Raňajkový kvietok fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 7. marca 2013
Raňajkový kvietok (fotorecept)
Foto: iva63

Nielen slané pečivko, ale aj voňavý koláčik si môžeme upiecť rôznými spôsobmi. Ponúkam vám môj dnešný experiment...nemusí to byť vždy iba pletenka, vianočka, brioška...môže Zobraziť celý popisNielen slané pečivko, ale aj voňavý koláčik si môžeme upiecť rôznými spôsobmi. Ponúkam vám môj dnešný experiment...nemusí to byť vždy iba pletenka, vianočka, brioška...môže to byť aj niečo netradičné...napríklad "kvet"

170 minút
na 40 °C

Suroviny

500 g
1 bal.
250 ml
2 ks
štipka
štipka
70 g
pár kvapiek
120 g
1 PL
1 PL
1 PL
na potieranie: žĺtok




Postup

  1. 1

    do misky si dáme múku, droždie, vajcia, soľ, cukor, muškátový orech, mandle a pomarančovú arómu(tá však nemusí byť, môžeme nastrúhať aj kôru z citróna)

    Raňajkový kvietok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridávame vlažné mlieko

    Raňajkový kvietok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    roztopené maslo a hákmi miesime

    Raňajkový kvietok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nakoniec pridáme hrozienka a varechou premiešame...prikryjeme a necháme kysnúť

    Raňajkový kvietok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    cesto vykysne

    Raňajkový kvietok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na dobre pomúčenej doske odkrojíme malinký diel na vrchnú guličku...a cesto rozdelíme na 5 rovnakých dielov....

    Raňajkový kvietok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    každý diel vypracujeme vložíme do formy vyloženej papierom na pečenie

    Raňajkový kvietok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    snažíme sa vytvoriť tvar kvetových lupienkov-:)

    Raňajkový kvietok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    stred potrieme žĺtkom

    Raňajkový kvietok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    vtlačíme tam guličku

    Raňajkový kvietok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    dôkladne natierame žltkom

    Raňajkový kvietok (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    necháme na teplom mieste ešte trochu podkysnúť

    Raňajkový kvietok (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    rozohrejeme rúru, pečieme na 170 stupňov 40 minút...asi v polovici pečenia dáme na vrch alobal, aby sa "kvietok" pekne prepiekol a nespálil sa z vrchu

    Raňajkový kvietok (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    prajem dobrú chuť...-:)

    Raňajkový kvietok (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    a ešte pohľad v reze

    Raňajkový kvietok (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

radost
@iva63
dobrý nápad..nebudem na realizáciu dlho čakať..len do soboty..a dám aj plnku..budem mať trošku viac roboty..nevadí...na raňajky v nedeľu kysnuté máme -s kakavkom-veľmi radi..
sracz
Jedným slovom nádhera_prekrásna, milá @iva63 - si naozaj šikovná! Zvlášť oceňujem "gramotnosť" rcp, predpokladanú harmóniu vôní a chutí a v neposlednej rade aj perfektné prestieranie!
sovka62
Takéto raňajky mi robia vyslovene dobre. Dosť často pečiem jednoduchú hrnčekovú vianočku, ktorú pridala @margaretka28. Tú si ale upečiem deň vopred, ráno, dokonca aj to nasledujúce je výborná, ako úplne čerstvá (možno aj dlhšie, to neviem, tak dlho ešte nevydržala). Tak by ma zaujímalo, ako vyzeral kvietok na druhý deň (ak teda z neho niečo ostalo), lebo ak by som ho chcela spraviť ráno, asi by sme raňajkovali na obed.
iva63
@sovka62 dnes som ho piekla, vyskúšala-:) zajtra raňajkujeme a určite urobím foto a doložím k receptu-:) určite sa ozvem, ako chutil na druhý deň po upečení!
ďakujem Vám veľmi pekne za Vaše milé komentáre, veľmi ma potešili...
jazavka
ja milujem kysnuté, veľa som už toho z tejto stránky vyskúšala a tento krásny kvietok bude ďalší v poradí...
iva63
@jazavka ďakujem, že ťa môj recept zaujal-:)
@havino Táni je aj veľmi chutný-:) som sa s cestom "vyhrala" tak je ako vatička, mäkučké aj bublinkové-:)
iva63
@sracz aj Tebe veľmi pekne ďakujem, že si sa zastavil pri mojom recepte-:) snažím sa, kuchyňa je môj raj!
slavka11
noo je to super aspon sa netreba paprat so zapletanim a sulkanim. Gulicky sa vygulaju sup s nimi do formy a uz si iba potisku pokysnu a hura do pece.
ankabanka
babovecky v kazdej forme aj u nas hlavne ked su take dietnejsie bez vela vajec a malsla.
vyzera to tu velmi vabivo.
iva63
ďakujem za milé komentáre...veľmi rada pečiem podľa tohto receptu, dávku si rozdelím na polovicu-:) v sklenej uzatvorenej dóze chutí pečivo ako čerstvo upečené aj na 3.deň-:)
masa
Vydarený receptík. Skusila som včera na raňajky. Polovica padla za vlasť. :)
iva63
@masa ďakujem, že si recept vyskúšala a bola s výsledkom spokojná...tiež sa mi veľmi páči, že si pridala komentár pod recept a podelila si sa s nami-:)
frezia
Dnes som ich upiekla a su vyborne. Cesto je jemne, vlacne, lahke, naplnila som ich slivkovym lekvarom. Dakujem za vyborny recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia