Ražné pečivo so semiačkami (fotorecept)

Autor receptu: iva63

Ponúkam Vám recept na výborné ražné pečivo, plné semiačok...Použila som tri a pol hrnčeka múky, mala som z toho množstva 4 kusy pečiva. Hrnček mal objem 2,5 dcl. Recept opäť nenáročný na prípravu, len treba viac trpezlivosti pri spracovaní vykysnutého cesta...ale ražné pečivo plné semiačok chutí úžasne! Má aj oveľa dlhšiu trvanlivosť, ako pečivo z bielej múky...

4
porcie
25 minút
na 220 °C

Postup

  1. tri hrnčeky múky, vodu, droždie, rascu mletú a soľ dáme do misky a vypracujeme cesto. Prikryjeme ho potravinárskou fóliou a dáme na 12 hodín do chladničky
  2. ráno cesto vyzerá takto
  3. nasypeme po 2 pl zo semien ľanových, slnečnicových aj sezamových...premiešame vareškou
  4. potom budeme potrebovať ešte zvyšnú múku asi pol hrnčeka na podsypávanie aj na vypracovanie cesta... cesto je dosť riedke preto je nevyhnutná ešte tá múka navyše...nakoľko je v ceste viac ražnej múky, cesto je dosť lepivé
  5. cesto rozdelíme na 4 časti, vypracujeme tvary väčších rohlíkov... dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie....necháme voľne kysnúť asi 1 a pol hodiny
  6. pečieme v dobre rozohriatej rúre na 220stupňov 20 minút na druhej mriežke zo spodu (doba pečenia je individuálna)
  7. po 20 minútach pečenia vyberieme plech z rúry a vložíme pečivo iba voľne na mriežku a necháme dopiecť 5 minút...po tomto voľnom pečení ostane pečivo krásne dookola prepečené
  8. takto vyzerá upečené pečivo...je na povrchu popraskané ale nie je chrumkavé ako pečivo z múky bielej
  9. pečivo preložíme z plechu na mriežku a necháme vychladnúť
  10. z dávky 3 a pol hrnčeka máme 4 kusy pečiva
  11. tatko vyzerá pečivo v reze
  12. takto nakrájané na veľmi tenučké krajíčky...prajem dobrú chuť!
  13. a toto je pečivo na tretí deň od pečenia! odložila som polovicu bochníčka do ľanovej utierky a chutí ako čerstvo upečené!