Foto: martamm
Každý rok upečiem niekoľko tisíc kusov vianočných oplátok, obyčajných, aj trubičiek keďže sama preferujem skôr racio výživu, upravila som si recept na trubičky, Zobraziť celý popisKaždý rok upečiem niekoľko tisíc kusov vianočných oplátok, obyčajných, aj trubičiek keďže sama preferujem skôr racio výživu, upravila som si recept na trubičky, aby som si aj ja mohla dopriať niekoľko kúskov tejto sladkej dobroty, bez ktorej si neviem Vianoce predstaviť.
Postup
-
1
Ovsenné vločky rozmixujem na múčku, používam na to mixér na smootie. Z uvedených surovín pomocou mixéra pripravím cesto, podobné ako na palacinky. Nechám aspom hodinu odpočinúť. Pozor, vločky spôsobia po odstátí zhustutie cesta, v tom prípade bude potrebné pridať vodu. Čo sa týka korenín, použite akékoľvek podľa svojej chuti, ja som dnes cesto rozdelila na dve časti, do jednej som dala perníkové korenie, do druhej rozmixovaný fenikel a aníz. V recepte uvádzam škoricu, ktorú používam najčastejšie. Do trubičiek pridávam niekedy orechy, ceý mak, kokos, kakao, jednoducho čokoľvek
- 2
Nebudem popisovať technológiu pečenia oplátok, pridám len foto, ako používam paličku na krútenie ruličiek, ktorá je pre mňa neoceniteľným pomocníkom. Takto napichnem paličku na kraj oplátky.
- 3
Potom zakrútim, používam pri tom bielu rukavicu.
- 4
Nakoniec ruličku jednoducho z paličky stiahnem, na fotke je len čiastočne vysunutá rulička.
- 5
Pridávam foto paličky pre zujímavosť. Pre info ešte rozmery paličky: Celková dĺžka: 23,5 cm Dĺžka výrezu: 16,0 cm Hrúbka výrezu: 1,5 - 2 mm Hrúbka paličky: 1,5 cm
- 2
Toto video zobrazuje, ako saa pečú ruličky, musíš mať al doma ten prístroj n pečenie oplátok, tento za cca 250 eur
Sikovny chlap hravo spravi taku palicku, doplnila som recet o rozmery, ak by s chcel do toho pustit manzel, ci niekto iny. Palicka musi byt celkom hladka, aby sa oplatka lahko zosmykla z nej, nech sa Ti dari pri peceni :))))))))))
ak si niekto myslí, že to nepáli, tak páli a poriadne. Ale za krátko si dlane na to zvyknú a potom vám to už ani nepríde. Že mám pravdu @martamm , vytvoria sa "azbestové" ruky :-)
Ja to robim v bielych rukavickach, tak ma to vobec nepali :)
Musim aj ja skust namiesto oleja pouzit maslo, davno sa na to chystam, snad aspom jednu davku spravim. Obycajne oplatky som tiez skusila zatazit, ale lamali sa mi, tak som od toho upustila
cekom dobry napad s tou ihlou, urcite aj to pomoze podoberat oplatky, clovek sa vzdy cosi nove nauci, vdaka nasej vareche :))))))))))))
Prave som dopiekla zo spaldovej muky obycajne rovne oplatky, pouzila som do nich iba vanilku, su vyborne, este mam na zajtra zamiesane so skoricou.
piekla som kamoske z bezlepkovej muky so sojovym mliekom, lebo trpi intoleranciou na lepok a laktozu, tie sa ovela horsie piekli, ale zvladla som to nejako, pridavala som do nich orechy, mak a kokos
Samozrejme, ze sa Ti podaria, je to celkom jednoduche ako pri ktoromkolvek recepte na oplatky, tesi ma, ze mame rovnaky vkus pri vybere oplatkovaca :)))))