Ražno-pšeničný chlebík fotorecept

zuzuu10 - fotkazuzuu10, 1. júna 2012
Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept)
Foto: zuzuu10

Celozrnný chlieb v dvoch obmenách - jeden bochník so semienkami, druhý so sušenými paradajkami. Oba výborné :)

30+60 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

1 hrnček (300 ml)
1 hrnček
1 hrnček
30 g
1 KL
1 KL
2 PL
4 ks
1 KL
1 KL
2 dl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Čo potrebujeme: (+ rasca :)

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vlažnej vody pridáme 1 KL cukru a 1 KL múky. Rozmrvíme droždie a necháme vykysnúť kvások.

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Preosejeme si múky, premiešame so soľou a rascou.

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Paradajky pokrájame na drobné kúsky.

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ nám kvások krásne nakysol...

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    K múke pridáme kvások, zákys a olivový olej a odušu miesime :) Len neurobte to, čo ja - nadšene som sa pustila miesiť rukami... lenže kým je cesto redšie, a je z celozrnných múk, koleduje si o titul najsilnejšie lepidlo pod slnkom... chvíľu mi trvalo dať ho zo seba dole... takže radšej vareška :) alebo naolejované ruky, no až keď je trochu vymiesené...

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podľa potreby pridáme trochu múky, aby vzniklo hustejšie cesto. Keď prestávame cítiť ruku (fakt som intenzívne zvažovala výhody domácej pekárničky, au ;), rozdelíme cesto do dvoch misiek. Do jednej časti pridáme paradajky...

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... do druhej semienka - ľanové a zmes, v nej bola slnečnica, tekvica a píniové oriešky. Oba budúce chlebíky ešte premiesime a necháme kysnúť. Práve sa rúra vyhrievala pre vianočku, takže misky išli na sporák, mali pekne teplo odspodu.

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a kým sa upiekla vianočka, bochníčky krásne nakysli. (cca 60 minút)

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz už len premiesiť, naolejovanými rukami vytvarovať bochníky (urobila som aj dve koštovacie žemličky, nech mám na obed k omelete čerstvé - tiež boli super:), urobiť do nich zárezy a dať piecť do rúry vyhriatej na 200-220°C. Na plech k nim položiť nádobku s vodou.

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po 20 minútach boli žemličky hotové. Chleby som potrela trochou vody.

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A kým sa dopiekli chlebíky, aj zčasti zjedené s omeletou so sušenými paradajkami a rozmarínom...

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Bochník s paradajkami bol o niečo menší, takže sa upiekol za 35 minút. Semienkový potreboval o 5 minút viac. Hotové chlebíky som vybrala na mriežku a potrela studenou vodou.

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A spoločná fotka výsledkov domáceho pečenia :)

    Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
Ďalší lákavý chlieb na vyskúšanie. Už ich mám toľko uložených, že keby som začal piecť dnes, tak do vianoc ich všetky nevyskúšam. Stavil by som 100€, že @nonna zareguje na tento recept medzi prvými. A aj by som vyhral.
@rybarkuchar - no dobre sa Ti stavuje aj o také sumčiská, keď som Ťa s reakciou predbehla. Si až za mnou!!!! Alebo vari Ti ju neukázalo?! :D Peč a pošli, nech sa s tým nemusím mordovať sama...
Diki za komentáre... pobavili :D Veru receptov na chlieb je milión, a každý je iný a má niečo do seba, tiež nikdy neviem, čo do neho nahádžem :) Ale zase nie je nuda na tanieri :)

Pridaj komentár k receptu: