inšpirácia na rodinné oslavy ;-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Plnka: | |
| 400ml -a ešte 2 polievkové lyžice práškového cukru | 
                                                             | 
                                                    
| 100g | 
                                                             | 
                                                    
| Cesto: | |
| 5 | 
                                                             | 
                                                    
| 5 polievkových lyžíc | 
                                                             | 
                                                    
| 4 polievkové lyžice | 
                                                             | 
                                                    
| 1 polievková lyžica | 
                                                             | 
                                                    
| Na ozdobenie: | |
| čerstvé alebo ľubovoľné ovocie | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Deň vopred si spravíme plnku. Do smotany rozlámeme bielu čokoládu, pridáme 2PL práškového cukru a za stáleho miešania zohrievame, pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Potom necháme vychladnúť a dáme do chladničky, najlepšie do druhého dňa.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Vychladnutú smotanu vyšľaháme na tuhý krém a odložíme do chladničky.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Spravíme si cesto. Najskôr vyšľaháme sneh.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Vymiešame žĺtky s cukrom do penista.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Postupne pridáme preosiatu múku.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
A nakoniec opatrne vmiešame kakao (ak chcete tmavšie cesto, pridáme 2PL kakaa)
                                                     - 
                                                    8
                                                    
Cesto vylejeme na plech (ja som dala s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie (papier som troška vymastila olejom) a upečieme (plynová rúra: 3 stupeň)
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku.
                                                     - 
                                                    10
                                                    
A po 2 minútach, stočíme spolu s papierom do rolády.
                                                     - 
                                                    11
                                                    
Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme a dáme dole papier.
                                                     - 
                                                    12
                                                    
A natrieme plnkou ( trochu plnky si necháme na potretie vrchu rolády)
                                                     - 
                                                    13
                                                    
Roládu opäť zavinieme a dáme stuhnúť do mrazničky.
                                                     - 
                                                    14
                                                    
Dobrú chuť!
                                                     - 
                                                    15
                                                    
:-)
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


...no, odbočila som od receptu @julica dala som čokoládu Orion a musela som asi 15 minút šľahať (vychladnutá smotana by mala byť asi na 5 °C )....keď som tento krém robila po prvýkrát a nedal sa mi až tak dobre vyšľahať, tak som dala stuhnúť ešte do mraziaku.....zrejme by pomohol stužovač šľahačky, ale ten som nechcela použiť @zdenkas @tykadielko @sladkacokolada ďakujem :-))
teba sa mi hádam podarí:-)
Ahoj.Do smotany si nalam dve cokolady.Ja pridavam sem,tam aj smetafix.
scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/p180x540/10155963...
Cesto:
5 vajec
4 PL cukor práškový
4PL múka polohrubá
1PL kakao
Plnka:
500ml smotana na šlahanie 33%
200g kvalitnej horkej čokolády (70-80%)
Postup:
1.Najskôr vyšľaháme sneh.
Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a postupne pridáme preosiatu múku.
Zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov a vmiešame kakao.
2.Cesto má byť vymiešané krátko a zľahka aby bolo nadýchané. Dáme na plech (ja som použila s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie (papier som troška vymastila olejom) a upečieme 10-15 minút na 180 °C.
3.Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku. Po 2 minútach, stočíme spolu s papierom do rolády. Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, dáme dole papier a natrieme plnkou, ktorú sme si pripravili deň vopred.
Roládu opäť zavinieme a dáme stuhnúť do chladničky. Troška plnky si necháme aj na vrch rolády, alebo polejeme čokoládovou polevou.
4. Šľahačkovú smotanu dáme do hrnca, zohrejeme a pridáme na kúsky polámanú čokoládu. Stále miešame a privedieme k varu. Povaríme ešte 1 minútu, odstavíme a necháme vychladnúť. Túto zmes je najlepšie pripraviť deň vopred. Keď zmes vychladne, odložíme do chladničky na celú noc. Na druhý deň vyšľaháme.
scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/p180x540/10155963...