Ríbezľový chilli džem
Autor receptu: kimlo
Recept pochádza z webu, a keďže som mal tento rok dosť ríbezlí, vyskúšal som...týmto pozdravujem kamošku Fku z Chilliwebu. :-)
90 minút príprava |
50 minút na 100 °C |
Postup
- Ríbezle zbavíme stopiek, pomaranč ošúpeme, zázvor očistíme a nastrúhame, papričky nasekáme.
- Do hrnca dáme ríbezle, trocha roztlačíme, pridáme nakrájané chilli, ja som použil Lemon Drop, majú príjemnú ovocnú chuť a citrónovú vôňu...pridáme nastrúhaný zázvor a najemno nasekanú kôru z polovice pomaranča. Potom pridáme na kúsky pokrájanú dužinu z pomaranča.
- Pridáme cukor a uvedieme do varu.
- Miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí.
- Ztlmíme plameň pod hrncom, a pomaly varíme za občasného miešania asi 50 minút až hodinu, pokiaľ zmes primerane nezhustne.
- Vykonáme skúšku hustoty, ja som dal najprv do mrazáku na chvíľu tanierik, a naň potom kvapol trocha džemu. A hľa, už hustota je už akurát...
- Pomocou lievika z PET fľaše naplníme malé poháriky a zatvoríme. V pôvodnom recepte sa uvádza aj sterilizácia, ja som dal 15 minút pri 100°C.