Punčový koláč

Autor receptu: monnikk

Videla a jedla som už mnoho receptov na punčový koláč, ale tento, ktorý mám od jednej kamarátky je podľa našej rodiny ten naj. Je drahší (ide tam 19 vajec), ale raz za čas sa to dá zvládnuť :-).

90 minút
príprava
40 minút
na 220 °C

Postup

  1. Upečieme si dve cestá zo 6 vajec a jedno cesto zo 7 vajec. Pripravíme si suroviny. Oddelíme žĺtka od bielkov. Odvážime si múku a cukor.
  2. Najprv si vyšľaháme bielky do tuha. Keď máme už sneh tuhý pridáme cukor a poriadne vyšľaháme, aby sme necítili kryštáliky cukru.
  3. Pridáme žĺtka a nakoniec pridáme múku.
  4. Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a upravíme, aby na celom plechu bola približne rovnaká vrstva. Takto upravené dáme piecť do rúry, ja pečiem na maxime v teplovzdušnej rúre, čas nejako nemám odhadnutý ale skúšam to špáradlom, ak sa cesto ešte lepí tak šup ho naspäť do rúry, keď je cesto upečené tak špáradlo zostane čisté.
  5. Medzitým keď sa pečie posledné cesto uvaríme si punčovinu. Do hrnca dáme vodu, džem, vanilkový a kryštálový cukor a asi 1/2 kávovej lyžičky kyseliny citrónovej. Privedieme k varu, odstavíme a dáme vychladnúť.
  6. Cesto zo 7 vajec rozmrvíme do misky. Pridáme vychladnutú punčovinu, trocha punčovej arómy a premiešame. Môžeme pridať aj trochu červenej potravinárskej farby. Koláč je potom krajší.
  7. Cesto zo 6 vajec pokvapkáme rumom, ale nie veľmi, aby koláč nebol veľmi mokrý. Potom ho potrieme ríbezľovým džemom.
  8. Ja ešte predtým dám dole tú hornú šupku z cesta. Pridám ju k rozmrvenému cestu, alebo ju zjem :-D.
  9. Na potreté cesto navrstvíme punčovinu. Prikryjeme je druhým cestom, ktoré tak isto pokvapkáme rumom a potrieme džemom. (Pokvapkané a potreté cesto otočíme "hore nohami", t.j. natretou časťou na punčovinu).
  10. Žaťažíme aspoň na 3 hodiny. Ja väčšinou nechávam od večera do rána.
  11. Po troch hodinách si urobíme punčovú polevu podľa návodu. Ja používame túto. Je lacnejšia ako Dr. Oetker a je jej viac a potrieme ňou hotový koláč.
  12. A takto vyzerá hotový koláč, už len pokrájať a naservírovať.