Ražno-pšeničný chlebík fotorecept

zuzuu10 - fotkazuzuu10, 1. júna 2012
Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept)
Foto: zuzuu10

Celozrnný chlieb v dvoch obmenách - jeden bochník so semienkami, druhý so sušenými paradajkami. Oba výborné :)

30+60 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

1 hrnček (300 ml)
1 hrnček
1 hrnček
30 g
1 KL
1 KL
2 PL
4 ks
1 KL
1 KL
2 dl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Čo potrebujeme: (+ rasca :)

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vlažnej vody pridáme 1 KL cukru a 1 KL múky. Rozmrvíme droždie a necháme vykysnúť kvások.

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Preosejeme si múky, premiešame so soľou a rascou.

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Paradajky pokrájame na drobné kúsky.

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ nám kvások krásne nakysol...

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    K múke pridáme kvások, zákys a olivový olej a odušu miesime :) Len neurobte to, čo ja - nadšene som sa pustila miesiť rukami... lenže kým je cesto redšie, a je z celozrnných múk, koleduje si o titul najsilnejšie lepidlo pod slnkom... chvíľu mi trvalo dať ho zo seba dole... takže radšej vareška :) alebo naolejované ruky, no až keď je trochu vymiesené...

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podľa potreby pridáme trochu múky, aby vzniklo hustejšie cesto. Keď prestávame cítiť ruku (fakt som intenzívne zvažovala výhody domácej pekárničky, au ;), rozdelíme cesto do dvoch misiek. Do jednej časti pridáme paradajky...

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... do druhej semienka - ľanové a zmes, v nej bola slnečnica, tekvica a píniové oriešky. Oba budúce chlebíky ešte premiesime a necháme kysnúť. Práve sa rúra vyhrievala pre vianočku, takže misky išli na sporák, mali pekne teplo odspodu.

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a kým sa upiekla vianočka, bochníčky krásne nakysli. (cca 60 minút)

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz už len premiesiť, naolejovanými rukami vytvarovať bochníky (urobila som aj dve koštovacie žemličky, nech mám na obed k omelete čerstvé - tiež boli super:), urobiť do nich zárezy a dať piecť do rúry vyhriatej na 200-220°C. Na plech k nim položiť nádobku s vodou.

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po 20 minútach boli žemličky hotové. Chleby som potrela trochou vody.

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A kým sa dopiekli chlebíky, aj zčasti zjedené s omeletou so sušenými paradajkami a rozmarínom...

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Bochník s paradajkami bol o niečo menší, takže sa upiekol za 35 minút. Semienkový potreboval o 5 minút viac. Hotové chlebíky som vybrala na mriežku a potrela studenou vodou.

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A spoločná fotka výsledkov domáceho pečenia :)

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 14
Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Múčne jedlá, Chlieb a pečivo, Raňajky, Večera, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
A toto je zasa vyslovene prer mňa, ukladám do KK.
Ďalší lákavý chlieb na vyskúšanie. Už ich mám toľko uložených, že keby som začal piecť dnes, tak do vianoc ich všetky nevyskúšam. Stavil by som 100€, že @nonna zareguje na tento recept medzi prvými. A aj by som vyhral.