Ryža ako ju varím ja (fotorecept)

Autor receptu: elekra

Každá gazdinka má svoj recept na varenie ryže. Moja mladšia dcéra ju má rada mäkšiu, my ostatní ju máme radi takú trochu tvrdšiu. A takto ju varím ja.

4-6
porcie
5 minút
príprava
8-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ryžu si preberiem
  2. a dobre prepláchnem pod tečúcou vodou. Najskôr horúcou a potom studenou.
  3. Nechám dobre odkvapkať
  4. V hrnci si rozpálim olej
  5. pridám odkvapkanú ryžu, opražím ju do sklovita
  6. osolím a zalejem vriacou vodou asi na 1 cm nad úroveň ryže.
  7. Stiahnem plyn na minimum a prykritú ju nechám dusiť takých 5 - 8 minút.
  8. Medzitým ju raz maximálne dva krát premiešam a po 8 minútach vypnem a nechám dôjsť pod pokrievkou 10 minút. Ešte ju medzitým raz premiešam.
  9. A tu je krásna, zvrchu mäkká a vo vnútri taká na skus, presne ako ju máme radi. Kto chce si ju môže ochutiť cibuľou, klinčekom, šafranom. Podľa toho ako ju máte radi. A k čomu ju chceme podávať.