Foto: tatranka
Punčové rezy som už dlhšiu dobu nerobila. Keďže sú teraz pomerne veľmi teplé dni, volím koláčiky bez krémov. A punčové rezy sú takýto tip Zobraziť celý popisPunčové rezy som už dlhšiu dobu nerobila. Keďže sú teraz pomerne veľmi teplé dni, volím koláčiky bez krémov. A punčové rezy sú takýto tip koláča. Je tu viac receptov na punčový koláč, no rozhodla som sa ho pridať. Nepotrebujete naň ani veľa vajíčok a ani potravinárske farbivo, ktoré vo veľa prípadoch od receptu odradí.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: 3 x korpus | |
2 ks |
|
100 g |
|
2 KL |
|
100 g |
|
1/2 KL |
|
150 g |
|
|
|
Sirup na poliatie: | |
4 PL hustý |
|
50 g |
|
100 ml |
|
z 1/2 citróna |
|
podľa chuti (alebu rumová aróma) |
|
pár kvapiek |
|
Poleva: | |
|
|
3 PL |
|
podľa hustoty polevy |
|
Postup
-
1
Na korpusy si najprv vyšľahám 6 žĺtok a 6 lyžíc horúcej vody. Pridám 300 g práškového cukru. Keď je už zmes napenená, pridám 300 g polohrubej múky a vmiešam mixérom do žĺtkovej zmesi. Múku preosejte a hneď do nej pridajte aj kypriaci prášok. Tak budete mať istotu ,že sa pekne rozloží v ceste. Nakoniec vyšľahám 6 ks bielok. Do tuha. Tiež si pridajte trošku soli. Našľahané bielka postupne pridávam do zmesi žĺtok a múky a už len vareškou pomaly vmiešam do cesta. Takto pripravené cesto rozdelím do troch misiek, rovnakým dielom. Ja som piekla v malom štvorcovom plechu 24x24 cm. Spodok plechu som vyložila papierom na pečenie. Vyliala prvú misku. Vložila do trúby vyhriatej na 180 °C. Piekla som 8-12 minút. Ak boky ružovejú môžete cesto vybrať, ono má ostať pekné bielučké. Toto som zopakovala ešte dva krát.
-
2
Vychladnutý spodný plát, som potrela jahodovým lekvárom. Naň som uložila druhý plát, ktorý som popichala vidličkou a poliala pripraveným sirupom.
-
3
Lekvárový plát som preniesla späť do formy, prikryla ho druhým popichaným plátom a poliaty sirupom. Tretí plát som potrela opäť lekvárom a preniesla som ho na navlhčený plát. Suchá strana bez lekváru, musí byť na vrchu. Takto pripravený koláč som zaťažila a uložila na dve hodiny do chladu.
-
4
Po vybratí z chladu som ho poliala polevou. Môžete nechať aj takto jednoduchý vrch, ja som ho pokapala čokoládou. To som už v recepte neuvádzala. Nie je to v gramáži. No ozdobu môžete tvoriť rôznu.
-
5
Prizdobený koláčik. Ak budete chcieť väčší koláč na veľký plech, tak si zdupľujte dávku. Ja som to urobila na opak. Ja som ju zmenšila.
-
6
Hotový koláčik.
-
7
Nech sa vám koláčik vydarí. Je veľmi chutný. Nemáte pocit, že ste použili farbivá, hoci som presvedčená, že ak sú to potravinárske, nemali by vadiť.
-
8
A už sa len núkať a s kávičkou a návštevou si užívať.
@Haji ,v kuchyni mám málo mesta,tak každú už nie potrebnú vec v tom momente,umytú odkladám.No žeby som mala až taký poriadok...?
A ďakujem za tú šikovnicu.Vieš mne to už v mojich rokoch taká pochvala padne veľmi dobre a cítim sa za hviezdu...
@Ivanaivanov á. V Tescome som si kúpila sáčky na zdobenie / celofánové/ a vystrihnem na konci len malinkú dierku.V tom je celé čaro.Zvyšok čo mi ostane čokoládky v sáčku nechávam a dám zmraziť použijem pri najbližšej potrebe.
A preto na hotový koláč som urobila karamelový dip a poliala som ho ním.Posekala som si vlašské orechy a karamel ich vlastne udržal,prilepil.A ešte som pokračovala pokapaním čokoládou,ktorá mi zostala v sáčku v mraze,práve z týchto punčových koláčov.
No čo dodať.Manžel po ochutnaní koláčika,len spokojne s úsmevom pokyvkával hlavou,že koláčik je príma!
Takže už budem piecť takto vylepšené,Londýnske rezy.
Pridávam foto.
Tak tento punčák ma dostal! Hneď som ho aj uložila do kk a pokúsim sa oň v blízkej dobe. Bohužiaľ, plech 24 x 24 nemám, tak asi skúsim tortovú formu. Nemáme príliš radi krémové zákusky a teraz v lete sa žiada čosi ľahšie. Tieto punčáky budú to pravé orechové do tohto leta ;-) Vďaka
Punčový sa ráta,lebo tam nie je žiadna mastná plnka.
Ďakujem za tvoj komentárik.A ak ti môžem doporučiť,urob si duplovanú túto dávku na väčší plech.No ani tá tortová forma nie je marná na ktorej koláčik plánuješ.Nech sa ti vydarí.