Roláda s chuťou bielej čokolády fotorecept

ywett - fotkaywett, 24. februára 2012
Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept)
Foto: ywett

inšpirácia na rodinné oslavy ;-)

20-25 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Plnka:
400ml -a ešte 2 polievkové lyžice práškového cukru
100g
Cesto:
5
5 polievkových lyžíc
4 polievkové lyžice
1 polievková lyžica
Na ozdobenie:
čerstvé alebo ľubovoľné ovocie




Postup

  1. 1

    Deň vopred si spravíme plnku. Do smotany rozlámeme bielu čokoládu, pridáme 2PL práškového cukru a za stáleho miešania zohrievame, pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Potom necháme vychladnúť a dáme do chladničky, najlepšie do druhého dňa.

    Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vychladnutú smotanu vyšľaháme na tuhý krém a odložíme do chladničky.

    Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Spravíme si cesto. Najskôr vyšľaháme sneh.

    Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vymiešame žĺtky s cukrom do penista.

    Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Postupne pridáme preosiatu múku.

    Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov.

    Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A nakoniec opatrne vmiešame kakao (ak chcete tmavšie cesto, pridáme 2PL kakaa)

    Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto vylejeme na plech (ja som dala s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie (papier som troška vymastila olejom) a upečieme (plynová rúra: 3 stupeň)

    Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku.

    Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A po 2 minútach, stočíme spolu s papierom do rolády.

    Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme a dáme dole papier.

    Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A natrieme plnkou ( trochu plnky si necháme na potretie vrchu rolády)

    Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Roládu opäť zavinieme a dáme stuhnúť do mrazničky.

    Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dobrú chuť!

    Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    :-)

    Roláda s chuťou bielej čokolády (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

bibia1
Ivka, ty si neskutočná, kedy to všetko pečieš? A kedy to stíhate papať? Je krásna, ako všetky tvoje výtvory.
cica2
Ahoj Zdenka, keď sú rodinné oslavy, tak pečiem aj pre starkú. A niektoré recepty mám uložené v pc, predtým som dávala na inú stránku...a ďakujem :-)
pacik
Tvoje rolády sú ukážkové :-)
bejgi
joj @cica2 , tie tvoje krásne rolády, závidím ti ako ich vieš krásne a chutne pripraviť, ja už sa konečne musím odhodlať na druhý pokus :))))
marianne69
Ani som ho nemusela recept otvarat a vedela som,ze je tvoj.Tvoje roladky su povestne krasou a urcite aj chutou...foto dokonale
salinka
Ja som tiez hned spoznala tvoju roladu, aj podla motýlikov. Dalsie veľdielo hodné cukrárky:-)
marijanka712
krásna , chutná roláda zaujala ma tá plnká musí byť veľmi lahodná velmi ta chválim za super foto popis receptu si šikulka neraz som ti to povedala skutočne prekrásne vytvory vznikajú pod tvojimi rukami
remcula
A sakra!!! Jdu raději pryč!!:-)) To je nááádhera!!!
julica
Nádherné aranžmá, cica, kedysi dávno som ťa vnútorne podozrievala, že si tie úvodné fotky odniekiaľ sťahuješ, týmto sa ti verejne ospravedlňujem za svoj omyl. Chcela som sa ťa opýtať, akú bielu čokoládu si použila, pretože mne sa šľahačka s bielou čokoládou nevyšľahala. vďaka
tatranka
@Cica2 Ty tie rolády robíš ukážkové-brilantné! Krásne foto.Už je uložená v kk.
zdenkas
Ano,dostávaš veľkú 1*,roládka je naozaj krásna,ukážková.l
cica2
@pacik @ailuj82 @marianne69 @salinka @marijanka712 @3sandra3 @izabella929 @tatranka teším sa, že sa vám roláda páči, ďakujem za milé komentáre :-) Roláda je aj chuťovo dobrá, keď sme ochutnávali len samotný zamrazený krém, tak nám chutil ako smotanový nanuk. Preto ma napadlo, že by sa mohol spraviťaj na plech, ako zákusok a poliať tmavou čokoládou. @bejgi len smelo do toho, ja verím že spravíš rovnako krásnu roládu...a ďakujem :-) @remcula :-))) ja viem, ty držíš diétu a ja tu dávam takéto recepty, polepším sa :-)....a ďakujem:-) @julica ďakujem a nemáš sa za čo ospravedlňovať :-) medzi moje záľuby patrí aj fotenie, preto sa viem vyšantiť, aj pri fotení mojich receptov:-)))... a keď chodíme do prírody, vždy beriem aj fotoaparát a velmi rada fotím zvieratká, kvety... krásy jesene alebo zimy... lebo každé ročné obdobie má svoje čaro. A nie som sama, v tejto krásnej záľube, už to začína velmi baviť, aj moju 7 ročnú dcérku a ona najradšej fotí koníky a motýle :-)) A foto v bode 15 odfotila dcérka :-) A aj toto foto sme spravili spoločne:





...no, odbočila som od receptu @julica dala som čokoládu Orion a musela som asi 15 minút šľahať (vychladnutá smotana by mala byť asi na 5 °C )....keď som tento krém robila po prvýkrát a nedal sa mi až tak dobre vyšľahať, tak som dala stuhnúť ešte do mraziaku.....zrejme by pomohol stužovač šľahačky, ale ten som nechcela použiť @zdenkas @tykadielko @sladkacokolada ďakujem :-))
cica2
júúúúj ale som sa rozšantila a ešte tá muchotrávka do toho, prepáčte!



ola111
Tieto tvoje roládky sú ukážkové a tá biela plnka sa mi veľmi hodí,podľa
teba sa mi hádam podarí:-)
luliatko
úžasná úvodná fotka a určite aj roládka:) ukladám
domci4
už sa musím odvážiť upiecť roládu...vždy sa mi bud vysušilo cesto a prasklo..ale prilepilo :) dám na Tvoj recept
klaura
pekný recepis ... na 1 s hviezdičkou ... :) fotopostup tiež výborný ...
myalab
krasny fotopostup a roladka mnam mnam...


mataliptak
krásna a určite velmi chutná roláda , bielu čokoládu mám velmi rada tak ukladám a vyskúšam ....
babav
Perfektny recept .... rolada aj postup ;-)
olinka12
No už ľutujem ,že som už na oslavu koláčik upiekla určite by bola tvoja roláda veľmi sa mi páči. Ukladám do KK bude na budúce.
elisticka
waaaaaaaaaaaaaaaaau tak je nadherna a lakava... a krasne si vysvetlila postup... pochopi kazdy-...
janger
@cica , bielu cokoladu mam strasne rada, to je nieco pre mna! Nadherna rolada! A tiez obdivujem tvoje fotky! Aj ta muchotravka je krasna:-). Aj moje deti radi fotografuju, ja na to talent nemam :-).
orchidea
Roládová kráľovná :) krásna roláda, samozrejme ukladám
tinca
@cica2 roláda nikdy nesklame,máš ju krásnu a úvodné foto je ako od profíka. Vidno podľa počtu komentárov,že väčšina je tu na sladké,varené jedlá nemajú taký ohlas a o rcp na ryby už ani nehovorím, to sú vždy 3-4 komenty.
jerica
@cica2 milé že už funguješ , krásna roláda,rolády mám rada, vyskúšam aj tvoju,dnes som piekla ovocné pité,poobede ku kávičke:-))
havino
och, čo už dodať, jednoducho si proste stvorená umelkyna na fotenie, na pečenie, ja takuto roladu nespravím,ani keby som neviem čo robila,ale pokúsim sa,ten krem si viem predstaviť, už len koli tomu kremu ju urobim
cica2
@orchidea ďakujem, ale myslím že kráľovná určite nie :-) ..na oslavy najradšej pečiem rolády, ako torty, lebo talent na ozdobovanie tortičiek, nemám @tinca ďakujem :-)...ale myslím že aj recepty na varené jedlá majú dosť veľký ohlas a ryby sa u nás, robievajú niekedy aj 2x do týždňa, lebo aj deti ľúbia....ale zase je pravda že tiež najradšej pozerám recepty na múčniky ako z mäsa @jerica ďakujem a ovocné pité, zbožňujeme :-) @havino ďakujem, ale ja verím tomu že roládu spravíš určite perfektne, však aké si spravila nádherné veterníky, na ktoré si ja, netrúfam :-) Prajem všetkým pekný dník :-)



akeber
cica2, talent náš len ešte o tom nevieš , aj torty by si mohla skúsiť si veľmi šikovná ,,, už je v kk
cica2
ďakujem ti za všetky tvoje milé pochvaly a na torty ja nie som :-))...upiecť tortu upečiem ale ozdobiť, hotová pohroma, hi hi :-))
3sandra3
dnes som roládu robila, ale s bielym cestom.... plnka má úžasnú chuť, len možno by som ju prijala o máličko hustejšiu..... čím by som to dosiahla?



1x ywett
ywett
ahoj @3sandra3 , dá sa aj tak ako ti poradil @mesiar50 , alebo ešte mám vyskúšanú plnku z bielej čokolády takto: 250g šľahačkovej smotany, 250g bielej čokolády, 250g masla a 1PL cukor práškový (ak chceš cukru môžeš dať aj viac, podľa chuti) Príprava rovnaká ako je v bode 1, 2, a maslo izbovej teploty vymiešam s 1-2PL cukru a potom postupne do masla pridám plnku z bielej čokolády. Túto plnku som dávala do torty na výročie svadby, bola to taká menšia torta, plnka, vrch a boky torty boli z tejto plnky a ozdobená bola srdiečkami z jahôd. A plnka bola hustejšia, kedže tam bolo maslo a v chlade to ešte lepšie stuhlo. Ďakujem ti za fotku, roláda a aj tá čokoládová torta sa ti vydarili krásne...ešte sa chcem opýtať, dala si roládu stuhnúť do chladničky?
3sandra3
ďakujem ywett ... za další recept na plnku z bielej čokolády... vyskúšam ju určite.... áno, roládu som mala v chladničke, nakoniec to celkom pekne stuhlo , ale musela som ju jemne krájať, aby ta plnka nevybehla von,,, ale chuťovo bola výborná....Mnam, budem ju i tak robievať....
1x ywett
ywett
@3sandra3 , rado sa stalo :-) A ohľadom plnky z čokolády, tak to sa zle krájalo aj mne, keď som robila roládu s parížskou šľahačkou. Mne sa to lepšie krája, keď to spravím ako zákusok. Ak by si chcela vložím recept aj na túto roládu, možno sa ti zapáči plnka aj z horkej čokolády.

 scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/p180x540/10155963...



Cesto:

5 vajec
4 PL cukor práškový
4PL múka polohrubá
1PL kakao

Plnka:

500ml smotana na šlahanie 33%
200g kvalitnej horkej čokolády (70-80%)

Postup:

1.Najskôr vyšľaháme sneh.
Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a postupne pridáme preosiatu múku.
Zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov a vmiešame kakao.

2.Cesto má byť vymiešané krátko a zľahka aby bolo nadýchané. Dáme na plech (ja som použila s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie (papier som troška vymastila olejom) a upečieme 10-15 minút na 180 °C.

3.Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku. Po 2 minútach, stočíme spolu s papierom do rolády. Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, dáme dole papier a natrieme plnkou, ktorú sme si pripravili deň vopred.
Roládu opäť zavinieme a dáme stuhnúť do chladničky. Troška plnky si necháme aj na vrch rolády, alebo polejeme čokoládovou polevou.

4. Šľahačkovú smotanu dáme do hrnca, zohrejeme a pridáme na kúsky polámanú čokoládu. Stále miešame a privedieme k varu. Povaríme ešte 1 minútu, odstavíme a necháme vychladnúť. Túto zmes je najlepšie pripraviť deň vopred. Keď zmes vychladne, odložíme do chladničky na celú noc. Na druhý deň vyšľaháme.
afataga
@ywett ani mne sa v poslednej dobe nedaju vkladat a robim to tak, ako aj pred tym, neviem, kde je pes zakopany
ywett
@afataga , ďakujem za komentár, tak nie som sama, čo mi to robí...zrejme niečo zmenili




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia