Profiterolky sú klasický francúzsky cukrársky výrobok, u nás známy ako veterník.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Nalejte do hrnca 150 ml studenej vody, dajte do nej maslo nakrájané na kúsky a zohrejte na strednom plameni. Až sa maslo rozpustí a zmes sa začne variť, stiahnite z ohňa a vsypte múku zmiešanú s cukrom; neprestávajte pritom miešať. Prácu vám uľahčí šľahač, ale ide to aj varechou.
- 2
Miešajte asi minútu, až vznikne bochníček a na dne hrnca nebude biely povlak. Až cesto trochu vychladne, po častiach vmiešajte vajcia; každú várku vždy dobre zašľahejte, než pridáte ďalšie. Výsledkom bude hladké a lesklé cesto.
- 3
Papier na pečenie vymažte maslom a na chvíľu ho dajte pod tečúcu studenú vodu. To pomôže pri pečení vytvoriť páru.
- 4
Lyžičkou vykrajujte z cesta bochníky a klaďte je 2,5 cm od seba na papier na pečenie. Pri 200 ° C pečieme 15-20 minút, až sú guličky zlatisté. Každú ľahko prepichnite, aby mohla odísť para, a nechajte na mriežke vychladnúť. Tesne pred podávaním rozkrojte, naplňte šľahačkou, polejte čokoládovou polevou a pocukrujte.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu