Punčová torta fotorecept

niniatko - bez fotkyniniatko, 11. augusta 2012
Punčová torta (fotorecept)
Foto: niniatko

Túto tortu (alebo koláč) robila moja babka. Doposiaľ som vždy robila punčáky len z receptov nájdených na internete, teraz som sa rozhodla spraviť ten Zobraziť celý popisTúto tortu (alebo koláč) robila moja babka. Doposiaľ som vždy robila punčáky len z receptov nájdených na internete, teraz som sa rozhodla spraviť ten babkin.

Suroviny

Cesto:
10 ks
250 g
300 g
Sirup:
200 ml
200 g
Poleva:
250 g
2 PL
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Prichystáme si suroviny.

    Punčová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtky oddelíme od bielkov, pridáme polovičku práškového cukru a vyšľaháme.

    Punčová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Druhý polovičku práškového cukru pridáme do bielkov a ušľaháme tuhý sneh.

    Punčová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko opatrne zmiešame dokopy a pridáme hrubú múku.

    Punčová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vylejeme do vymastenej a pomúčenej formy (tentokrát som zvolila štvorcovú tortovú) a dáme piecť na 180°C (čas vám nepoviem, treba si to strážiť, každá rúra pečie inak, tá moja momentálne už nejak nepečie).

    Punčová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým, ako sa nám pečie cesto, si pripravíme sirup. Cukor rozmiešame vo vode a necháme zovrieť.

    Punčová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom ho rozdelíme na tri časti. Do prvej nalámeme čokoládu na varenie a po vychladnutí pridáme rum. Do druhej dáme ríbezľový lekvár a po vychladnutí pridáme rum. Do tretej nalejeme sunqucik. Množstvo vám nepoviem, nepovedala by vám ho ani moja babka, jednoducho tak, aby to bolo "přimněřeně".

    Punčová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď bude korpus upečený, necháme ho vychladnúť. Po vychladnutí ho prekrojíme na tri (v mojom prípade zavoláme maminu, aby nám ho prekrojila na tri). Strednú časť pokrájame na kocky (alebo sa ju pokúsime pokrájať na niečo, čo vyzerá ako kocky).

    Punčová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Spodnú časť natrieme ríbezľovým džemom (obr. 1). Každú kocku namáčame do všetkých troch sirupov. Začnite od toho sirupu, ktorého sa vám zdá byť najviac (ja som začala od čokoládového a nakoniec som ho musela dorábať). Každú kocku poriadne namočte, aby bola riadne nimi napitá a ukladajte na natretý korpus (obr. 2). Ak sú už kocky poukladané, opäť natrite korpus ríbezľovým džemom (obr. 3). A prikryte vrchným korpusom. Ja som aj ten trochu pokvapkala zmesou všetkých troch sirupov - môj tato ho má rád riadne mokrý (obr. 4).

    Punčová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto pripravený koláč zaťažíme. Na cca 10 minút viac (u mňa sáčky s ryžou), potom ich dáme preč, bude stačiť doska. Necháme asi 20 minút, potom preklopíme a necháme ďalších 30 minút zaťažené (už bez sáčkov). Aby sa aj vrchný aj spodný korpus napil a nebol suchý. Pokiaľ máte radšej suchšie, tak nechajte len chvíľu zaťažený koláč, aby sa dobre spojil.

    Punčová torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Natrite aj vrch džemom. Nemusíte, ale ja radšej natieram, aby sa mi cesto nelepilo na polevu.

    Punčová torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Polevu si pripravíme rozmiešaním cukru, citrónovej šťavy, horúcej vody a trochy sirupu ružovej farby alebo namiesto sirupu s trochou potravinárskej červenej farby.

    Punčová torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tentokárat sa mi poleva nepodarila ("Mně by jenom zajímalo, kde udělali soudruzi z NDR chybu.") . Nám by stačil aj taký, no návšteva už bola na ceste, tak som rýchlo spravila i polevu s potravinárskym farbivom, nech to aspoň nejak vyzerá. Ale bola som pochválená od tata, že konečne chutí tak ako ho jeho mama robila :)

    Punčová torta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tu malá ukážka, keď som robila punčák podľa receptu a tu sa mi poleva so sirupom podarila. A trochu som sa s tým hrala a točila namočenú vrstvu so suchou (nie je to tam asi dobre vidno).

    Punčová torta (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

hudobnicek
krásny koláčik, musím vyskúšať, ja som tiež trošku netradičnú tortu punčovú robila, ale toto vyzerá tiež super :) ďakujem za inšpiráciu!
30117_1350478349 - profilový obrázok
ina
ina
To může být moc dobré a vnuk má punčový řez z cukrárny rád. Tak mu ho upeču podle tohoto receptu.
niniatko
@ina dúfam, že bude chutiť, i keď nechutí ako ten z cukrárne, je omnoho "mokrejší" a chuťovo iný, no vynikajúci :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia