Šábesová chala (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Chala je židovské pečivo, ktoré sa pripravuje na sladko i na slano, jeho tvar býva daný podľa sviatku, na ktorý sa upečie. Chala na slano v tvare vianočky je chlieb, ktorý sa pečie pravidelne na šábes v dvoch kusoch na dva dni vopred, jedna na piatok večer, druhá na sobotu. Šábes sa začína v piatok večer pri západe slnka zapálením sviečok v šábesových svietnikoch, odriekaním modlitby a požehnaním nad vínom v /kidush/ pohári. Recept pridávam so súhlasom môjho priateľa, ktorý je jeho autorom.

2 chaly
porcie
120 minút
príprava
45-50 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Do preosiatej polohrubej múky som pridala soľ a premiešala spolu.
  2. Do priehlbinky v múke som rozdrobila čerstvé droždie a posypala som ho kryštálovým cukrom,...
  3. ...zaliala vlažnou vodou.
  4. Ked vykysol kvások, pridala som husaciu masť,...
  5. ...vaječné žĺtka,...
  6. ...dôkladne som vymiesila rukami na hladké, pružné, polotuhé cesto, ktoré som nechala prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple - asi 1 hodinu.
  7. Cesto som vytvarovala do valca, rozdelila na polovice a každú z nich na 4 približne rovnaké diely, celkom 8 dielov.
  8. Z jednotlivých dielov som spravila bochníčky, ktoré som nechala ešte podkysnúť - asi 15 minút.
  9. Bochníčky som rozšúľala na šúľky o dĺžke asi 30 cm.
  10. Vzala som 4 šúľky a na hornom konci som ich stlačením spravila spoj tak, že som horný stlačený koniec zahla smerom nadol pod budúcu vianočku z Chaly.
  11. Vianočku z Chaly som začala pliesť zo 4 prameňov a to tak, že pravý krajný šúľok som preložila smerom doľava ponad dva susediace šúľky z prava do ľava.
  12. ...potom som ľavý krajný šúľok preložila ponad 3. šúľok z ľava do prava a...
  13. ...znovu som pokračovala z prava doľava, ako je popísané v bode 11. a v bode 12.,...
  14. ...kým som neuplietla celú vianočku, rovnako som uplietla aj druhú vianočku.
  15. Obe vianočky som preložila na plech vystlaný teflonovou foliou /pečiacim papierom/, prikryla som ich vzdušnou utierkou a nechala som ich nakysnúť na teple - ešte asi 30 minút.
  16. Vianočky som potrela žĺtkom, posypala sezanom a vložila piecť do trúby, na spodok ktorej som dala hrnček s vriacou vodou.
  17. Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 220 stupňov C asi 45 - 50 minút, kým nemali krásny zlatý povrch, treba odsledovať podľa vlastnej trúby. Horúcu chalu som nechala vychladnúť na mriežke.
  18. Upečenú Chalu som dala na čistú utierku a do začiatku šábesu som ju nechala zabalenú v utierke. Barches je označenie pre pečivo, kam patrí i Chala, ktorá je chlieb a pečie sa na slano pravidelne vždy v tvare vianočky na dva dni vopred, na šábes. Podáva sa ako príloha k šábesovým jedlám. Chala sa pečie i na sladko a má rôzne tvary, záleží na konkrétnom sviatku, na ktorý sa pečie. Je to veľmi kvalitný chlieb, ktorý obsahuje až 3 vaječné žĺtka, je vláčny a čerstvý po oba dni, aj dlhšie, vdaka pridanej husacej masti.
  19. Pokrájanú Chalu som dala na podnos, je vzdušná, ľahká, s mnohými okami /mobilom sa nedá dobre odfotiť vnútorná štruktúra, ale je vidno/, tento chlieb je mimoriadne chutný a kvalitný.