Pupáky (Bobaľky)

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások - do vlažného mlieka pridáme droždie a cukor a necháme stáť kým droždie nevypláva na povrch. Pridáme trochu soli, preosiatu múku a vypracujeme hladké cesto. Necháme nakysnúť.
  2. Z cesta tvarujeme valčeky o hrúbke asi 1 až 1,5 cm. Nakrájame na asi 2 cm kúsky a opäť necháme nakysnúť. Pečieme ich v predhriatej rúre cca 20 minút.
  3. Pupáky pred podávaním sparíme v teplej vode. Necháme namočené a občas premiešame. Počas namáčania ochutnávame, aby sme zistili, či sú pupáky nasiaknuté celé. Zmäknuté precedíme, posypeme pomletým makom zmiešaným s cukrom a polejeme horúcim maslom.
  4. Ak pupáky pripravujeme niekoľko dní vopred, necháme ich uschnúť a skladujeme v uzavretom pohári alebo dóze.