Foto: lamus
Jednoduché, úžasné, chutné a pravé maďarské jedlo! Náhodou som pozeral TV papriku a tam pravý maďarský kuchár podrobne predviedol ako sa pripravuje najobľúbenejšie maďarské jedlo. Zobraziť celý popisJednoduché, úžasné, chutné a pravé maďarské jedlo! Náhodou som pozeral TV papriku a tam pravý maďarský kuchár podrobne predviedol ako sa pripravuje najobľúbenejšie maďarské jedlo. Odvtedy som ho pripravoval veľa-veľa krát a patrí k mojim najobľúbenejším.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Kuracie nožky stiahneme z kože a vyberieme kosť.
-
2
Chvíľu to trvá a tu je výsledok. Z kuracích kostí a kožiek uvaríme vynikajúci vývar - polievočku.
-
3
Na oleji (masti) spražíme cibuľku do sklovita (keď je cibuľka priesvitná), vtedy pridáme mletú červenú papriku cca 1 lyžičku – nie veľa, aby výsledná omáčka bola ružová (nie červená). Pozor ! nespáliť papriku – po chvíli zaliať trochu vody, aby sa nespálila.
-
4
Vykostené kuracie mäsko osolíme z jednej strany a položíme ho do hrnca na cibuľku, osolenou stranou dole. Keď sa opeká z 1 strany – vrchnú stranu osolíme.
-
5
Opečieme do biela, mäsko otáčame.
-
6
Pridáme pokrájanú papriku, paradajky a dusíme. Všetko pustí šťavu, pridáme trochu vody (veľa šťavy nie je dobré – uberá chuť). Dnešné kurčatá stačí variť 1/2 hod.
-
7
Keď je mäso mäkké, v miske rozmiešame kyslú a sladkú smotanu, pridáme trochu šťavy z hrnca, aby bola omáčka riedšia a teplejšia a aby smotana po vliatí nezhrčkavela. Potom smotanu vlejeme do hrnca.
-
8
Prejdeme varom a kurča na paprike je hotové. :)
-
9
Pripravíme si halušky, lebo bez halušiek by to nebolo ono! HALUŠKY: z polohrubej múky, vajec, vody a soli urobíme cesto na halušky. Približný odhad: 1 vajce = 1 porcia. Cesto z podnosu nožíkom hádžeme do slanej vriacej vody (to je originál), ja používam sito. Varíme, kým halušky vyplávajú, potom scedíme. Ak konzumujeme hneď spláchneme teplou vodou, ak pozdejšie – studenou vodou (aby sa nelepili). Do halušiek pridáme pár kvapiek oleja, aby sa nelepili. Pre menej skúsených: "Cesto musí byť dostatočne husté a halušky sa nerozvaria ani nelepia." - to je užitočná pripomienka od varecháča Dry.
-
10
A tu sú hotové haluštičky. Môžme servírovať. Dobrú chuť. :)
-
11
Ešte uvádzam uhorkový šalát ku kurčaťu ako bolo v originále, aj keď nie je nutný. Uhorkový šalát: Uhorky postrúhame, pridáme do nich strúčik cesnaku nakrájaný nadrobno. Zálievka: voda, cukor, ocot Zalejeme a necháme postáť. Dáme do misiek – vrch posypeme červenou paprikou a peprom.
Som rád, že to tu žije. Pozrel som si vaše recepty ... určite vyskúšam Kuracie stehná v pivovej marináde od dry a Balkánsky kapor od alexdidi vyzerá neodolateľne :)
Myslim, ze som videla ten recept na TV paprika. Kuchar ucil mladych adeptov, kazdy mal pred sebou sporak a opakoval po ucitelovi. :-)
Ja som stehná stále vykostil - vtedy sú také mäkšie a jemnejšie, myslím, že je lepšie ich vykostiť - veď je stým aj viac práce :)
Myslím že na tom recepte je geniálna jeho jednoduchosť, všetko tam sedí, ladí a výsledok je perfektný. Aj zmiešanie sladkej a kyslej smotany patrí k tajomstvu skvelej chuti.
Doplním aj ďalšie moje "super" recepty cez Vianoce, keď konečne budem mať viac času. A doplním aj foto.
Perkelt varím vždy z celého kuraťa, nie z jeho vykostených častí, lebo stará mama ma učila, že kosti dajú polievke chuť a silu.
Ahoj Alenka, keďže je tam smotana nazval by som to perkelt. A neverím, že Maďari do perkeltu nedávajú papriku (tú dávajú asi všade :).
Ináč som toto jedlo nenazval guláš (???)
Jedol som podobný perkelt aj z nevykostených nožiek, je tam vývar z tých kostí, čo je plus, ale to vykostené mäsko má niečo do seba - pre mňa je to vtedy chutnejšie a také jemnejšie. A z kostí sa potom dá urobiť vývar - polievočka. Díky za príspevok.
Oprava - mala som 3 dolné a 4 vrchné stehná.