Rakvičky so šľahačkou

veronika353 - fotkaveronika353, 12. decembra 2010

Tyto rakvičky se kdysi v cukrárně prodávaly za 1,- Kčs.Není to vánoční cukroví, ale většinou je peču na vánoce.

20 min+4 hod. minút
príprava
15 minút
na 150 °C

Suroviny

4 ks
300 g
1/2 lžička
50 g




Postup

  1. 1

    4 žloutky a 150g cukru ušleháme a přidáme 1/2 lžičky salajky rozpuštěné v trošce mléka.Necháme 4 hodiny odpočinout.

  2. 2

    Potom přidáme 150g mletého cukru a 50g hladké mouky.Zpracujeme těsto, rozdělíme na 30 válečkú. Formičky dobře vymažeme sádlem a naplníme.Upečeme ve vyhřáté troubě.

Diskusia k receptu

dorisa
Rakvičky som nikdy nejedla a SO šlahačkou tiež nie, ale vyzerajú pekne.
veronika353
Salajka se používá jako prášek do pečiva a já jsem ji koupila v Jednotě.Při pečení to trochu páchne, ale dá se to vydržet.Zkoušela jsem použít i prášek do pečiva, ale nebylo to ono.
hubarka35
Robievam podobne-voláme ich salajkové,a len vykrajujem rozne tvary,nedavam do formiček,nám doma chutia...
hubarka35
Robievam podobne-voláme ich salajkové,a len vykrajujem rozne tvary,nedavam do formiček,nám doma chutia...
helca103
@matahari1974 salajku dostaneš v každych potravinách len si neprivoňaj k tej salajke lebo to oľutuješ :-)) Ale pečivo s ňou robené je super .
lumilka1
ďakujem za recept,rakvičky som nejedla ani nepamätám,takže si ich upečiem:)))
zinnajdha
Rakvičky som jedla v cukrárni v Dome služieb v Starom Smokovci za socializmu, v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Odvtedy som ich nevidela. Stojí za to ich upiecť, aký jednoduchý recept ...
sovka62
Veru tak, za jednu korunu! Ale vtedy boli také ceny. Môj obľúbený krémeš stál 90 halierov, so šľahačkou a čokoládovým vrchom 1,50. Nuž ceny sú iné, to ma až tak netrápi, viac ma mrzí, že tie drahé zákusky sú takmer nejedlé. Laskonky bez orechov, veterníky bez pudingového krému plné hnusnej umelej mastnej "šľahačky", punčové rezy poliate zafarbeným cukrom namiesto fondánu a takto by som mola pokračovať najmenej desiatimi druhmi. Ak nemám čas piecť, už sa veru neodvážim ponúknuť návšteve kupované zákusky.
1x cuketa
evanaaa
Na rakvičky som sa väčšinou zastavila, keď som promenádovala po korze v bratislavskej Detskej cukrárni - v "Deke" na Hviezdoslavovom námestí,kde sa sčedelo na nízkych detských stoličkách, ešte v 60-tich rokoch. Neviem, prečo zmizli, ale mám dojem, že som ich znovu videla, len či sú to tie isté, čo sa doslova rozplývali v ústach, neviem.
bozulka
@sovka súhlasím s tebou,ale taká je doba,bohužial.V októbri sme malovali špajzu a ja som formičky na rakvičky vyhodila,že už nebudem potrebovať,ale teraz aj lutujem,ale nepiekla som ich možno aj 10-15 rokov tak som si povedala,že už nebudem,že mi netreba...Volakedy som rada chodila do cukrárne na dobrú kávu a výborný zákusok,len som nevedela čo skôr vybrať.Tak krásne to tam voňalo.Teraz obchádzam cukráreň naďaleko,lebo nič ma tam neláká a už vôňa vôbec nie...
gabi58
Veronika, ako dlho a na koľkých stupňoch sa majú piecť?
veronika353
Ahoj Gabi,já je peču na 150 stupňú asi 15 minut.Ty formičky je dobré vymastit sádlem(masťou),aby se to dobře vyklopilo.
gabi58
Veronika, ďakujem za tento recept. Môj otec stále spomýna aké boli rakvičky výborné a že ich nejedol už najmenej 30 rokov, takže mu ich idem upiecť na narodeniny. To bude pre neho asi najkrajší darček /samozrejme ak sa mi podaria/. Ešte sa chcem opytať, šľahačku dávaš vyšľahanú zo smotany? Neroztečie sa po nejakom čase?
veronika353
Gabi,tu šlehačku dávám na rakvičky před podáváním,aby se neroztekla.Používám šlehačku ve spreji anebo ušlehanou se ztužovačem.
rimanka3
Ešte ako študentka kedysi dávno som nosievala pravidelne z Brna domov aj známym neplnené rakvičky, predávali to v polotovaroch, doma sme si ich už len naplnili. V každej cukkrárni boli rakvičky samozrejmosťou, nechápem, prečo sa stratili. Kedysi dávno otvorili v Žiline cukráreň Eva a tam mali skvelé rakvičky, ktoré boli vnútri plnené krémom z vaječného koňaku a masla a napovrchu hojná vrstva šlahačky. Nič lepšie som nikdy už nejedla. Bohužiaľ tiež skoro zmizli, ale myslím na ne stále. T iež som už staré formičky vyhodila , ale kúpim si. Sú to síce kalorie, ale raz za čas......
paploska
jej, práve som si kúpila formy na rakvičky a našla som tento recept. podobajú sa na tie z môjho detstva, takže zajtra ich určite vyskúšam :-)
veronika353
Vyzkoušej,dají se napéct i do zásoby,máš potom pro nečekanou návštěvu rychlé pohoštění:-)))
paploska
veronika, návšteva už je informovaná a príde o 16:00 :-)) a práve sa idem do nich pustiť.
martapaula
v rokoch 1971-1975 sa rakvičky predávali aj v Popradskej cukrárni.kúpila som si formičky,ale nemala som dobrý recept,tak sa mi nedarili,preto moc ďakujem za tento výborný recept,teraz rakvičky pečiem pravidelne minimálne raz za mesiac,každému veľmi chutia,pečiem ich aj mojej sestre,má ich veľmi rada.
annan
Vyskúšala som a neverila, že sa vydaria, ale podarilo sa.Boli naozaj ako z cukrárni, pred 30 rokmi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia