Ražno-pšeničný chlebík (fotorecept)

Autor receptu: zuzuu10

Celozrnný chlieb v dvoch obmenách - jeden bochník so semienkami, druhý so sušenými paradajkami. Oba výborné :)

30+60 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Čo potrebujeme: (+ rasca :)
  2. Do vlažnej vody pridáme 1 KL cukru a 1 KL múky. Rozmrvíme droždie a necháme vykysnúť kvások.
  3. Preosejeme si múky, premiešame so soľou a rascou.
  4. Paradajky pokrájame na drobné kúsky.
  5. Zatiaľ nám kvások krásne nakysol...
  6. K múke pridáme kvások, zákys a olivový olej a odušu miesime :) Len neurobte to, čo ja - nadšene som sa pustila miesiť rukami... lenže kým je cesto redšie, a je z celozrnných múk, koleduje si o titul najsilnejšie lepidlo pod slnkom... chvíľu mi trvalo dať ho zo seba dole... takže radšej vareška :) alebo naolejované ruky, no až keď je trochu vymiesené...
  7. Podľa potreby pridáme trochu múky, aby vzniklo hustejšie cesto. Keď prestávame cítiť ruku (fakt som intenzívne zvažovala výhody domácej pekárničky, au ;), rozdelíme cesto do dvoch misiek. Do jednej časti pridáme paradajky...
  8. ... do druhej semienka - ľanové a zmes, v nej bola slnečnica, tekvica a píniové oriešky. Oba budúce chlebíky ešte premiesime a necháme kysnúť. Práve sa rúra vyhrievala pre vianočku, takže misky išli na sporák, mali pekne teplo odspodu.
  9. No a kým sa upiekla vianočka, bochníčky krásne nakysli. (cca 60 minút)
  10. Teraz už len premiesiť, naolejovanými rukami vytvarovať bochníky (urobila som aj dve koštovacie žemličky, nech mám na obed k omelete čerstvé - tiež boli super:), urobiť do nich zárezy a dať piecť do rúry vyhriatej na 200-220°C. Na plech k nim položiť nádobku s vodou.
  11. Po 20 minútach boli žemličky hotové. Chleby som potrela trochou vody.
  12. A kým sa dopiekli chlebíky, aj zčasti zjedené s omeletou so sušenými paradajkami a rozmarínom...
  13. Bochník s paradajkami bol o niečo menší, takže sa upiekol za 35 minút. Semienkový potreboval o 5 minút viac. Hotové chlebíky som vybrala na mriežku a potrela studenou vodou.
  14. A spoločná fotka výsledkov domáceho pečenia :)