Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept)
Autor receptu: zuzuu10
Celozrnný chlieb v dvoch obmenách - jeden bochník so semienkami, druhý so sušenými paradajkami. Oba výborné :)
30+60 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup
- Čo potrebujeme:
(+ rasca :)
- Do vlažnej vody pridáme 1 KL cukru a 1 KL múky. Rozmrvíme droždie a necháme vykysnúť kvások.
- Preosejeme si múky, premiešame so soľou a rascou.
- Paradajky pokrájame na drobné kúsky.
- Zatiaľ nám kvások krásne nakysol...
- K múke pridáme kvások, zákys a olivový olej a odušu miesime :)
Len neurobte to, čo ja - nadšene som sa pustila miesiť rukami... lenže kým je cesto redšie, a je z celozrnných múk, koleduje si o titul najsilnejšie lepidlo pod slnkom... chvíľu mi trvalo dať ho zo seba dole... takže radšej vareška :) alebo naolejované ruky, no až keď je trochu vymiesené...
- Podľa potreby pridáme trochu múky, aby vzniklo hustejšie cesto. Keď prestávame cítiť ruku (fakt som intenzívne zvažovala výhody domácej pekárničky, au ;), rozdelíme cesto do dvoch misiek. Do jednej časti pridáme paradajky...
- ... do druhej semienka - ľanové a zmes, v nej bola slnečnica, tekvica a píniové oriešky. Oba budúce chlebíky ešte premiesime a necháme kysnúť. Práve sa rúra vyhrievala pre vianočku, takže misky išli na sporák, mali pekne teplo odspodu.
- No a kým sa upiekla vianočka, bochníčky krásne nakysli. (cca 60 minút)
- Teraz už len premiesiť, naolejovanými rukami vytvarovať bochníky (urobila som aj dve koštovacie žemličky, nech mám na obed k omelete čerstvé - tiež boli super:), urobiť do nich zárezy a dať piecť do rúry vyhriatej na 200-220°C. Na plech k nim položiť nádobku s vodou.
- Po 20 minútach boli žemličky hotové. Chleby som potrela trochou vody.
- A kým sa dopiekli chlebíky, aj zčasti zjedené s omeletou so sušenými paradajkami a rozmarínom...
- Bochník s paradajkami bol o niečo menší, takže sa upiekol za 35 minút. Semienkový potreboval o 5 minút viac. Hotové chlebíky som vybrala na mriežku a potrela studenou vodou.
- A spoločná fotka výsledkov domáceho pečenia :)