Punčový koláč

monnikk - fotkamonnikk, 21. januára 2013 22:40
Ďalšie recepty »
Punčový koláčFoto: monnikk

Videla a jedla som už mnoho receptov na punčový koláč, ale tento, ktorý mám od jednej kamarátky je podľa našej rodiny ten naj. Je drahší (ide tam 19 vajec), ale raz za čas sa to dá zvládnuť :-).

90 min
príprava
40 min
na 220 °C

Suroviny

Cesto zo 6 vajec:
6 ks
120 g
120 g
Cesto zo 7 vajec:
7 ks
140 g
140 g
Punčovina:
100 g
1 ks
300 ml
2-3 PL
Ostatné:
 na potretie
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Upečieme si dve cestá zo 6 vajec a jedno cesto zo 7 vajec. Pripravíme si suroviny. Oddelíme žĺtka od bielkov. Odvážime si múku a cukor.

    Punčový koláč - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si vyšľaháme bielky do tuha. Keď máme už sneh tuhý pridáme cukor a poriadne vyšľaháme, aby sme necítili kryštáliky cukru.

    Punčový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme žĺtka a nakoniec pridáme múku.

    Punčový koláč - obrázok 3
  4. 4

    Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a upravíme, aby na celom plechu bola približne rovnaká vrstva. Takto upravené dáme piecť do rúry, ja pečiem na maxime v teplovzdušnej rúre, čas nejako nemám odhadnutý ale skúšam to špáradlom, ak sa cesto ešte lepí tak šup ho naspäť do rúry, keď je cesto upečené tak špáradlo zostane čisté.

    Punčový koláč - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým keď sa pečie posledné cesto uvaríme si punčovinu. Do hrnca dáme vodu, džem, vanilkový a kryštálový cukor a asi 1/2 kávovej lyžičky kyseliny citrónovej. Privedieme k varu, odstavíme a dáme vychladnúť.

    Punčový koláč - obrázok 5
  6. 6

    Cesto zo 7 vajec rozmrvíme do misky. Pridáme vychladnutú punčovinu, trocha punčovej arómy a premiešame. Môžeme pridať aj trochu červenej potravinárskej farby. Koláč je potom krajší.

    Punčový koláč - obrázok 6
  7. 7

    Cesto zo 6 vajec pokvapkáme rumom, ale nie veľmi, aby koláč nebol veľmi mokrý. Potom ho potrieme ríbezľovým džemom.

    Punčový koláč - obrázok 7
  8. 8

    Ja ešte predtým dám dole tú hornú šupku z cesta. Pridám ju k rozmrvenému cestu, alebo ju zjem :-D.

    Punčový koláč - obrázok 8
  9. 9

    Na potreté cesto navrstvíme punčovinu. Prikryjeme je druhým cestom, ktoré tak isto pokvapkáme rumom a potrieme džemom. (Pokvapkané a potreté cesto otočíme "hore nohami", t.j. natretou časťou na punčovinu).

    Punčový koláč - obrázok 9
  10. 10

    Žaťažíme aspoň na 3 hodiny. Ja väčšinou nechávam od večera do rána.

    Punčový koláč - obrázok 10
  11. 11

    Po troch hodinách si urobíme punčovú polevu podľa návodu. Ja používame túto. Je lacnejšia ako Dr. Oetker a je jej viac a potrieme ňou hotový koláč.

    Punčový koláč - obrázok 11
  12. 12

    A takto vyzerá hotový koláč, už len pokrájať a naservírovať.

    Punčový koláč - obrázok 12
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist