Ryža ako ju varím ja fotorecept

elekra - fotkaelekra, 8. mája 2011
Ryža ako ju varím ja (fotorecept)
Foto: elekra

Každá gazdinka má svoj recept na varenie ryže. Moja mladšia dcéra ju má rada mäkšiu, my ostatní ju máme radi takú trochu tvrdšiu. A Zobraziť celý popisKaždá gazdinka má svoj recept na varenie ryže. Moja mladšia dcéra ju má rada mäkšiu, my ostatní ju máme radi takú trochu tvrdšiu. A takto ju varím ja.

4-6
porcie
5 minút
príprava
8-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

30 dkg
podľa potreby vriaca




Postup

  1. 1

    Ryžu si preberiem

    Ryža ako ju varím ja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a dobre prepláchnem pod tečúcou vodou. Najskôr horúcou a potom studenou.

    Ryža ako ju varím ja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nechám dobre odkvapkať

    Ryža ako ju varím ja (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci si rozpálim olej

    Ryža ako ju varím ja (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridám odkvapkanú ryžu, opražím ju do sklovita

    Ryža ako ju varím ja (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    osolím a zalejem vriacou vodou asi na 1 cm nad úroveň ryže.

    Ryža ako ju varím ja (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Stiahnem plyn na minimum a prykritú ju nechám dusiť takých 5 - 8 minút.

    Ryža ako ju varím ja (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzitým ju raz maximálne dva krát premiešam a po 8 minútach vypnem a nechám dôjsť pod pokrievkou 10 minút. Ešte ju medzitým raz premiešam.

    Ryža ako ju varím ja (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A tu je krásna, zvrchu mäkká a vo vnútri taká na skus, presne ako ju máme radi. Kto chce si ju môže ochutiť cibuľou, klinčekom, šafranom. Podľa toho ako ju máte radi. A k čomu ju chceme podávať.

    Ryža ako ju varím ja (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

svetlana9
presne tak ju robím ja - vtedy je každé zrniečko zvlášť. Je úplne iná, ako keď sa varievala podľa pravidla - 15-15-15 - to znamenalo - 15 minút namočiť, 15 minút variť a 15 minút nechať odokryté, aby sa odparila. To ma učila moja svokra. Llenže tá ryža bola mazľavá, rozvarená, lepkavá, nechutná.
elekra
@svetlana , ja som ju predtým robievala v rúre, ale vždy som mala opálený hrniec s pokrievkou a tak som ju začala robievať takto. A tak ako píšeš, zrniečka sa pekne oddeľujú.
dogagador
vzdy som ju robievala takto, mam to este od mojej mamy, preto aj naradsej robim gulatu ryzu. kazda ryza ma totiz svoj cas varenia a sposob pripravy a je tolko druhov ryze, ze clovek musi byt pomaly odbornik na ryzu, aby ju dobre a chutne uvaril :-)
1x ala64
hurriccanne
tiez ju takto doma robime,len si na oleji este kratko oprazime tolko zatracovanu ale aj zboznovanu vegetu.
aroooo
robím ju presne takto,krásne sa oddeľuje,pre spestrenie občas hodím na olej mrazený hrášok alebo zeleninu a postup rovnaký a je to zmena
evanaaa
Robím podobne, viac krát preplachujem kým nie je voda čistá, ale v studenej, až poslednú dám horúcu, aby sa ryža sparila a aj uschla, dávam do nej cibuľku a ochucujem ju viacerými prísadami, ale nie naraz zo všetkymi. Je pravdou, ako píše aj Dogagador, že na ryžu neexistuje jednotný recept, čo sa týka dĺžky varenia, množstva vody a pod., lebo každý druh si vyžaduje iné. Aj ja mám najradšej guľatú a nerobím ju sypkú, môj muž má rád mäkšiu.
1956
Celé roky som robievala ryžu iba v rúre na masielku. Do cibule som pichla 3-4 hrebíčky, pridala som vodu a udusila. Raz som vyskúšala podľa televíznej relácie varenú a odvtedy ryžu iba varím. Dobre umytú ryžu dám do osolenej vody, pridám 1-2 lyžice oleja, jemne premiešam a nechám variť na miernom ohni. Musí byť viacej vody aby sa ryža nezlepila. Po 10 - 12 minútach pár zrniečok ryže vytiahnem a skúsim či je hotová. Potom ju scedím na sitko,ktorým vyberám krájance a nechám okapať. Potom dám do misky a môžeme papkať.
evia
Ja poslednú dobu robím ryžu podľa receptu z varechy v tlakovom hrnci a tiež nemá chybu, ale skúsim aj takto.
2010
do jenskej misky 2cm vody nad ryzu zakrit alebo dat foliu , mikrovlnka na 100% na silno 5 minut, znizit na 50 % na 7 minut , vybrat nechat odstat 2 minuty , zobrat vidlicku a trochu "nasusorit". Rovno na stol , vyskusajte a budete prekvapeny, ziadne hrnce, ziadne pecenie, ziadne cedenie ...
duschko
V ryzi by som aj spal. Neviem preco, ale zvykol som si na celozrnu. Po uvareni musi byt sypka. Sposob pripravy tu uz bol v diskusii popisany. Ozaj je mnozstvo sposobov na pripravu tohto vynikajuceho pokrmu. Vyskusal som od varenia vo vode cez mikrovlnku, tlakovy hrniec az po klasiku. Asi uz len ostanem pri tej klasike. Oplachnut, oprazit na troske oleja, varit, kym sa voda nevsiakne a neodpari a je to.
abend
Ryžu varím tak ako píše duscho, na začiatok pridám prelisovaný cesnak, 1-2 kúsky hrebíčka, 1 kúsok bobkový list, chvíľku popražim na masti, resp oleji, pridám umytú ryžu, osolím, chvíťku popražím, zalejem horúcou vodou, privediem do varu, stíšim plyn, varím cca 10 -15 min. Po dovarení odokryjem a vidličkou zľahka prehrabnem, aby sa para dostala von a z ryže nebola nechutná kaša.
sovka62
Mama ryžu a tarhoňa robila vždy v rúre, takže tak som sa to naučila a tak som ju robila. Až kým som si nekúpila nerezové hrnce, ktoré mali na rúčkach plast a do rúry nemohli. Začala som robiť na sporáku, ale celá rodina frflala, čo je to za ryža. Bola mäkká, bola sypká, ale jednoducho mala inú chuť. Frflanie som počúvala hádam 5 rokov, potom som za 560 korún kúpila liatinový hrniec (len kvôli ryži!) a odvtedy robím opäť v rúre a ešte aj vnučky sa vytešujú, že babičkina výborná ryža, ale doma ryžu pripravenú na sporáku nejedia.
sportak


Ryžu som ešte nevaril. Dúfam, že sa raz k tomu odhodlám. Tento recept sa mi zdá vcelku dobrý a zrozumiteľný.



gabi58
Skúšala som robiť ryžu v mikrovlnke, ale mi vykypela. 2010 ako to robíš že ti nevykypí?
2010
gabi58, hmm, neviem , asi ten tvar nadoby nasa je vyssia je vela postupov a skus este takto prikladam co sa nasiel ktory je blizsie slovenskemu s olejom na plno 14 minut otvorene 1.5 hrnceka ryze a 3 hrnceky vody ovela vacsia a vyssia nadoba.



2010
gabi58, preklep dava 1 a stvrt hrnceka ryze a voda je izbovej teploty vlazna.
gabi58
Ďakujem, asi to bude tou nádobou, ja som mala dosť nízku.
daewootn
....vypočuté, vyzrozumené, ryžu opláchnem pod studenou vodou z vodovodu, nechám odkvapkať, vložím na liatinovú panvicu, opečiem ju, / ja k nej pridávam za hrsť slížikov nitoviek /, vraj je to potom arabská ryža, niektorý slížik sa opečie viac a zostane to trocha farebné.
Zalejem to teplou vodou z vodovodu a dám variť. Vodu dávam 2 cm nad. Nechám ju variť, v momente ako sa začne variť, ryžu zakryjem pokrievkou pred samozrejme posolím, radšej menej ako viac. Stiahnem plyn, nadstavím policajta na 12 minút, keď zazvoní zavriem plyn a nechám ryžu odpočinúť 10 min. a isto je dobrá. Odkryjem ju, premiešam a môžem podávať.
brigita
Ja tiež dávam do ryže niťovky, páči sa mi tá chuť. Je to v našich končinách trochu neobvyklé, ale odporúčam všetkým aby vyskúšali. Ryžu varím tak že ju trochu opečiem na oleji a zalejem horúcou vodou,varim 5-7 minút/dlhá alebo okrúhla/ zakryjem a nechám odpočinúť prikrité utierkou alebo ju dám pod perinu. Keď ju potom vyberiem tak ju premiešam vydličkou dvojkou a nelepí sa.
daewootn
....u nás taká obyčaj, všetká cestovina okrem rezancov a špagieť ide
všetko na panvicu s olejom a tu sa pripečú do hneda / nie pripáliť / t,j, všetký vrtuľky, kolienka, makaróny - krátke, dlhšie a pod. A ďalej sa postupuje ako s ryžou, až na to, že sa častejšie mrkneme na panvicu
aby sa to nepripieklo alebo sa doleje horúca voda, tu to nevadí, ryža by to nezniesla
mojack
daewootn
takto robievam slov.ryžu alebo tarhoňu.