Praženica

mardo - fotkamardo, 29. januára 2012
Praženica
Foto: mardo

Dnes rano som na nu dostal chut. Viem ze tak ako ja ju nevarievate, tak Vam priblizim moj postup, ktory je tradicny vo francuzskej Zobraziť celý popisDnes rano som na nu dostal chut. Viem ze tak ako ja ju nevarievate, tak Vam priblizim moj postup, ktory je tradicny vo francuzskej kuchyni. Skuste, urcite nebudete lutovat.

1
porcia
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
6 pol. lyzic husta
1 pol. lyzica




Postup

  1. 1

    Zacneme netradicne. Kastrolik naplnime vodou tak cca 3 az 4 cm a privedieme k miernemu varu. Mierny var budeme udrziavat po celu dobu varenia. A uz mame cas pripravit si vajicka. Pekne ich vsetky vyslahame. Potom ich pecedime cez sitko a tu sa nam ukaze ako dobre sme ich vymixovali. Sitko nam ich zbavi z vlaknitych kuskov. Do vajicok pridame smotanu. Na jedno vajicko dve polievkove lyzice a maslo. Na dva vajicka cca jednu polievkovu lyzicu.

    Praženica - obrázok 1
  2. 2

    Vsetko pekne slahame a uz polozime na nas kastrolik s mierne vriacou vodou. Voda by mala sotva vriet. Za staleho miesania metlickou prideme ku konzistencii, pripominajucej jogurt, hustejsi jogurt. A je hotova.

    Praženica - obrázok 2
  3. 3

    Naservirujeme na tanier alebo do misky. Ona nam este trosku zhustne sama. Podla chuti mozte dosolit a dokorenit. Tradicne by sa ale nemala. Prajem Vam dobru chut.

    Praženica - obrázok 3
  4. 4

    A este jeden obrazok na zaver. ;-)

    Praženica - obrázok 4

Diskusia k receptu

marijanka712
vypadá to zaujímavo a zdravšie ako na prepálenej cibulke .Ja som tiež jedla praženicu v Tunise , ktorá mi obzvláš chutila a tiež nevypadala , že by prišlo vajíčko do styku s horúcou masťou ako keby bola robená na vode , bolo to chutné, hlavne ľahké a nezaťažujúce žalúdok.
letisia
@marijanka712 mne tiež veľmi chutila praženica v Tunise, pýtala som sa čašníka ako ju robia. Tiež vo vodnom kúpeli a s mliekom. Už som tak robila aj. Teraz vyskúšam pridať maslo.
mardo
Asi som to zabudol napisat, nie tepla voda, ale para robi vajicka. Mlieko tam nie je, je tam husta smotana. skus tak. a dik za koment. ;-)
damisa
vyskúšam, ale cibuľka mi bude asi chýbať, uvidím.....
salinka
Tak to je to tajomstvo, nad ktorym som rozmyslala. Zajtra to skusam. Dakujem.
letisia
Ja viem, že ty tam máš smotanu, čítala som. Len vravím, že v Tunise tam dávali mlieko. So smotanou je to síce "ťažšie" ale chutnejšie.
afataga
pripomina mi to holandsku omacku, ale nic pre mna, ja mam rada prazenicu taku, ze mi v nej stoji zabodnuta vidlicka :-)
violetacamorova
Aj v Škótsku pripravujú praženicu so smotanou, ale ešte som ju nejedla a ani neviem ako ju pripravujú, vyskúšam podľa teba!
mardo
@afataga
Stačí ju nechať zhustnut a bude ti v nej stat čo len chces....
A jak si došla na Holandsku omacku?
afataga
@mardo aj holandska sa robi na pare a idu tam zltka, teda okrem ineho, na margo male jazykovedne okienko: v bode 1 na dve vajcia (nie dva),
nic v zlom
mardo
@afataga
Vies koľko veci sa robi na pare? ;-). Ohľadom jazykoveho okienka, uz som neraz písal že pochádzam z Brezna a tam je to proste takto. Ako v Nitre idem pri more. Napr.
Nic v zlom.
bubuayogi
mardo uplne ta chapem s vyrazom dva vajcia, moj drahy je tiez breznan, sranda na tom je, ze zijeme v Nitre a veru sme mali zo zaciatku zachvaty smiechu, ked niekto zapotil, ze pri Tesco :))...........ta prazenicka je bezkonkurecna, juj keby mi ju mal kto zajtra na ranajky zvrtnut ;)
mardo
Jo! Ono koľko ľudí toľko chuti, na to ma upozorňovali že tu je to tak že ľudia sprcu. Ja len robím jedlo tak ako som sa to naučil. A chcel som sa podeliť. Viš. :-)
mardo
To je takzvaný americký spôsob. Jojo
shiwave
vidím to zajtra na veľmi chutné raňajky podľa tvojho receptu :) ďakujem!
alexdidi
Tvoja praženica na obr.5 vyzerá ako tá moja slovenská,ktorú asi málokto pozná.Je to náš rodinný recept od babičky,ktorá však mnoho rokov žila v USA,tak teraz už neviem odkiaľ vlastne pochádza.Myslím však,že je skôr slovenský.Nenapadlo ma dať taký jednoduchý recept ako praženica tu na Varechu.Napravím to,keď ju budem robiť.Má veľmi zaujímavú a veľmi dobrú chuť.Tak už k receptu:suchý hrudkovitý tvaroh necháme dosť dlho odležať v chladničke,až je jeho povrch taký mazľavý.My na ďalekom východe mu hovoríme "ožeľetý".Vtedy ho na masielku a slabom ohni môžeme roztopiť a potom pridať dobre rozšľahané vajíčka.Miešame a miešame na veľmi slabom ohni do krémovej konzistencie.Už len osolíme a okoreníme a podávame s dobrým,najlepšie domácim chlebíkom.Už aj dávam odležať tvaroh,také chute som si narobila.Žila som v Paríži istý čas,ale s takou praženičkou som sa nestretla,ta si ju urobím teraz podľa teba.Uf,ale som sa rozkecala....
salinka
Takze uz sme po ranajkach. Bolo to vyyyborneee. Mardo, musim konstatovat,( sudiac aj podla tvojich dalsich receptov) , ze si len potvrdil, ake maju muzi uzasne kulinarske schopnosti.
2010
@salinka , nedavno som zacal aj vymazal diskusiu o receptoch lebo rypem.Takze ze tento recept je taka trocha ina prazenica v bain marie- vodnom kupeli vymyslel ju jeden pan vo Francuzsku koncom 19 storocia a volal sa Auguste Escoffier a vola sa œufs brouillés a prvy krat ju dal do svojej kucharskej knihy Le Guide Culinaire v roku 1903.
Alebo sa mylim @mardo ?
mardo
@shiwave napis ci chutilo;-), @alexdidi hm, nieco sa mi mari, ale o tvarohu som uz nieco niekde pocul v suvislosti s prazenicou, kazdopadne, dakujem velmi pekne za recept, urcite to bude zaujimavy kabaret chuti! dakujem. @salinka co dodat, velmi ma to tesi. dakujem!
jerica
praženička ako Tvoja "mlska" mňamka :-)
mardo
@2010
Tak karty teda na stôl.
Áno je to tak, je to tradičný francúzsky recept. Ako som napísal v úvode. Myslím si že si doma v kulinarskych záležitostiach či uz ako kuchár alebo majiteľ reštaurácie. Vies veľa a vždy správne. Ale, tieto baby tu varia podľa rodinných receptov, kamaratok, kníh, nevedia to čo ty. Tiez by som im vedel povedat svoje za tie vytvory, ale chovam si k ním úctu, k ich práci. Toto je amaterska stránka. Dúfam že vies o com hovorím. Vážim si aj tvoju prácu. Chce to len trosku jemnejsie a myslím že by nebolo treba zmazuvat žiadnu diskusiu.
afataga
@mardo to vobec nebolo myslene ako rypanie, mala som spoluziakov z vychodu a ti tiez hovorili dva piva, dva jablka a pod., len som nevedela ci si to tak napisal naschval alebo si sa utukol, ja som tu nedavno tiez prehodila v nazve jedla dve pismenka a ked ma na to upozornil jeden varechac, brala som to ako dobru radu a opravila som to, nemam vo zvyku rypat a musim povedat, ze vacsina Tvojich rcp. sa mi paci
mardo
Ja som tiez amatér ktorého baví varenie.
2010
@mardo , nic osobne ja som sa na tejto prazenici popalil, preto o nej viem trochu . Osobne nemusim, volame ju custard -puding.Ten pan bol zakladatel hotela Ritz v Parizi, je to super recept a ty si ju spravil perfektne. Cheers
mardo
@2010
co sa ti podarilo? poplietol si pomer? ci doslova na pare si sa popalil?
2010
@mardo , no ako moj kamarat hovoril : slovak vo svete hotova opica...
plus vtedy este internet nebol. Tak sme francuzom spravili taku dobru nasu prazenicu.... a potom som si kupil Larousse Gastronomique 1200 stran ( stale mam a vlacim so sebou ).
lucylee
@mardo super a @babav mame rovnake myslienky. Minule som videla Gordona v TV ako robi prazenicu a chcela som tu postnut video:-)
marianne69
@mardo ty si raz spravne chalanisko:-) neviem povedat ci by mi to chutilo,lebo som to nejedla,ale podla ingrediencii skor nie ako ano,ale mozno by som zmenila nazor...ale moja dcera by ta za turo prazenicu milovala,ona lubi vsetko smotanove
jody
Hmmmm... Tak takto - recept je úžasný, po prvé ako taký, po druhé prevedením. Ale, odpustite mi, ale rypnem si. Minimálne z významového (tu - význam slova) hľadiska sa to nemôže volať praženica. Praženica vzniká pražením, keby niekto nevedel :-) Takže tu by som uprednostnila doslovný preklad, či už z francúzštiny alebo angličtiny a to - miešané vajcia (či vajíčka, nech to vyzerá lepšie). Snáď som nikoho neurazila...
letisia
@2010 veľmi ti ďakujem, že si spomenul knihu od Escoffiera. Veď ja ju mám doma v angličtine, kdesi v knižnici hore na polici a zabudla som na ňu. Už aj ju vyberiem a poprezerám.
matata1
@mardo ja nemám rada hrčkavú a hustú praženicu, skúsim podľa tvojho receptu, podľa fotiek vyzerá veľmi dobre. @alexdidi presne tákú praženicu s tvarohom (alebo to bolo s bryndzou ?) spomínala bývalá kolegyňa, tiež pochádzala z ďalekého východu. Vždy o tom básnila.
jarunka
Taketo nieco by chutilo mojmu manzelovi, ja to velmi nemusim.
marianne69
@mardo ten tvoj kontakt na facebook mi nefunguje a chcela by som sa ta nieco bezvarechovo spytat:-) je na teba este nejaky iny kontakt
pivonka
@mardo , veľmi si vážim tvoj postoj a odpoveď pre @2010 z 30. januára 2012 o 10:16. Na tvojich receptoch sa mi páči ich precíznosť a spôsob vysvetlenia postupu. Ešte pre upresnenie tohoto receptu: smotana na varenie či šľahačková? Ďakujem.
mardo
@pivonka
dakujem, zacnime sladkou smotanou ;-) Najlepsie by bolo keby bola domaca... to by bola jedna basen! a domace vajicka! a maslo! Mmmmm...
a ohladom 2010, vidiet na jeho praci ze to nie je amater, ako ja napriklad, ze sa tomu chalan venuje. keby bol on na mojom mieste urobil by to iste. myslim. ;-)
marianna76
tak ja začínam mať aspoň domáce vajíčka.... tak keď sa nazbierajú skúsim, mojim chlapcom bude určite chutiť, lebo aj tak nerobievam na cibuľke a prilievam aspoň trošku vody, aby nebola taká tuhá... ale túto skúsim, ešte dobre, že na fb máš fajn fotky... dík
domacapani
Ja som jedla taku prazenicu. Je vyborna. A este je fantazia, ze na jednu prazenicu je taka odozva/tolko prispevkov. Super.
mardo
Ďakujem, ono tá odovzdá je fakt dobra. Moc ma to teší, že sa ľudom páči moja práca. :-)
siskam
@mardo , keď si vlani hodil na varechu tento recept, okamžite som ho vyskúšala, nesklamal. Fajn, že sa znovu objavil na vareche ako recept spred roka, mám ho síce uložený, ale keďže praženicu robím veľmi zriedka skoro som naň zabudla. Takže teraz sa k nemu zase vrátim. Aj to video od Gordona nemá chybu, veľmi lákavé raňajky.
dodo46
@mardo
tieto zaparené vajcia nemusia byť zlé, ale ja tam musím mať cibuľku
aj slaninku
dodo46
abdul
ty si riadny srandista. Máš rád čierny humor???
lubkabubinka
hmmm super nápad určite vyskúšam teraz urobím ten tvoj prívarok len ho dochutím ešte cukrom na sladkokyslo hurrrá do práce :) ukladám určite
mardo
Ale, nedavaj tam cukor, pokazis chut :-) kde mas svoje recepty?
1x kimlo
katarina64
robievam keď chcem urobiť radosť...má úspech...len ja vajíčka nejem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia