Púpavový sirup

limetka6 - fotkalimetka6, 25. apríla 2015
Púpavový sirup
Foto: limetka6

Keďže je čas púpav, využila som to a spravila si tento osviežujúci nápoj ;) .

Suroviny

200 ks
1 l
2 ks
1 kg




Postup

  1. 1

    Najprv si zájdeme na nejakú lúku (vyhneme sa exhalátom) a nazbierame si cca 200 pekných púpavových kvetov, ktoré doma očistíme od zelenej spodnej časti.

    Púpavový sirup - obrázok 1
  2. 2

    Dáme ich do hrnca a zalejeme litrom studenej vody a necháme pomaly zohrievať. Keď tekutina prevrie, odstavíme a necháme do druhého dňa vyluhovať..

    Púpavový sirup - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň ju precedíme cez gázu alebo čistú handru. Pridáme cukor s najkrájanými citrónmi a dáme znovu variť na miernom ohni a zahusťujeme. (Neprevárame)

  4. 4

    Uvarený sirup naplníme do prázdnych fliaš alebo iných nádob a uskadníme na tmavé chladné miesto.

Diskusia k receptu

marienka44
@Limetka6 , čo obsahuje ten kvet púpavy (okrem prachu, lebo si ho neopláchla), že sa oplatí ho takto variť a piť? Jeden čas toto bol veľký hit, ale ja som to ani raz nevyskúšala.
limetka6
@zinnajdha tak toto vážne neviem.. zatiaľ sa vždy vypil do pár mesiacov ;)
@marienka44 jasné, že kvietky predtým oplachujem (asi som to zabudla uviesť) a púpava je užitočná, pretože pomáha pri rôznych ochoreniach - fyzických aj psychických :) (migréna, depresia, celulitída, podporuje trávenie, čistí žalúdok atď.)
kukucka1211
Pupava je lieciva rastlina,treba si nastudovat marienka44,ale ked vas recept nezaujal,preco hned kritika,to ze pupavu treba oplachnut,asi kazdinkam netreba pisat.....aj ked mi sirupy ,urcite vyskusam,ukladam
kapusta2015
Recept je to výborný @limetka 6 , ale veľmi som prekvapený, že 71 ročná žena sa pýta, čo obsahuje púpava. Že kvet treba opláchnuť, to by mal vedieť už hádam aj absolvent materskej škôlky. @limetka , máš ďalších 5*!
izabella929
@limetka6 ,dovoľ mi, nesúhlasiť s tebou..kvety púpavy sa majú zbierať na miestach čistých a vôbec sa nemajú umývať, lebo sa z nich zmyje práve to nejlepšie, teda peľ...lúčne kvety sa používajú do jedál, ale sa naumývajú..toto som nemyslela vôbec v zlom...
radost
@IZABELKA
zdieľam tvoj názor..preto sa doporučuje zbierať liečivé bylinky v prírode čo možno najďalej od ľudského ruchu..za slnečného počasia..po daždi..je to ideálny stav..
limetka6
Zo začiatku som tiež kvety neoplachovala (tak som recept aj poznala) len potom ma viacero ľudí (podotýkam starších a skúsenejších gazdiniek ako som ja) upozornilo na nečistoty, tak som dala na ne a začala kvietky preplachovať.. ale keď sa nad tým tak zamyslím fakt je to zbytočné, keďže púpavu zbieram výlučne v nezamorenom prostredí.. Moja chyba, že som sa takto nechala prehovoriť :) Budem sa držať znovu svojho starého postupu bez oplachovania..
limetka6
@2010 keď ho nebudeš robiť, tak načo tu potom stácaš čas svojimi komentami? :) Iste máš na práci aj niečo zaujímavejšie ako zaoberať sa mojou "sladkou vodou" :)
evanaaa
Už som tu pozerala recept kde treba 500 kvetov, tu je ich menej, ale kým by som ja nazbieraal, prišla by som o kríže:), takže robiť nebudem ( a ani nemôžem - cukor) ale rada by som ochutnala taký sirup, či medík. Práve pred chvíľou som na FB pozerala na liečivé účinky púpavy, kde dokonca koreň a čaj z neho ä ale ja z ostatných častí) pomáha proti rakovine a iným chorobám....ono je to trochu diskutabilné, ale liečivé účinky sa nezaprú, iste.
evkalibka
ja mám takýto recept na púpavový med, akurát ho druhý krát dlhšie varím, minulú sobotu ho na rádiu Regina doporučovala aj p. Gabajová, odborníčka na liečivé čaje a prípravky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia