Pupáky (Bobaľky)
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
30 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup- Najprv si pripravíme kvások - do vlažného mlieka pridáme droždie a cukor a necháme stáť kým droždie nevypláva na povrch. Pridáme trochu soli, preosiatu múku a vypracujeme hladké cesto. Necháme nakysnúť.
- Z cesta tvarujeme valčeky o hrúbke asi 1 až 1,5 cm. Nakrájame na asi 2 cm kúsky a opäť necháme nakysnúť. Pečieme ich v predhriatej rúre cca 20 minút.
- Pupáky pred podávaním sparíme v teplej vode. Necháme namočené a občas premiešame. Počas namáčania ochutnávame, aby sme zistili, či sú pupáky nasiaknuté celé. Zmäknuté precedíme, posypeme pomletým makom zmiešaným s cukrom a polejeme horúcim maslom.
- Ak pupáky pripravujeme niekoľko dní vopred, necháme ich uschnúť a skladujeme v uzavretom pohári alebo dóze.
|