Foto: havino
Rolád je tu viac, ako dosť, ale chcem vám podať môj recept bez maslovej plnky. Krém je výborný.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto na roládu: | |
5 ks |
|
5 PL |
|
5 PL |
|
5 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 (struk) |
|
1 PL |
|
štipka |
|
Krém: | |
200 g |
|
200-250 g |
|
podľa chuti |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Celé vajcia s cukrom vyšľaháme do peny na najvyšších otáčkach. Pridáme olej. Ja si zvlášť nachystám do taniera, múku, prášok do pečiva, citrónovú kôru, vanilkový struk. Postupne už na najmenších otáčkach prisypávame múku s práškom do pečiva, citrónovou kôrou a vanilkou. Cesto vylejeme na plech vystlaný s papierom na pečenie. Dáme do vyhriatej rúry na 180 C horkovzduch, alebo už každý podľa zvyklosti svojej rúry.
-
2
Pečie sa orientačne 15 min, nech sa vám moc nezafarbí do ružova, už by bolo cesto suchšie a mohlo by sa lámať pri stáčaní. Upečenú roládu, presunieme aj s papierom na pečenie, na vlhkú utierku, ktorú sme predtým vyžmýkali v studenej vode. Necháme v utierke vychladnúť. Po vychladnutí papier na pečenie odstránime a roládu potrieme džemom podľa chuti.
-
3
Pokiaľ roláda chladla, urobíme si krém. Čokoládu roztopíme nad parou, ked je rozpustená, odložíme z ohňa a po lyžiciach pridávame pochúťkovú smotanu. Na pomer 200 g čokolády mám overené množstvo 200 g smotany, aj 250 g. Prvý moment po zamiešaní, kedže čokoláda je rozpustená, sa vám krém bude zdať riedky, neľakať sa, nechať voľne vychladnúť, nakoľko čokoláda ešte stuhne. Krém je lahodný a zjemnený smotanou, ale zároveň, aby si musí udržať tvar a konzistenciu. Dochutíme cukrom podľa zvyku sladenia, podľa druhu čokolády. Ja som dnes po prvý krát pridala škoricu a veľmi dobrá chuť. Farba čokolády nech vás nemýli,že až tak zbledne. Prvá foto je fotená aparátom, druhá mobilom, vybil sa mi ten prvý. Krém necháme schladiť, na konzistenciu natierania, aby vám krém pri stáčaní zbytočne nevytekal. Natrieme, stočíme a necháme stuhnúť. Po stuhnutí, ozdobíme podľa seba. Ja som už len krížom krážom poliala čokoládou.
-
4
Tento krém sa dá použiť, či ako plnka do rolády, alebo priamo na koláč, ochutiť, ozdobiť podľa vlastných predstáv, tak som ho použila v tomto recepte: TU Boli časy u nás, ked moji mládenci ho vyjedali samotný a nazvali ho lepšie, ako termix.
Do roládového cesta nedávam kypriaci prášok, lebo , ako som sa dočítala, pri stáčaní sa poláme.
Pekné foto.
Pred naplnením odrežem krátke strany rolády (aj tak sú nerovné) a vložím ich po dlžke na začiatok rolády. Vtedy sa vytvorí pekný slimák v strede rolády, nie je tam v strede nakopené veľa krému. Vyskúšaj.Ukladám do KK.
@klukodvody voči Tebe ma to mrzí veľmi, ale varecháči sme rodina, snáád Ti poradili. Ešte ak môžem doplním, na inom portáli si píšem s dievčata z Čiech a v koláčoch spomínajú zakysanú smetanu,určite ju u vás dostať tiež, ale tento krém úplne kludne sa dá urobiť aj s tvarohom jemným, alebo odtečeným jogurtom. Jogurt dať na noc ztiecť a použiť miesto smotany, dosladiť.
@marienka44 , po upečení do vlhkej utierky stáčam aj s papierom, papier až po vychladnutí dávam dole a potom už len rukami si pomáham ked ju stáčam s krémom. Tvoja finta s odrezkami sa mi veľmi páči, dakujem pekne.
@aleana , tu konkretne je aj mliečna aj horká 52%, ked robím len s 52% tak pridám cukru niečo
@evanaaa , Evka, táto roláda je komplet dia, pre manžela, zo špaldovej, v ceste je 20 g zero cukru a plnka je z čokolády so steviou, aj mliečna aj horká, už je dobrý výber na trhu teraz a sú na nerozoznanie na chuti
ešte raz dakujem za pristavenie sa
@mesiar dakujem pekne, ved aj ty šikuliak
@klukodvody , ako u nás, ako u nás, aj mne tak manžel povie, že bude mať pri mne 100 kg, ale nesmie, držíme DIA dietu, sú dni, ako dnes, kalorický obed, posedenie, bez pohybu, ale je viac dni, že spálime pri robote. Pekné ked si Ťa týmto spôsobom aj vážia a tým pádom aj oceňujú Tvoje kuchárske umenie variť na svadbách.
@Evi čka, dakujem za komentár, skús a podla druhu koláča pridávaj smotanu
Ďakujem za recept.