Šábesová chala (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Chala je židovské pečivo, ktoré sa pripravuje na sladko i na slano, jeho tvar býva daný
podľa sviatku, na ktorý sa upečie. Chala na slano v tvare vianočky je chlieb, ktorý sa pečie
pravidelne na šábes v dvoch kusoch na dva dni vopred, jedna na piatok večer, druhá na
sobotu. Šábes sa začína v piatok večer pri západe slnka zapálením sviečok v šábesových
svietnikoch, odriekaním modlitby a požehnaním nad vínom v /kidush/ pohári. Recept
pridávam so súhlasom môjho priateľa, ktorý je jeho autorom.
2 chaly porcie |
120 minút príprava |
45-50 minút na 220 °C |
Postup- Do preosiatej polohrubej múky som pridala soľ a premiešala spolu.
- Do priehlbinky v múke som rozdrobila čerstvé droždie a posypala som ho kryštálovým cukrom,...
- ...zaliala vlažnou vodou.
- Ked vykysol kvások, pridala som husaciu masť,...
- ...vaječné žĺtka,...
- ...dôkladne som vymiesila rukami na hladké, pružné, polotuhé cesto, ktoré som nechala prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple - asi 1 hodinu.
- Cesto som vytvarovala do valca, rozdelila na polovice a každú z nich na 4 približne rovnaké diely, celkom 8 dielov.
- Z jednotlivých dielov som spravila bochníčky, ktoré som nechala ešte podkysnúť - asi 15 minút.
- Bochníčky som rozšúľala na šúľky o dĺžke asi 30 cm.
- Vzala som 4 šúľky a na hornom konci som ich stlačením spravila spoj tak, že som horný stlačený koniec zahla smerom nadol pod budúcu vianočku z Chaly.
- Vianočku z Chaly som začala pliesť zo 4 prameňov a to tak, že pravý krajný šúľok som preložila smerom doľava ponad dva susediace šúľky z prava do ľava.
- ...potom som ľavý krajný šúľok preložila ponad 3. šúľok z ľava do prava a...
- ...znovu som pokračovala z prava doľava, ako je popísané v bode 11. a v bode 12.,...
- ...kým som neuplietla celú vianočku, rovnako som uplietla aj druhú vianočku.
- Obe vianočky som preložila na plech vystlaný teflonovou foliou /pečiacim papierom/, prikryla som ich vzdušnou utierkou a nechala som ich nakysnúť na teple - ešte asi 30 minút.
- Vianočky som potrela žĺtkom, posypala sezanom a vložila piecť do trúby, na spodok ktorej som dala hrnček s vriacou vodou.
- Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 220 stupňov C asi 45 - 50 minút, kým nemali krásny zlatý povrch, treba odsledovať podľa vlastnej trúby. Horúcu chalu som nechala vychladnúť na mriežke.
- Upečenú Chalu som dala na čistú utierku a do začiatku šábesu som ju nechala zabalenú v utierke.
Barches je označenie pre pečivo, kam patrí i Chala, ktorá je chlieb a pečie sa na slano pravidelne vždy v tvare vianočky na dva dni vopred, na šábes. Podáva sa ako príloha k šábesovým jedlám.
Chala sa pečie i na sladko a má rôzne tvary, záleží na konkrétnom sviatku, na ktorý sa pečie.
Je to veľmi kvalitný chlieb, ktorý obsahuje až 3 vaječné žĺtka, je vláčny a čerstvý po oba dni, aj dlhšie, vdaka pridanej husacej masti.
- Pokrájanú Chalu som dala na podnos, je vzdušná, ľahká, s mnohými okami /mobilom sa nedá dobre odfotiť vnútorná štruktúra, ale je vidno/, tento chlieb je mimoriadne chutný a kvalitný.
|