Foto: pusta
Chala je židovské pečivo, ktoré sa pripravuje na sladko i na slano, jeho tvar býva daný podľa sviatku, na ktorý sa upečie. Chala na Zobraziť celý popisChala je židovské pečivo, ktoré sa pripravuje na sladko i na slano, jeho tvar býva daný podľa sviatku, na ktorý sa upečie. Chala na slano v tvare vianočky je chlieb, ktorý sa pečie pravidelne na šábes v dvoch kusoch na dva dni vopred, jedna na piatok večer, druhá na sobotu. Šábes sa začína v piatok večer pri západe slnka zapálením sviečok v šábesových svietnikoch, odriekaním modlitby a požehnaním nad vínom v /kidush/ pohári. Recept pridávam so súhlasom môjho priateľa, ktorý je jeho autorom.
porcie
príprava
na 220 °C
Suroviny
1000 g |
|
1 ČL |
|
1/2 PL |
|
50 g |
|
400 - 450 ml |
|
1/2 PL |
|
3 ks |
|
Na potretie chaly: | |
1 ks |
|
Na posypanie chaly: | |
podľa chuti (alebo mak) |
|
Postup
-
1
Do preosiatej polohrubej múky som pridala soľ a premiešala spolu.
-
2
Do priehlbinky v múke som rozdrobila čerstvé droždie a posypala som ho kryštálovým cukrom,...
-
3
...zaliala vlažnou vodou.
-
4
Ked vykysol kvások, pridala som husaciu masť,...
-
5
...vaječné žĺtka,...
-
6
...dôkladne som vymiesila rukami na hladké, pružné, polotuhé cesto, ktoré som nechala prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple - asi 1 hodinu.
-
7
Cesto som vytvarovala do valca, rozdelila na polovice a každú z nich na 4 približne rovnaké diely, celkom 8 dielov.
-
8
Z jednotlivých dielov som spravila bochníčky, ktoré som nechala ešte podkysnúť - asi 15 minút.
-
9
Bochníčky som rozšúľala na šúľky o dĺžke asi 30 cm.
-
10
Vzala som 4 šúľky a na hornom konci som ich stlačením spravila spoj tak, že som horný stlačený koniec zahla smerom nadol pod budúcu vianočku z Chaly.
-
11
Vianočku z Chaly som začala pliesť zo 4 prameňov a to tak, že pravý krajný šúľok som preložila smerom doľava ponad dva susediace šúľky z prava do ľava.
-
12
...potom som ľavý krajný šúľok preložila ponad 3. šúľok z ľava do prava a...
-
13
...znovu som pokračovala z prava doľava, ako je popísané v bode 11. a v bode 12.,...
-
14
...kým som neuplietla celú vianočku, rovnako som uplietla aj druhú vianočku.
-
15
Obe vianočky som preložila na plech vystlaný teflonovou foliou /pečiacim papierom/, prikryla som ich vzdušnou utierkou a nechala som ich nakysnúť na teple - ešte asi 30 minút.
-
16
Vianočky som potrela žĺtkom, posypala sezanom a vložila piecť do trúby, na spodok ktorej som dala hrnček s vriacou vodou.
-
17
Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 220 stupňov C asi 45 - 50 minút, kým nemali krásny zlatý povrch, treba odsledovať podľa vlastnej trúby. Horúcu chalu som nechala vychladnúť na mriežke.
-
18
Upečenú Chalu som dala na čistú utierku a do začiatku šábesu som ju nechala zabalenú v utierke. Barches je označenie pre pečivo, kam patrí i Chala, ktorá je chlieb a pečie sa na slano pravidelne vždy v tvare vianočky na dva dni vopred, na šábes. Podáva sa ako príloha k šábesovým jedlám. Chala sa pečie i na sladko a má rôzne tvary, záleží na konkrétnom sviatku, na ktorý sa pečie. Je to veľmi kvalitný chlieb, ktorý obsahuje až 3 vaječné žĺtka, je vláčny a čerstvý po oba dni, aj dlhšie, vdaka pridanej husacej masti.
-
19
Pokrájanú Chalu som dala na podnos, je vzdušná, ľahká, s mnohými okami /mobilom sa nedá dobre odfotiť vnútorná štruktúra, ale je vidno/, tento chlieb je mimoriadne chutný a kvalitný.
teší ma veľmi, že moju prácu považuješ za peknú a že Chala vyzerá super :-)
dakujem za uznanie i za uloženie do kk.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
dúfam, že zapletanie i celý postup je zrozumiteľný. to ja dakujem tebe za pochvalu i za uloženie dokk.
som rada, že si to ocenila.
dakujem.
teší ma, že sa ti tento tradičný židovský recept na šábesovú Chalu páči :-)
dakujem za uznanie.
snažím sa vždy priblížiť aspoň trochu kultúru, kultúru, tradíciu a zvyky najstaršieho národa sveta s monolitickým náboženstvom, od ktorého sa odvíjajú všetky ostatné a ich stravovacie zvyklosti, ktoré významne ovplyvnili celú svetovú gastronomiu, našu nevynímajúc.
teší ma, že ťa zaujal úvod i recept a že vyskúšaš aj tento šábesový chlieb - a to Chalu.
dakujem za pekné hodnotenie, 5* i uloženie do kk.
tieto dva recepty maju velmi vela spolocneho, chcem sa spytat, ci je jeho autorom tiez tvoj priatel, recept bol uverejneny v roku 2010 na toprecepty.cz
tie recepty nie sú podobné, tie recepty sú identické. áno, autorom receptu je môj priateľ, židovský šéfkuchár, je to jeho recept a písala som v úvode, že ho pridávam s jeho láskavým dovolením a vedomím, pozorne sleduje komentáre k nemu :-))) a srdečne sa smeje tu pri mne :-))))
som rada, že tento chlieb považuješ za veľmi chutný, a už si ho aj vyskúšala?, kred to vieš?
dakujem ti za milý komentár :-)
však som ti seriózne a slušne odpovedala bezo zvyšku úprimne a otvorene na tvoju otázku, potvrdila som tvoj postreh.tvoju otázku som predsa aj chápala tak, ako píšeš ty, bez akéhokoľvek vedľajšieho úmyslua rovnako som ti aj odpovedala.
nesmejem sa tvojmu komentáru, presne naopak, teší ma, teší nás. :-)))
ked pečieš Chalu, na to som bola zase zvedavá ja, môžeš za seba zodpovedne potvrdiť, že je výborná.
dakujem ti.
ak chceš ešte niečo vedieť, kľudne sa spýtaj!
som rada, že sa ti Chala páči, je to vynikajúci a kvalitný chlieb, teší ma, že aj ty halu vyskúšaš.
dakujem.
teší ma, že sa ti recept na Chalu páči :-)
dakujem za uznanie i uloženie do kk.
som rada, najmä tomu, že to zapletanie je jasné a dá sa dobre pochopiť :-)
teší ma, že recept si označila za veľmi pekný a výsledok za fantastický, taký aj je recept môjho priateľa :-)))
dakujem ti za uznanie, vážim si to.
nevadí mi to, správne si to napísala a veľmi pekne :-)
dakujem ti.
pre@obor123 a ostatných záujemcov prikladám prehľad náboženských sviatkov zo židovskej náboženskej obce Kehila pri Žiline:
kehilazilina.sk/viewpage.php?page_id=5...
áno, Chala je veľmi kvalitný a chutný chlieb.
dakujeme ti obaja :-)
@marikafill , kašli na hviezdičky, tie vôbec nie sú podstatné a už vôbec nie pri recepte na Chalu.
podstatné pre mňa je, že ty považuješ recept na Chalu za krásny a chlieb za dobrý, tým si tých 5* aj reálne dala :-)
dakujem ti veľmi pekne za pochvalu, uznanie a úprimnosť.
pečie sa aj n sladko a hodne, má aj iné a rôzne tvary, v závislosti od židovského sviatku, na ktorý sa práve pečie, aj ostatné ingrediencie sú potom podľa toho. šábesová Chala je jednak krásny ako aj veľmi kvalitný biely chlieb.
ší ma, že aj ty vyskúšaš, ešte viac ma poteší potom tvoj názor po vyskúšaní.
dakujem za uznanie.
pečie sa aj na sladko a hodne, má aj iné a rôzne tvary, v závislosti od židovského sviatku, na ktorý sa práve pečie, aj ostatné ingrediencie sú potom podľa toho. šábesová Chala je jednak krásny ako aj veľmi kvalitný a chutný biely chlieb.
teší ma, že aj ty vyskúšaš, ešte viac ma poteší potom tvoj názor po vyskúšaní.
dakujem za uznanie.
dakujem veľmi pekne , ako aj za uloženie do kk.
Nemala som tú česť ochutnať, ale určite to je vynikajúce...
Chválim. P.S. Hviezdičkovanie nech Ťa netrápi... Sú ľudia, ktorí
Ti fandia a pre nich si HVIEZDA :), požehnanú nedeľu !
čosi iné je, ked mi o ich pridaní aj napíše vo svojom komentári konkrétny varecháč, ktorý ju pridal, tam sa aj podakujem resp.vyjadrím, inak ja tie hviezdičky vôbec nesledujem.
no ja sama sa tu nemám za žiadnu HVIEZDU, ty si ma pekne rozosmiala :DDDDD viem, že sú tu aj ľudia, ktorí mi fandia :-) čo ma zase určite teší, rovnako, ako to teší aj iných.
Chala je výborný a veľmi kvalitný chlieb, ak si ho upečieš, môžeš aj ty ochutnať :-) skús., neboj sa!!!
veľmi ma teší, že receptík považuješ za krásny a spracovanie za perfektné :-)
veľmi pekne dakujem.
aj ja tebe prajem Krásnu a požehnanú nedeľu.
1.chala na slano je cchlieb, židovský chlieb, do ktorého idú aj 3 žĺtka.
2- Chala na šábes sa robí v tvare vianočky. nie je to vianočka, to je len tvar vianočky. sú aj iné tvary, ale tie sa iné sa robia v závislosti od sviatku, na ktorý sa práve pripravujú, tie sa však noznačujú ako šábesová chala, majú svoj konkrétny názov podľa daného sviatku.
3. Barches je názov pre pečivo, do pečiva patrí aj chlieb, teda aj šábesová Chala.
chlieb sa radí k slanému pečivo.
na vareche máš v tagoch tiež označenie: Chllieb, pečivo v jednej rubrike.
odporúčam vyskúšať!
dakujem za pochvalu.
to je úžasná správa :-)
dakujem.
prajem ti, aby sa tvoja Chala krásne vydarila a dobre chutila :-)