Profiterolky
Autor receptu: radulescu
Profiterolky sú klasický francúzsky cukrársky výrobok, u nás známy ako veterník.
15 porcií |
35 minút príprava |
15-20 minút na 200 °C |
Postup
- Nalejte do hrnca 150 ml studenej vody, dajte do nej maslo nakrájané na kúsky a zohrejte na strednom plameni. Až sa maslo rozpustí a zmes sa začne variť, stiahnite z ohňa a vsypte múku zmiešanú s cukrom; neprestávajte pritom miešať. Prácu vám uľahčí šľahač, ale ide to aj varechou.
- Miešajte asi minútu, až vznikne bochníček a na dne hrnca nebude biely povlak. Až cesto trochu vychladne, po častiach vmiešajte vajcia; každú várku vždy dobre zašľahejte, než pridáte ďalšie. Výsledkom bude hladké a lesklé cesto.
- Papier na pečenie vymažte maslom a na chvíľu ho dajte pod tečúcu studenú vodu. To pomôže pri pečení vytvoriť páru.
- Lyžičkou vykrajujte z cesta bochníky a klaďte je 2,5 cm od seba na papier na pečenie. Pri 200 ° C pečieme 15-20 minút, až sú guličky zlatisté. Každú ľahko prepichnite, aby mohla odísť para, a nechajte na mriežke vychladnúť. Tesne pred podávaním rozkrojte, naplňte šľahačkou, polejte čokoládovou polevou a pocukrujte.