Ružový sirup fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 11. júna 2015
Ružový sirup (fotorecept)
Foto: dvorka

Mám rada prírodné liečivá ako čaje a sirupy. Teraz som urobila jednu dávku sirupu z ruží, ktorý je nie len príjemne voňavý, chutný, krásnej Zobraziť celý popisMám rada prírodné liečivá ako čaje a sirupy. Teraz som urobila jednu dávku sirupu z ruží, ktorý je nie len príjemne voňavý, chutný, krásnej farby, ale má aj liečivé účinky. Ružové lístky svojou jemnou silou dezinfikujú a ukľudňujú zapálené sliznice dýchacích ciest aj tráviaceho traktu. Posilujú srdce a ich vôňa harmonizuje psychiku. Keďže sirupu vyšlo len 400 ml, určite urobím ešte raz z niekoľko násobnej dávky.

10+24 minút
príprava
5+2 minút
tepelná úprava

Suroviny

125 g
100 g
500 ml
1/2 ML




Postup

  1. 1

    Na záhrade som si ostrihala rozkvitnuté červené ruže - čím tmavšie, tým účinnejšie. Otrhala som z nich lupienky do vedierka od horčice kým bolo plné. To je presne na jednu dávku. Lupienkov by malo byť do štvrťlitrového pohára keď ich natlačíme - po odvážení 125 g.

    Ružový sirup (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Doma som si pripravila vodu a cukor. Najskôr som uvarila vodu s cukrom 5 minút. Odstavila som zo zdroja tepla a pridala ružové lupene a premiešala. Zakryla som kastrólik a po vychladení som ho odložila do chladničky. Nechala som 24 hodín vylúhovať.

    Ružový sirup (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň som ružový výluh precedila, vyžmýkala lupene, pridala som kyselinu citrónovú a sirup som nechala povariť asi 2 minúty. Preliala som ho do fľašiek.

    Ružový sirup (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyšla mi jedna fľaška od malého kečupu a jedna fľaška od mini pečeného čaju.

    Ružový sirup (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Užívanie sirupu: Pije sa riedený vodou ako bežné sirupy, piť maximálne 3 x denne. Deťom 2 kávové lyžičky do pohára s vodou a dospelí 3 kávové lyžičky do pohára s vodou. Účinky ružového sirupu : prispieva k spomaleniu množenia baktérií má antioxidačné účinky pomáha zbavovať organizmus toxických látok podporuje trávenie podporuje srdcovú činnosť a cievny systém prispieva k detoxikácii organizmu posilňuje organizmus pred činnosťou voľných radikálov pomáha navodiť pokojný spánok priaznivo pôsobí na nervový systém napomáha udržať správnu črevnú mikroflóru má upokojujúci účinok podporuje srdcovú činnosť a cievny systém

Diskusia k receptu

dvorka
Tento sirup sa pije ako bežné sirupy s vodou. Doplním v recepte, ďakujem za upozornenie.
onika
a ja teraz kde nasklbem ruze? Toto musim vyskusat. O chvilku idem predecka tak budem patrat po ruziach. )))
babidka
O par dni mi zakvitne cely plot s popinavymi ruzami-myslis , ze budu vhodne ? Ked z nich par vedierok ostriham - nikto to nezbada :-) V akom stupni "zrelosti" by boli najvhodnejsie ? Hned po zakvitnuti alebo az po par dnoch ? Kvety mi na nich vydrzia asi tak 3 tyzdne , potom opadnu a je po parade ....tak nech bude z toho aspon takyto "uzitok":-)
dvorka
@babidka - Podľa toho čo písali v pôvodnom recepte, dajú sa použiť akékoľvek ruže. Vhodné sú tie, čo sú plne otvorené - majú najväčšie lupene. Neviem ako dlho kvitli moje, ale vyberala som si najkrajšie rozkvitnuté, ktoré by som už do vázy nedala, lebo by mi doma rýchlo opadli. Na jednu dávku som použila asi 8 - 10 kvetov. Nepamätám si presne, lebo som ich nepočítala.
babidka
Dakujem . Takze skusim pozbierat ruze tesne pred tym ako zacnu opadavat lupene - uz budu vyzrete ale este nie povadnute .Uvidim , ako sa to podari :-)
1x rodnia
smejkad
presne take sme oberali, este svieze, ale uz za zenitom :-)
farbu sme az tak neriesili, ale tie vonave boli super extra trieda :-)
onika
No uz sa kupu moje ruze. Sa neviem dockat zajtra vecera. My si nosime ruzovy lekvar z Bulharska ale uz sme neboli 4 roky takze nie su zasoby.
používateľ nemá avatar
ake
ake
Doniesla som si z Bulharska sirup a lekvár z ruží a nevedela som to použiť, vďaka za návod.
1x li
srnka77
Krásny a dozaista voňavý, mňam, určite vyskúšam, už sa teším! :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia