Ružový sirup (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Mám rada prírodné liečivá ako čaje a sirupy. Teraz som urobila jednu dávku sirupu z ruží, ktorý je nie len príjemne voňavý, chutný, krásnej farby, ale má aj liečivé účinky. Ružové lístky svojou jemnou silou dezinfikujú a ukľudňujú zapálené sliznice dýchacích ciest aj tráviaceho traktu. Posilujú srdce a ich vôňa harmonizuje psychiku. Keďže sirupu vyšlo len 400 ml, určite urobím ešte raz z niekoľko násobnej dávky.

10+24 minút
príprava
5+2 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na záhrade som si ostrihala rozkvitnuté červené ruže - čím tmavšie, tým účinnejšie. Otrhala som z nich lupienky do vedierka od horčice kým bolo plné. To je presne na jednu dávku. Lupienkov by malo byť do štvrťlitrového pohára keď ich natlačíme - po odvážení 125 g.
  2. Doma som si pripravila vodu a cukor. Najskôr som uvarila vodu s cukrom 5 minút. Odstavila som zo zdroja tepla a pridala ružové lupene a premiešala. Zakryla som kastrólik a po vychladení som ho odložila do chladničky. Nechala som 24 hodín vylúhovať.
  3. Na druhý deň som ružový výluh precedila, vyžmýkala lupene, pridala som kyselinu citrónovú a sirup som nechala povariť asi 2 minúty. Preliala som ho do fľašiek.
  4. Vyšla mi jedna fľaška od malého kečupu a jedna fľaška od mini pečeného čaju.
  5. Užívanie sirupu: Pije sa riedený vodou ako bežné sirupy, piť maximálne 3 x denne. Deťom 2 kávové lyžičky do pohára s vodou a dospelí 3 kávové lyžičky do pohára s vodou. Účinky ružového sirupu : prispieva k spomaleniu množenia baktérií má antioxidačné účinky pomáha zbavovať organizmus toxických látok podporuje trávenie podporuje srdcovú činnosť a cievny systém prispieva k detoxikácii organizmu posilňuje organizmus pred činnosťou voľných radikálov pomáha navodiť pokojný spánok priaznivo pôsobí na nervový systém napomáha udržať správnu črevnú mikroflóru má upokojujúci účinok podporuje srdcovú činnosť a cievny systém