Rýchle kvietky na slano i sladko fotorecept

danculka - fotkadanculka, 13. novembra 2011
Rýchle kvietky na slano i sladko (fotorecept)
Foto: danculka

Robila som priadok vo formičkách a našla som tam,želiežka kvietkov a motýľov, z pred 35 rokov,určite to moje rovesníčky poznajú,ale ja som zabudla recept, Zobraziť celý popisRobila som priadok vo formičkách a našla som tam,želiežka kvietkov a motýľov, z pred 35 rokov,určite to moje rovesníčky poznajú,ale ja som zabudla recept, tak som si vymyslela neutrálne,ani sladké ani slané,keď ich budete podávať vtedy môžete posoliť, alebo pocukrovať,alebo podať so sladkou penou...ani meno im neviem,,,:))))

60-70 ks
porcií
3 min minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 dl
2 ks
3 pl
3 pl aj viac,aby bolo cesto trošku hustejšie,ako na palacinky
2 pl do cesta
2 dl, do cesta
  a cviklová esencia,niekoľko kvapiek na farbu




Postup

  1. 1

    Do mixera si dame mlieko vajíčka ,múku,aj hladkú aj polohrubú,robila som od oka,lebo je to už dlhá doba,keď som ich robievala,cesto má byť hustejšie,ako na palacinky...

    Rýchle kvietky na slano i sladko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    toto sútie želiezka,ktoré rozohrejeme na panvici s olejom,kde budeme vyprážať kvietky...

    Rýchle kvietky na slano i sladko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rozohriate namočíme do cesta,ale nie celé,ako vidíš na obrázku a prenesieme na olej,kde to vypražíme do zlata...

    Rýchle kvietky na slano i sladko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    končekom noža odlupneme kvietok z formy a pokračujeme...

    Rýchle kvietky na slano i sladko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    môžeme si cesto prifarbiť na ako chceme, ja som prifarbila na ružovo/malimovým sirupom zmiešaným s cviklovou esenciou/,pretože som ich podávala s malinovým džemom..

    Rýchle kvietky na slano i sladko (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z tejto dávka ich je aj zo 60-70 ks...kľudne si ich môžeš rozdeliť a polovicu posoliť a polovicu posypať práškovým cukrom a máš aj,aj..dobrú chuť!!!

    Rýchle kvietky na slano i sladko (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

sladkacokolada
poznám , formičky mám po mamine, ale cesto sa mi nedá odlepiť od formy, tak iich ani nerobievam, ty ich máš krásne
akeber
formu mám a ďakujem za recept už môžem vyskúšať....pamätám si že starká ich robievala aj na sladko aj na slano :-)
tetrisss
Jeej, to bol kedysi velky hit! Treba dobre rozhorucit zelezo a do cesta ponorit tak, ako je v tomto fotorecepte. Super, ze si pripomenula, musim najst formicky a urobit.
hubata
Ja som to videla na TV Paprika po prvý raz, vraj sa takéto palacinkové kvietky robia na Žitnom ostrove pri hraniciach s Maďarskom. Ale tie želiezka nemám, už to asi ani nevyrábajú .....
marianne69
@danculka ja uz intuitivne vycitim,ze recept je Tvoj podla fotky a nemylila som sa:-) napadite ako vzdy,kde si tie zeliezka splasila?:-)
danculka
@marianne ,zdedila som po maminke,som rada,že som vám pripomenula socialistické formičky,ďakujem za komentáre,boli super...
3sandra3
veru nepoznám tieto social. formičky,,, a to som dosť stará,,,,ale kvietky sú prekrásne
bibia1
aj ja mám formičky od mojej mamy, takže vďaka za pripomenutie, a ako sa rozhorúčia tie formičky? Som neznalec :)
eva53
ja by som ich rozohriala najprv v tom oleji,namočila a opäť šup do oleja.Mám ich doma v šuplíku,ale nepoužívam,lebo sa mi kvetinky a motýliky zdajú veľmi mastné aj po osušení na papierovej utierke.
danculka
@bibia postavíš ich do horúceho oleja,potom do cesta,tam to tak zaškvrčí a prenesieš to naspeäť do horúceho oleja,popražíš do zlata a nožíkom pomôžeš ružičke dole a postúp opakuješ...
danculka
@eva 53,sú menej mastné,ako hoci ktoré čipsy,áno dávala som ich na servítky,tie popili prebytočný olej,ale neje sa to každý deň:))))
vavan
Ďakujem za pripomenku retro formičiek aj ja ich mám niekde založené musím ich vyhrabať:-)))
eevapa
Vďaka za recept. Už som ich nerobila dlho,nevedela som recept,,robila som ich od oka tým že som skušala spravnu hustotu palacinkového cesta :-)))
renfri
ak mozem poradit, robievam tieto kvietky pomerne casto a mne sa odlupuju same s formicky, treba ich mat len poriadne nahriate a olej musim byt az vriaci, vtedy sa mi odeluju same
allen797
Super nápad s prifarbením :). Robíme ich s mojou maminou už roky. Volá sa to Božie milosti a tu Vám pridávam recept ako ich robievame zasa my: 4 vajíčka, 1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček mlieka, 1KL cukru, štipka soli. (hrnček cca 3 dcl) Vyprážame vo vysokom hrnčeku v rozohriatom stuženom tuku (CERA). Vypražené pocukrovať. Určite vyskúšam farbičky :))
lia66
Moja svokra presne takéto robí...formičky má ešči od pra, pra nagymami-neviem, či som to dobre napísala...máš ich krááásne-perfiš nápad s prifarbeným cestom...svokre dám tip!
lia66
Apropó...formičky som videla-dostať ich!...len si už nepamatám, kde?!...zistím a dám vedieť-ale mám taký pocit, že v Orione(zásielkový obchod)...majú internetovú adress-ale u nás v ZA majú aj kamenný obchod...sú tam super vecičky!
janka273
Dělala jsem je dětem když byly malé.Děkuji za připomenutí snad je ještě najdu někde založené a udělám vmoučatům určitě jim budou chutnat jako jejich rodičům
tatranka
Cestičko si si veru dobre vymyslela.Je vidieť,že si skúsená gazdiňka.Koláčiky sú zaujímavé.
sovka62
Tak tohoto som sa narobilaaaaaaa keď boli deti deťmi. Aj pomáhali, len aby boli. Najradšej ich mali slané. Formičky mi prišli pod ruku asi pred dvomi týždňami, keď som upratovala šuflíky. Aj som rozmýšľala, či ich nevyhodiť, keď som s nimi najmenej 20 rokov nerobila, ale šetrnosť zvíťazila. Tak možno niekedy skúsim.
danculka
Som rada,že sa vrátiš o tých 20 rokov,aspoň mysľou....
medovnicek
u svokry som takú formičku videla, ale nevedela som až doteraz na čo vlastne je
anaska
@Danculka , pekne sa Ti vydarili, farebné som doteraz nevidela. @allen797 , aj u nás doma stará mama mala tieto formy, tiež rôzne tvary a robila ich počas "fašiangov" /obdobie pred pôstom pred Veľkonočnými sviatkami/ a vzniknuté výtvory sa volali fánky Božej milosti.
lia66
Formičky som "našla"...nemá ich orion, ale u nás jeden tzv tridsať korunový(eurový)obchod...ak má niekto záujem, tak treba skúsiť tam.
dejdril
@danculka , presne toto robila aj moja starká a volali sme ich wafle, aj tie formičky ešte stále mám, máš ich pekné
cica2
fííha to vidím po prvý krát ale páčia sa mi:)