Profiterolky

radulescu - fotkaradulescu, 23. apríla 2011

Profiterolky sú klasický francúzsky cukrársky výrobok, u nás známy ako veterník.

15
porcií
35 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

50 g
60 g
1 KL
2 ks
Náplň:
280 ml




Postup

  1. 1

    Nalejte do hrnca 150 ml studenej vody, dajte do nej maslo nakrájané na kúsky a zohrejte na strednom plameni. Až sa maslo rozpustí a zmes sa začne variť, stiahnite z ohňa a vsypte múku zmiešanú s cukrom; neprestávajte pritom miešať. Prácu vám uľahčí šľahač, ale ide to aj varechou.

  2. 2

    Miešajte asi minútu, až vznikne bochníček a na dne hrnca nebude biely povlak. Až cesto trochu vychladne, po častiach vmiešajte vajcia; každú várku vždy dobre zašľahejte, než pridáte ďalšie. Výsledkom bude hladké a lesklé cesto.

  3. 3

    Papier na pečenie vymažte maslom a na chvíľu ho dajte pod tečúcu studenú vodu. To pomôže pri pečení vytvoriť páru.

  4. 4

    Lyžičkou vykrajujte z cesta bochníky a klaďte je 2,5 cm od seba na papier na pečenie. Pri 200 ° C pečieme 15-20 minút, až sú guličky zlatisté. Každú ľahko prepichnite, aby mohla odísť para, a nechajte na mriežke vychladnúť. Tesne pred podávaním rozkrojte, naplňte šľahačkou, polejte čokoládovou polevou a pocukrujte.

Diskusia k receptu

sovka62
Pred mesiacom som ich maškrtila v Turecku, ako vždy keď sa tam ocitnem. Robia ich tuším v každom hoteli, ale ako všetky ich zákusky sú plnené pudingovým krémom (a neviem, či je v tom pudingu vôbec nejaké maslo).Takže potom to už nie je celkom ono a hlavne všetky tie zákusky chutia veľmi podobne. Napriek tomu profiterolkám nikdy neodolám a druhou voľbou býva pistáciová alebo orechová baklava.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia