Rezy banány a gaštany v čokoláde fotorecept

eviana - fotkaeviana, 16. novembra 2013
Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept)
Foto: eviana

Tento zákusok je trošku nákladnejší a prácnejší, ale v konečnom dôsledku sa naozaj vyplatí - je nesmierne chutný, slávnostný a vhodný na rodinnú príležitosť či väčšiu oslavu.

20
porcií
20 minút
príprava
10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Prížska šľahačka:
3 ks
200 g
100 g
Biskvit:
4 ks
120 g
30 g
100 g
1 ks
1/2 dl
1/2 dl
Gaštanový krém:
400 g
250 g
1/3 šálky
1 šálka
4 PL
2 bal

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Deň vopred si uvaríme parížsky krém - budeme potrebovať 3 šlahačkové smotany (každá 200ml) a 3 čokolády (každá 100g)

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...čokoládu nalámeme do šľahačkovej smotany a za stáleho miešania ju necháme prevrieť - ihneď odstavíme z ohňa

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...takto vyzerá čerstvo uvarený krém - necháme ho vychladiť a do ďalšieho dňa ho odložíme do chladničky

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...na druhý deň si upečieme biskvit - začneme žĺtkami, cukrom a kakaom - vymiešame

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridáme olej a mlieko a spolu zmiešame

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...prisypeme múku s práškom do pečiva

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...poriadne vymiešame do hladkej hmoty

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...na záver jemne vmiešame sneh zo 4 bielkov a štipky soli

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...dáme piecť na jemne vymastený a múkou posypaný papier na pečenie

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...kým sa nám pečie a chladne biskvit spravíme si hustú krupičnú kašu - 1/3 šálky krupice, 1 šálka mlieka, štipka soli a 4 PL kryštálového cukru

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...po vychladnutí krupice si spravíme gaštanový krém - 2 kocky gaštanové pyré, 1 maslo (250 g) a krupica - vymiešame do hladka

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...natrieme na biskvit

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...naukladáme kolieska banánov

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...z chladničky vyberieme parížsku šľahačku a vyšľaháme ju na hustý krém

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...rozotrieme na banány

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...uhladíme povrch a ako poslednú vrstvu naukladáme kakaové bebe keksy (pre menej pohodlných - namiesto keksov pokojne upečte ešte jeden biskvit ako vrchnú vrstvu:))

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...polejeme čokoládou (prípadne mašľovačkou rozotrieme ako ja - chcela som priznané "pásiky" v poleve)

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...dáme na hodinu do chladničku stuhnúť, nakrájame a môžeme vychutnávať ku kávičke :)

    Rezy banány a gaštany v čokoláde (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

38 komentárov k receptu
@janger , ďakujem za slová uznania... naozaj sú výborné, už aj ako tortu som robila a len sa tak po nich vždy zapráši... Ako píšem trošku náročnejšie na suroviny, ale stojí za to ich vyskúšať :)
@eviana milá, nevšedný zákusok, vynikajúca vlastná kreativita od začiatku až do konca, vynikajúco skombinované chute, prísady a suroviny - gaštany+banány+čokoláda+ostatné (y)
ked zákusok, tak kvalitný -vtedy sa na nákladnosť nehľadí :-)
gratulujem!!!
a zase 5*****
@pusta milá, ďakujem za Tvoje slová chvály a uznania... no niekedy sa mi zadarí a moja prudká improvizácia sa zmení na úspech, ako pri týchto rezoch... vďaka aj za hviezdičky, veľmi si ich vážim :)
@mesiar50 , ďakujem za milý komentár, je to naozaj dobrá kombinácia chutí, trošku náročnejšia na čas aj suroviny, ale stojí za to... ďakujem aj za hviezdičky, spravil si mi radosť :)
roboty ako na kostole, ale výsledok určite stojí za to. Ukladám do KK, a je na rade na nejakú špeciálnu príležitosť, aby som ním ohúrila. Ďakujem za skvelý recept a dávam ti zaslúžených 5*.
Nevšedná kombinácia chutí, ukladám si tvoj recept, vyzerá skvelo a všetky banánové mám veľmi rada. Ak chceš na čokoládovej poleve ozdobu vlnky, ja ich robím tak, že počkám, kým poleva začne trochu tuhnúť a ozdobím ju vidličkou.
Takému to skvostu medzi zákuskami ja s úctou "ONIKÁM", milá @eviana lebo si dokážem predstaviť, s akou precíznosťou si pristupovala pri ich tvorbe! Rozhodne ich zaraďujem do "repre" ***** zostavy!
@evianna , máš nádherný porcelán, mám podobný meissenský v modro - bielom prevedení, dar od môjho muža, vedel, že milujem túto farebnú kombináciu :-)))
veľmi sa mi páči na tvojej úvodnej fotke :-)))))
@alex37 , veru je trošku prácnejší, ale tá námaha naozaj za to stojí. Budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak zachutí a Ty budeš zaň chválená a ohúriš :) Ďakujem za milý koment aj za hviezdičky :)
@sracz milý , ďakujem za Tvoje slová, spravil si mi radosť... usmialo ma Tvoje "onikanie"... nuž vieš, som nielen gurmán, ale aj veľký maškrtník, takže to bolo hlavnou hnacou silou mojej precíznosti :) Ale so všetkou skromnosťou musím uznať, že zákusok je fakt skvelý a teraz už aj hrdý, že je súčasťou Tvojej "repre" zostavy, ďakujem :)
ja som ešte s gaštanovým pyre nepiekla veru a nie raz som naň kukala v Lidli, dobre teda, nechám sa tebou inšpirovať, v poslednej dobe už dosť často, hviezdy sú jasné, pekný ho máš aj na pohľad, aj podľa surovín, parížsku šľahačku veľmi ľúbim
@havino , presne to z Lidla zvyknem kupovať, je chutné, dobre sa s ním pracuje a je aj za slušnú cenu... ak si neskúšala, treba opáčiť. Som si istá, že Ty tento môj recept posunieš do ďalšieho neskutočne kreatívneho a chutného levelu, ako to len Ty vieš :) Som rada, že som Ti ním ulahodila Táni moja drahá :) Ďakujem za Tvoje milé slová :)
Ja patrím medzi tých šťastlivcon, ktorí tento zákusok jedli, hoci ho nepiekli, je fakt neskutočný, vrelo odporúčam.♥

Pridaj komentár k receptu: