Foto: ywett
inšpirácia na rodinné oslavy ;-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Plnka: | |
400ml -a ešte 2 polievkové lyžice práškového cukru |
|
100g |
|
Cesto: | |
5 |
|
5 polievkových lyžíc |
|
4 polievkové lyžice |
|
1 polievková lyžica |
|
Na ozdobenie: | |
čerstvé alebo ľubovoľné ovocie |
|
Postup
-
1
Deň vopred si spravíme plnku. Do smotany rozlámeme bielu čokoládu, pridáme 2PL práškového cukru a za stáleho miešania zohrievame, pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Potom necháme vychladnúť a dáme do chladničky, najlepšie do druhého dňa.
-
2
Vychladnutú smotanu vyšľaháme na tuhý krém a odložíme do chladničky.
-
3
Spravíme si cesto. Najskôr vyšľaháme sneh.
-
4
Vymiešame žĺtky s cukrom do penista.
-
5
Postupne pridáme preosiatu múku.
-
6
Opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov.
-
7
A nakoniec opatrne vmiešame kakao (ak chcete tmavšie cesto, pridáme 2PL kakaa)
-
8
Cesto vylejeme na plech (ja som dala s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie (papier som troška vymastila olejom) a upečieme (plynová rúra: 3 stupeň)
-
9
Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku.
-
10
A po 2 minútach, stočíme spolu s papierom do rolády.
-
11
Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme a dáme dole papier.
-
12
A natrieme plnkou ( trochu plnky si necháme na potretie vrchu rolády)
-
13
Roládu opäť zavinieme a dáme stuhnúť do mrazničky.
-
14
Dobrú chuť!
-
15
:-)
...no, odbočila som od receptu @julica dala som čokoládu Orion a musela som asi 15 minút šľahať (vychladnutá smotana by mala byť asi na 5 °C )....keď som tento krém robila po prvýkrát a nedal sa mi až tak dobre vyšľahať, tak som dala stuhnúť ešte do mraziaku.....zrejme by pomohol stužovač šľahačky, ale ten som nechcela použiť @zdenkas @tykadielko @sladkacokolada ďakujem :-))
teba sa mi hádam podarí:-)
Ahoj.Do smotany si nalam dve cokolady.Ja pridavam sem,tam aj smetafix.
scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/p180x540/10155963...
Cesto:
5 vajec
4 PL cukor práškový
4PL múka polohrubá
1PL kakao
Plnka:
500ml smotana na šlahanie 33%
200g kvalitnej horkej čokolády (70-80%)
Postup:
1.Najskôr vyšľaháme sneh.
Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a postupne pridáme preosiatu múku.
Zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov a vmiešame kakao.
2.Cesto má byť vymiešané krátko a zľahka aby bolo nadýchané. Dáme na plech (ja som použila s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie (papier som troška vymastila olejom) a upečieme 10-15 minút na 180 °C.
3.Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku. Po 2 minútach, stočíme spolu s papierom do rolády. Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, dáme dole papier a natrieme plnkou, ktorú sme si pripravili deň vopred.
Roládu opäť zavinieme a dáme stuhnúť do chladničky. Troška plnky si necháme aj na vrch rolády, alebo polejeme čokoládovou polevou.
4. Šľahačkovú smotanu dáme do hrnca, zohrejeme a pridáme na kúsky polámanú čokoládu. Stále miešame a privedieme k varu. Povaríme ešte 1 minútu, odstavíme a necháme vychladnúť. Túto zmes je najlepšie pripraviť deň vopred. Keď zmes vychladne, odložíme do chladničky na celú noc. Na druhý deň vyšľaháme.
scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/p180x540/10155963...