s jeho láskavým dovolením a vedomím, pozorne sleduje komentáre k nemu :-))) a srdečne sa smeje tu pri mne :-))))
som rada, že tento chlieb považuješ za veľmi chutný, a už si ho aj vyskúšala?, kred to vieš?
dakujem ti za milý komentár :-)
nadia56
@pusta , seriozne som sa spytala, polozila som jednoduchu a slusnu otazky, bez nejakeho vedlajsieho umyslu, a teda na mojom komentari nie je nic na smiech, ano, viem piect ale nevyskusala som presne tento recept, peciem nieco podobne podla nasho rodinneho receptu
pusta
@nadja56 , ved ja sa nesmejem, teší ma tvoja pozornosť, to znamená to znamienko úsmevu.
však som ti seriózne a slušne odpovedala bezo zvyšku úprimne a otvorene na tvoju otázku, potvrdila som tvoj postreh.tvoju otázku som predsa aj chápala tak, ako píšeš ty, bez akéhokoľvek vedľajšieho úmyslua rovnako som ti aj odpovedala.
nesmejem sa tvojmu komentáru, presne naopak, teší ma, teší nás. :-)))
ked pečieš Chalu, na to som bola zase zvedavá ja, môžeš za seba zodpovedne potvrdiť, že je výborná.
dakujem ti.
obor123
@pusta , vynikajúci chlieb. Už som ho uložila do kk. Akonáhle sa skončí zaváracia sezóna tak bude vyskúšaný. Zároveň bude aj premiéra zapletania zo štyroch prameňov. Pusta,prosím dovoľ mi jednu otázku. V ktorom ročnom období je šábes? Už o tom sviatku som počula,ale nevedela som význam a termín. Význam si vysvetlila v úvode, už len termín neviem. Ďakujem
pusta
@obor123 , šábes je každý týždeň vždy v piatok a v sobotu, tento sviatok sa svätí v rodinnom kruhu, začína v piatok večer východom prvej večernej hviezdy po západe slnka a v tom čase aj v sobotu večer končí. je určený na odpočinok a rodine, ktorá začína modlitbou k Bohu, modlí sa prvá matka rodiny, ak v rodine nie je žena, a je viac mužov, začne najstarší muž zapálením šábesových sviečok v šábesových svietnikoch, modlitbou a požehnaním nad vínom a potom po odriekaní modlitieb sa večeria, ako som napísala. v tieto dni sa nesmie pracovať, musí sa odpočívať, nesmie sa ani variť, musí byť navarené vopred na dva dni. šábes znamená v preklade z hebrejčiny sobotu.
ak chceš ešte niečo vedieť, kľudne sa spýtaj!
som rada, že sa ti Chala páči, je to vynikajúci a kvalitný chlieb, teší ma, že aj ty halu vyskúšaš.
dakujem.
pusta
@medovnicek , Chala je recept s prííbehom, s krásnym príbehom - je o Bohu a o rodine v láske :-)
teší ma, že sa ti recept na Chalu páči :-)
dakujem za uznanie i uloženie do kk.
obor123
@pusta , ďakujem za vysvetlenie sabesu. Teraz som zistila, že som bola na veľkom omyle. Ja som si myslela, že šábes je,teraz asi použijem asi neodborný výraz, dlhý deň ( hoszzú nap) . O tomto židovskom sviatku viem len to, že je to niekedy na jar . V piatok večer sa večeria a nasleduje 24 hodinový pôst. Dlhý deň sa končí v sobotu s ľahkou večerou. Neviem nič bližšie,tento sviatok mi spomína jedna pani, ktorá má už krásnych 80 rokov a pojmy termíny sa jej trošku pletú. Vopred Ti ďakujem zaTvoju trpezlivosť a ochotu.
monda
veľmi pekne napísaný a priehľadný recept, hlavne to zapletanie si dobre vysvetlila a zároveň pofotila , čo oceňujem. A čo dodať na záver? no výsledok fantastický :-))
sovka62
@obor123 , ten sviatok, o ktorom si počul, je Jom Kipur - deň zmierenia. Vtedy sa žiadia postia 25 hodín. Mala som spolužiačku židovku a práve tento sviatok jej robil trošku problém, bola dobrý jedák nemala to ľahké. Ale vydržala, to musím napísať podľa pravdy.
pusta
@monda ,vždy sa snažím o to, aby bol recept zrozumiteľne napísaný a aj fotograficky zdokumeńtovaný celý postup
som rada, najmä tomu, že to zapletanie je jasné a dá sa dobre pochopiť :-)
teší ma, že recept si označila za veľmi pekný a výsledok za fantastický, taký aj je recept môjho priateľa :-)))
dakujem ti za uznanie, vážim si to.
marikafil
krásny recept, isto aj dobrý chlebík, aj keď na môj vkus až príliš biely - koláčový. my máme radi tmavší chlieb. ale iné som chcela - ako vždy, dala som 5 hviezdičiek, ale po odhlasovaní mám žlté LEN TRI:-( takže kým to zase admini nenapravia, prestávam hviezdičkovať...
pusta
@marikafill , práve tento chlieb vôbec nie je koláčovitý, ako iné biele chleby a to práve vdaka polohrubej múke, hoci je pravdou, že z polohrubej múky sa tiež pečie veľa koláčov, koláčové sú chleby z hladkej múky, ktorá je priam vyhradená pre fajnové koláče. ak ty máš radšej tmavé chleby, to už je preferencia tvojej chute, s tým súhlasím úplne.
@marikafill , kašli na hviezdičky, tie vôbec nie sú podstatné a už vôbec nie pri recepte na Chalu.
podstatné pre mňa je, že ty považuješ recept na Chalu za krásny a chlieb za dobrý, tým si tých 5* aj reálne dala :-)
dakujem ti veľmi pekne za pochvalu, uznanie a úprimnosť.
daguska
Pekný clebík.Vzdy som si myslela,ze ide vlastne o akúsi vianocku.Dávnejsie som pod týmto názvom kupovávala sladkú pletienku v tvare vrkoca.Vyskúsam.
pusta
@daguska , nie, neide o vianočku, šábesová chala je výdy na slano a má tvar vianočky.
pečie sa aj n sladko a hodne, má aj iné a rôzne tvary, v závislosti od židovského sviatku, na ktorý sa práve pečie, aj ostatné ingrediencie sú potom podľa toho. šábesová Chala je jednak krásny ako aj veľmi kvalitný biely chlieb.
ší ma, že aj ty vyskúšaš, ešte viac ma poteší potom tvoj názor po vyskúšaní.
dakujem za uznanie.
pusta
@daguska , nie, neide o vianočku, šábesová Chala je vždy na slano a má tvar vianočky.
pečie sa aj na sladko a hodne, má aj iné a rôzne tvary, v závislosti od židovského sviatku, na ktorý sa práve pečie, aj ostatné ingrediencie sú potom podľa toho. šábesová Chala je jednak krásny ako aj veľmi kvalitný a chutný biely chlieb.
teší ma, že aj ty vyskúšaš, ešte viac ma poteší potom tvoj názor po vyskúšaní.
dakujem za uznanie.
pusta
@sonulienka , veľmi si ma potešila - taká obrovská pochvala a uznanie :-)
dakujem veľmi pekne , ako aj za uloženie do kk.
terinka55
Krásny receptík, perfektné spracovanie. Tak ako vždy :)
Nemala som tú česť ochutnať, ale určite to je vynikajúce...
Chválim. P.S. Hviezdičkovanie nech Ťa netrápi... Sú ľudia, ktorí
Ti fandia a pre nich si HVIEZDA :), požehnanú nedeľu !

pusta
@terinka55 , ja sa teda hviezdičkami pod mojimi rp určite netrápim, nech sa trápia tým tí, ktorí ich pridávaním hodnotia sami seba :-)))
čosi iné je, ked mi o ich pridaní aj napíše vo svojom komentári konkrétny varecháč, ktorý ju pridal, tam sa aj podakujem resp.vyjadrím, inak ja tie hviezdičky vôbec nesledujem.
no ja sama sa tu nemám za žiadnu HVIEZDU, ty si ma pekne rozosmiala :DDDDD viem, že sú tu aj ľudia, ktorí mi fandia :-) čo ma zase určite teší, rovnako, ako to teší aj iných.
Chala je výborný a veľmi kvalitný chlieb, ak si ho upečieš, môžeš aj ty ochutnať :-) skús., neboj sa!!!
veľmi ma teší, že receptík považuješ za krásny a spracovanie za perfektné :-)
veľmi pekne dakujem.
aj ja tebe prajem Krásnu a požehnanú nedeľu.
ampara
Tak,čo to vlastne je? Podľa prvej vety je to pečivo,ďalej sa zmení na vianočku a ku koncu je to chlieb. Podľa mňa pletienka, ešte som nevidela chlieb,do ktorého idú 3 žĺtky.
pusta
@ampara ,
1.chala na slano je cchlieb, židovský chlieb, do ktorého idú aj 3 žĺtka.
2- Chala na šábes sa robí v tvare vianočky. nie je to vianočka, to je len tvar vianočky. sú aj iné tvary, ale tie sa iné sa robia v závislosti od sviatku, na ktorý sa práve pripravujú, tie sa však noznačujú ako šábesová chala, majú svoj konkrétny názov podľa daného sviatku.
3. Barches je názov pre pečivo, do pečiva patrí aj chlieb, teda aj šábesová Chala.
pusta
@ampara , vo svete sa aj inde vyrábajú chleby, do ktorých sa dávajú aj žĺtka alebo aj mlieko.
pusta
@ampara , a ešte, aj na Slovensku máš aj slané a aj sladké pečivo.
chlieb sa radí k slanému pečivo.
na vareche máš v tagoch tiež označenie: Chllieb, pečivo v jednej rubrike.
pusta
@finczi , je úžasný tento chlieb je úžasný, nielen krásny:-)
odporúčam vyskúšať!
dakujem za pochvalu.
pusta1
@simona11 ,
to je úžasná správa :-)
dakujem.
prajem ti, aby sa tvoja Chala krásne vydarila a dobre chutila :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia