Ražné pečivo so semiačkami fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 7. februára 2014
Ražné pečivo so semiačkami (fotorecept)
Foto: iva63

Ponúkam Vám recept na výborné ražné pečivo, plné semiačok...Použila som tri a pol hrnčeka múky, mala som z toho množstva 4 kusy pečiva. Hrnček Zobraziť celý popisPonúkam Vám recept na výborné ražné pečivo, plné semiačok...Použila som tri a pol hrnčeka múky, mala som z toho množstva 4 kusy pečiva. Hrnček mal objem 2,5 dcl. Recept opäť nenáročný na prípravu, len treba viac trpezlivosti pri spracovaní vykysnutého cesta...ale ražné pečivo plné semiačok chutí úžasne! Má aj oveľa dlhšiu trvanlivosť, ako pečivo z bielej múky...

4
porcie
25 minút
na 220 °C

Suroviny

1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
1 a 1/2 hrnčeka
1 zarovnaná ČL
1/4 ČL
2 PL
2 PL
2 PL
1/2 hrnčeka (na vypracovanie)
1 ČL




Postup

  1. 1

    tri hrnčeky múky, vodu, droždie, rascu mletú a soľ dáme do misky a vypracujeme cesto. Prikryjeme ho potravinárskou fóliou a dáme na 12 hodín do chladničky

    Ražné pečivo so semiačkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ráno cesto vyzerá takto

    Ražné pečivo so semiačkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nasypeme po 2 pl zo semien ľanových, slnečnicových aj sezamových...premiešame vareškou

    Ražné pečivo so semiačkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom budeme potrebovať ešte zvyšnú múku asi pol hrnčeka na podsypávanie aj na vypracovanie cesta... cesto je dosť riedke preto je nevyhnutná ešte tá múka navyše...nakoľko je v ceste viac ražnej múky, cesto je dosť lepivé

    Ražné pečivo so semiačkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    cesto rozdelíme na 4 časti, vypracujeme tvary väčších rohlíkov... dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie....necháme voľne kysnúť asi 1 a pol hodiny

    Ražné pečivo so semiačkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pečieme v dobre rozohriatej rúre na 220stupňov 20 minút na druhej mriežke zo spodu (doba pečenia je individuálna)

    Ražné pečivo so semiačkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po 20 minútach pečenia vyberieme plech z rúry a vložíme pečivo iba voľne na mriežku a necháme dopiecť 5 minút...po tomto voľnom pečení ostane pečivo krásne dookola prepečené

    Ražné pečivo so semiačkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    takto vyzerá upečené pečivo...je na povrchu popraskané ale nie je chrumkavé ako pečivo z múky bielej

    Ražné pečivo so semiačkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pečivo preložíme z plechu na mriežku a necháme vychladnúť

    Ražné pečivo so semiačkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    z dávky 3 a pol hrnčeka máme 4 kusy pečiva

    Ražné pečivo so semiačkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    tatko vyzerá pečivo v reze

    Ražné pečivo so semiačkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    takto nakrájané na veľmi tenučké krajíčky...prajem dobrú chuť!

    Ražné pečivo so semiačkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a toto je pečivo na tretí deň od pečenia! odložila som polovicu bochníčka do ľanovej utierky a chutí ako čerstvo upečené!

    Ražné pečivo so semiačkami (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

luss44
@Iva63 , opäť skvelé pečivo, nedávno som piekla podľa Teba ražné bagety, boli výborné, len to cesto... ale výsledok stál za to, trvanlivosť neviem posúdiť, na druhý deň už neboli
havino
vydarené, chutné, tak, tak Ivka, ved ty vieš, že poznám a preto odporúčam pridávať ražnú do pečiva, do chlebíka, tá vláčnosť dlhodobá je zaručená, odporúčam aj nemiesené cesto, ale aj miešanie rôznych múk a hlavne pridanie ražnej
sovka62
Videla som ešte len úvodný obrázok, už som vedela, že je to tvoj recept. Máš to pečivo úžasné, jeden recept lepší ako druhý. Ukladám a niektoré skúšam, ale akosi nestíham a hlavne sa nikdy nestačím vrátiť k receptu, ktorý som už vyskúšala, lebo ich je toľko. Ale raz príde čas a uložené sa mi zíde. Ďakujem, Ivka, prajem všetko dobré.
smorko
Krásne pečivo, ukladám do kk a dávam 5*.
izabella929
Ivka...niečo prekrásne.-)tvoje pečivo je priam výstavné..)zaslúži si všetky hviezdičky a ešte aj tie na nebíčku.-)
danculka
tie by boli,k tomu ovarovému kolenu,ale smola...máš ich krásne.
babkamt
Hneď som si myslela , že si ich ty pridala. Už sú v kk. Mám nakúpené ražné múky , aspoň z nich niečo miniem. *****
coldbery
Krásne pečivo .....ani viac niet čo povedať...super ♥
iva63
všetkým veľmi pekne ďakujem -:)
salinka
Perfektné pečivo, zase bezchybne vydarené:-) Ja teraz tiež experimentujem s ražnou múkou, zatiaľ nie veľmi úspešne. Ale ja sa nevzdám!
iva63
@vegetariankajana veľmi pekne ďakujem za tvoj milý komentár! som rada, že ťa môj recept zaujal... ražné pečivo si vyskúšala a chutilo Vám! ešte raz ďakujem!
medovnicek
úžasné pečivo si napiekla, ten povrch sa mi veľmi páči, máš ho ako z nejakej vychýrenej pekárne, ja si takéto recepty všetky ukladám, keď budem mať viacej času, tak ich postupne všetky vyskúšam
kucharka
Bagety sa podarili na jednotku.
Pre mňa iba tak s maslom, posolené... k tomu silná čierna káva s trochou mlieka a najlepšie raňajky sú na svete.
Ďakujem za recept.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia