Foto: elekra
Každá gazdinka má svoj recept na varenie ryže. Moja mladšia dcéra ju má rada mäkšiu, my ostatní ju máme radi takú trochu tvrdšiu. A Zobraziť celý popisKaždá gazdinka má svoj recept na varenie ryže. Moja mladšia dcéra ju má rada mäkšiu, my ostatní ju máme radi takú trochu tvrdšiu. A takto ju varím ja.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ryžu si preberiem
-
2
a dobre prepláchnem pod tečúcou vodou. Najskôr horúcou a potom studenou.
-
3
Nechám dobre odkvapkať
-
4
V hrnci si rozpálim olej
-
5
pridám odkvapkanú ryžu, opražím ju do sklovita
-
6
osolím a zalejem vriacou vodou asi na 1 cm nad úroveň ryže.
-
7
Stiahnem plyn na minimum a prykritú ju nechám dusiť takých 5 - 8 minút.
-
8
Medzitým ju raz maximálne dva krát premiešam a po 8 minútach vypnem a nechám dôjsť pod pokrievkou 10 minút. Ešte ju medzitým raz premiešam.
-
9
A tu je krásna, zvrchu mäkká a vo vnútri taká na skus, presne ako ju máme radi. Kto chce si ju môže ochutiť cibuľou, klinčekom, šafranom. Podľa toho ako ju máte radi. A k čomu ju chceme podávať.
Ryžu som ešte nevaril. Dúfam, že sa raz k tomu odhodlám. Tento recept sa mi zdá vcelku dobrý a zrozumiteľný.
Zalejem to teplou vodou z vodovodu a dám variť. Vodu dávam 2 cm nad. Nechám ju variť, v momente ako sa začne variť, ryžu zakryjem pokrievkou pred samozrejme posolím, radšej menej ako viac. Stiahnem plyn, nadstavím policajta na 12 minút, keď zazvoní zavriem plyn a nechám ryžu odpočinúť 10 min. a isto je dobrá. Odkryjem ju, premiešam a môžem podávať.
všetko na panvicu s olejom a tu sa pripečú do hneda / nie pripáliť / t,j, všetký vrtuľky, kolienka, makaróny - krátke, dlhšie a pod. A ďalej sa postupuje ako s ryžou, až na to, že sa častejšie mrkneme na panvicu
aby sa to nepripieklo alebo sa doleje horúca voda, tu to nevadí, ryža by to nezniesla
takto robievam slov.ryžu alebo tarhoňu.