Prevrátený jablčník

teniska - fotkateniska, 29. júla 2014
Prevrátený jablčník
Foto: teniska

Jablkový koláč naruby :)

30 minút
príprava
35+ minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
2 balíčky
Cesto:
4 ks
8 PL
250 g
1 balíček
150 g




Postup

  1. 1

    Vyhrievame rúru na 200°C. Na plech si dáme papier na pečenie. A ideme na to:

  2. 2

    Postrúhame ošúpané jabĺčka - nech nám to vyjde cca 1kg :) Zmiešame s vanilínovými a škoricovými cukrami, podľa chuti meníme pomer, môžeme posypať škoricou. Túto jabĺčkovo-škoricový zmes dáme na papier na pečenie ako prvú vrstvu.

    Prevrátený jablčník - obrázok 2
  3. 3

    Ideme na cesto: Oddelíme žĺtka-bielka- Žĺtka vymiešame s cukrom, postupne pridávame 8 lyžíc vody, múku s PDP a nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Nalejeme ako druhú vrstvu na jablká.

    Prevrátený jablčník - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme min. 35 minút, sledujeme, picháme špáradlom :) upečený vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnuté prikryjeme iných plechom a prekotíme ;) dáme dolu plech a stiahneme papier na pečenie.

    Prevrátený jablčník - obrázok 4
  5. 5

    Na vrch by mala ísť čokoládová poleva, ale keďže doma nebolo dostatočné množstvo čokolády (ktovie prečo) roztopila som iba jednu tabuľku 90% čokolády s kokosovým olejom. Na čokopolevu má každý svoj postup, tak to nechávam na vás :)

    Prevrátený jablčník - obrázok 5
  6. 6

    tak a šup s ním do chladničky :) A môžem sa pustiť do jablkového kompótu a tvarohových tyčiniek :D už sa dokončujú, ak bude záujem, pridám recept :) ale myslím, že už tu takých je ajajáj :( :) Pekný deň a dobrú chuť!

Diskusia k receptu

teniska
jejda, no ja som to teda vyskloňovala jedna radosť :( pardón!
elysa
dávno som ho nerobila, mám ho veľmi rada :)
jozka2
Urcite je vyborny,stavnaty, uz som aj nan zabudla,davala som viac kryst.cukru na plech a skoricu do jablk a aj hrozienka v rume macane,niekedyaj za hrst sekane orechy a ako pises aj ty na vrch coko poleva,je to vynikajuci kolac I do koca I do voza ako sa hovori
babkamt
tento koláč poznám. Je výborný. Tvoj je pekný.
neposed
mnam, kolacik vyzera uzasne a urcite aj chuti. Uz je ulozeny a caka na dozretie jablcok, potrebuju este aspon tyzden. A moja zvedavost mi neda, o akych tvarohovych tycinkach je rec? Urcite je nas viac zvedavych, sem s nimi, prosim.
zdezda
mila @teniska prave vcera som tiez piekla tento jablcnik (padaju nam jablka ) je supis, no moj muz nema rad cokoladu, tak som z tej jablcnej stavy, ktorá vznikla z postruhanych jablk :-), urobila zele-huspeninku a tym som to ukoncila, tiez mnaaaaaaaaaaaam :-)
teniska
Ahojteeeeee :) Ďakujem ďakujem ďakujem za pozitívne reakcieeeee :) veľmi si ich cením a teším sa z nich :)
@neposed - tyčinky na slano iba z tvarohu, múky a masla :) pridám reccept :)
@zdezda - aj nám padajú a tým že nestriekame, tak ich treba chytro spotrebovať, lebo na ne hneď útočia červíky :(
1x zdezda
gulko
Dnes som ho robila a ja skvely :) Dakujem za paradny recept.
narciska
robila som tento zákusok a ja som ešte uvarila pol litra mlieka 2 zlaté klasy a vymiešala s maslom natrela na cesto a navrch som uvarila čokoládovú polevu a dala do chladničky. Je výborný nieje sladký taký osviežujúci. Takýto zákusok robila moja kolegyňa a ked doniesla do práce tak sa po ňom len zaprášilo.
teniska
@gulko - tak to sa veľmi teším, že chutil a že zverejnenie receptu malo zmysel :-)
@narciska - ďakujem za super tip na inováciu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia