Foto: gacy
Naozaj chutí ako pravý punčák :) mňam mňam. POZOR: Polievkové lyžice=PL dávajte extra kopcom :)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Suroviny na 1 korpus (robíme 2): | |
10 ks |
|
10 PL |
|
10 PL |
|
10 PL |
|
1 balíček |
|
Punčový sirup: | |
0,8 l |
|
400 g |
|
1 fľaštička |
|
(červené) |
|
Poleva: | |
1 ks |
|
300 g (podľa potreby) |
|
1 PL |
|
(červené) |
|
Ešte potrebujeme: | |
|
Postup
-
1
Ingrediencie máme na 1 korpus. Budeme ho robiť 2-krát. (napíšem postup na jeden) Oddelíme si vajíčka. Žĺtka vymiešame s cukrom. Múku si v inej nádobe vymiešame s práškom do pečiva.Do misky dáme žĺtka s cukrom, pridáme postupne horúcu vodu a múku zmiešanú s múku s PDP. Vyšľaháme si bielka a jemne pridáme k cestu. POZOR: NEMAJTE CESTO MOC RIEDKE, PL MÚKY DÁVAJTE EXTRA VEĽKÉ.
- 2
Dno tortovej formy(26 cm) vyložíme papierom, boky nie. Vlejeme cesto a dáme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri 180°C cca 45-60 min. Asi po 10-15 min. pečenia prikryjeme cesto alobalom (aby sa nám upiekol aj stred). Cesto Riadne narastie :D
- 3
Keď je korpus hotový, obrežte okraje formy a dajte cesto na plech. Znova si pripravíme také isté cesto a znova upečieme. Máme 2 veľké korpusy :D
- 4
Jeden korpus rozrežeme na 2 čati (dáme ho na polovicu). Máme teda jeden veľký korpus a 2 polovičné.
- 5
Punčový sirup: Uvaríme vodu s cukrom a potravinárskym farbivom (na riadne sýtu farbu). Keď voda s cukrom začne vrieť odstavíme ju a pridáme punčovú arómu. Sirup je hotový.
- 6
Do tortovej formy vložíme korpus č.1 (polovičný) a natrieme ho džemom. Na ten položíme korpus č.2 (ten najväčší, ktorý sme nerozrezávali). Doň nožíkom vyrežeme kosoštvorce a nalejeme naň všetok punčový sirup. Potom si posledný korpus č.3 (polovičný) natrieme džemom a preklopíme na ostatné korpusy.
- 7
Tortu zakryjeme papierom na pečenie a položíme na ňu tácku, na tácku hrniec naplnený vodou ,takto tortu zaťažíme na 6 hodín minimálne.
- 8
Poleva: Pripravíme si ju zo šťavy z jedného veľkého citróna, oleja a cukru a trochou potravinárskej farby. Treba poriadne vymiešať, poleva má byť hustá, natieratelná. Po natretí nechať zatvrdnúť. Olej v poleve spôsobí že sa poleva krásne uhladí sama a je elastická pri reze. Podľa vlastnej fantázie vyzdobiť. (my sme polevu urobili z dvoch citrónov a menej cukru a ozdobili sme teda aj boky)
- 9
Takto vyzerala v reze :) (asi sme malo narezali stredný korpus ale to nevadí bola neskutočne skvelá :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Inak velmi pekne vam dakujem za chvalu ;) radpt citat
silviu nemôžeš poznať, lebo je z diaľkového kolena. Tvoja krsná mama a jej strýko boli nevlastní bratia z tretieho kolena / nemýľ si to s údeným/ a ujo so švagrinou boli príbuzní so silviinou švagrinou
z Veľkej Mače. Preto nevlastná matka je dedko svojho synovca.
Prečítala som si komentáre, mala som čo rozmýšľať nad pokoleniami. Aj som sa pousmiala.
KK5*