Pupáky (Bobaľky)

redakcia - fotkaredakcia, 20. októbra 2009
Pupáky (Bobaľky)
Foto: Pravda - Sandra Támerová
4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrnček
1/2 hrnčeka
10 g
 štipka
1/5 KL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások - do vlažného mlieka pridáme droždie a cukor a necháme stáť kým droždie nevypláva na povrch. Pridáme trochu soli, preosiatu múku a vypracujeme hladké cesto. Necháme nakysnúť.

  2. 2

    Z cesta tvarujeme valčeky o hrúbke asi 1 až 1,5 cm. Nakrájame na asi 2 cm kúsky a opäť necháme nakysnúť. Pečieme ich v predhriatej rúre cca 20 minút.

  3. 3

    Pupáky pred podávaním sparíme v teplej vode. Necháme namočené a občas premiešame. Počas namáčania ochutnávame, aby sme zistili, či sú pupáky nasiaknuté celé. Zmäknuté precedíme, posypeme pomletým makom zmiešaným s cukrom a polejeme horúcim maslom.

  4. 4

    Ak pupáky pripravujeme niekoľko dní vopred, necháme ich uschnúť a skladujeme v uzavretom pohári alebo dóze.

Diskusia k receptu

Vymazať
aknilio
poznám tento recept od mojej mamy,je to výborne jedlo a u nás nechýba na vianočnom stole