Foto: iva63
Nielen slané pečivko, ale aj voňavý koláčik si môžeme upiecť rôznými spôsobmi. Ponúkam vám môj dnešný experiment...nemusí to byť vždy iba pletenka, vianočka, brioška...môže Zobraziť celý popisNielen slané pečivko, ale aj voňavý koláčik si môžeme upiecť rôznými spôsobmi. Ponúkam vám môj dnešný experiment...nemusí to byť vždy iba pletenka, vianočka, brioška...môže to byť aj niečo netradičné...napríklad "kvet"
na 40 °C
Suroviny
500 g |
|
1 bal. |
|
250 ml |
|
2 ks |
|
štipka |
|
štipka |
|
70 g |
|
pár kvapiek |
|
120 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
na potieranie: žĺtok |
Postup
-
1
do misky si dáme múku, droždie, vajcia, soľ, cukor, muškátový orech, mandle a pomarančovú arómu(tá však nemusí byť, môžeme nastrúhať aj kôru z citróna)
-
2
pridávame vlažné mlieko
-
3
roztopené maslo a hákmi miesime
-
4
nakoniec pridáme hrozienka a varechou premiešame...prikryjeme a necháme kysnúť
-
5
cesto vykysne
-
6
na dobre pomúčenej doske odkrojíme malinký diel na vrchnú guličku...a cesto rozdelíme na 5 rovnakých dielov....
-
7
každý diel vypracujeme vložíme do formy vyloženej papierom na pečenie
-
8
snažíme sa vytvoriť tvar kvetových lupienkov-:)
-
9
stred potrieme žĺtkom
-
10
vtlačíme tam guličku
-
11
dôkladne natierame žltkom
-
12
necháme na teplom mieste ešte trochu podkysnúť
-
13
rozohrejeme rúru, pečieme na 170 stupňov 40 minút...asi v polovici pečenia dáme na vrch alobal, aby sa "kvietok" pekne prepiekol a nespálil sa z vrchu
-
14
prajem dobrú chuť...-:)
-
15
a ešte pohľad v reze
dobrý nápad..nebudem na realizáciu dlho čakať..len do soboty..a dám aj plnku..budem mať trošku viac roboty..nevadí...na raňajky v nedeľu kysnuté máme -s kakavkom-veľmi radi..
ďakujem Vám veľmi pekne za Vaše milé komentáre, veľmi ma potešili...
@havino Táni je aj veľmi chutný-:) som sa s cestom "vyhrala" tak je ako vatička, mäkučké aj bublinkové-:)
@medovnicek Ivetka, ďakujem...baví to tak ako aj Teba-:)
vyzera to tu velmi vabivo.