Pravé maďarské kurča na paprike

lamus - fotkalamus, 19. decembra 2010
Pravé maďarské kurča na paprike
Foto: lamus

Jednoduché, úžasné, chutné a pravé maďarské jedlo! Náhodou som pozeral TV papriku a tam pravý maďarský kuchár podrobne predviedol ako sa pripravuje najobľúbenejšie maďarské jedlo. Zobraziť celý popisJednoduché, úžasné, chutné a pravé maďarské jedlo! Náhodou som pozeral TV papriku a tam pravý maďarský kuchár podrobne predviedol ako sa pripravuje najobľúbenejšie maďarské jedlo. Odvtedy som ho pripravoval veľa-veľa krát a patrí k mojim najobľúbenejším.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 ks
1 ks
1 KL
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Kuracie nožky stiahneme z kože a vyberieme kosť.

    Pravé maďarské kurča na paprike - obrázok 1
  2. 2

    Chvíľu to trvá a tu je výsledok. Z kuracích kostí a kožiek uvaríme vynikajúci vývar - polievočku.

    Pravé maďarské kurča na paprike - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji (masti) spražíme cibuľku do sklovita (keď je cibuľka priesvitná), vtedy pridáme mletú červenú papriku cca 1 lyžičku – nie veľa, aby výsledná omáčka bola ružová (nie červená). Pozor ! nespáliť papriku – po chvíli zaliať trochu vody, aby sa nespálila.

    Pravé maďarské kurča na paprike - obrázok 3
  4. 4

    Vykostené kuracie mäsko osolíme z jednej strany a položíme ho do hrnca na cibuľku, osolenou stranou dole. Keď sa opeká z 1 strany – vrchnú stranu osolíme.

    Pravé maďarské kurča na paprike - obrázok 4
  5. 5

    Opečieme do biela, mäsko otáčame.

    Pravé maďarské kurča na paprike - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme pokrájanú papriku, paradajky a dusíme. Všetko pustí šťavu, pridáme trochu vody (veľa šťavy nie je dobré – uberá chuť). Dnešné kurčatá stačí variť 1/2 hod.

    Pravé maďarské kurča na paprike - obrázok 6
  7. 7

    Keď je mäso mäkké, v miske rozmiešame kyslú a sladkú smotanu, pridáme trochu šťavy z hrnca, aby bola omáčka riedšia a teplejšia a aby smotana po vliatí nezhrčkavela. Potom smotanu vlejeme do hrnca.

    Pravé maďarské kurča na paprike - obrázok 7
  8. 8

    Prejdeme varom a kurča na paprike je hotové. :)

    Pravé maďarské kurča na paprike - obrázok 8
  9. 9

    Pripravíme si halušky, lebo bez halušiek by to nebolo ono! HALUŠKY: z polohrubej múky, vajec, vody a soli urobíme cesto na halušky. Približný odhad: 1 vajce = 1 porcia. Cesto z podnosu nožíkom hádžeme do slanej vriacej vody (to je originál), ja používam sito. Varíme, kým halušky vyplávajú, potom scedíme. Ak konzumujeme hneď spláchneme teplou vodou, ak pozdejšie – studenou vodou (aby sa nelepili). Do halušiek pridáme pár kvapiek oleja, aby sa nelepili. Pre menej skúsených: "Cesto musí byť dostatočne husté a halušky sa nerozvaria ani nelepia." - to je užitočná pripomienka od varecháča Dry.

    Pravé maďarské kurča na paprike - obrázok 9
  10. 10

    A tu sú hotové haluštičky. Môžme servírovať. Dobrú chuť. :)

    Pravé maďarské kurča na paprike - obrázok 10
  11. 11

    Ešte uvádzam uhorkový šalát ku kurčaťu ako bolo v originále, aj keď nie je nutný. Uhorkový šalát: Uhorky postrúhame, pridáme do nich strúčik cesnaku nakrájaný nadrobno. Zálievka: voda, cukor, ocot Zalejeme a necháme postáť. Dáme do misiek – vrch posypeme červenou paprikou a peprom.

Diskusia k receptu

alexdidi
Tiež robirvam takýto paprikáš, ale bez čerstvej papriky a paradajky, je to dobré jedlo, ale keď je tam smotana, tak uhorkový šalát sa mi k tomu akosi nehodí....
používateľ nemá avatar
dry
dry
Z halušiek chýba sol! Halušky som nikdy neplachoval ani studenou ani teplou vodou a nelepili sa. Cesto musí byť dostatočne husté a halušky sa nerozvaria ani nelepia. Ten uhorkový šalát podávam k paprikášu bez smotany.
lamus
Díky za pripomienky skúsených. Tá paradajka, paprika nemusí byť, ja so to robil vždy s nimi a bolo to super. Uhorkový šalát nie je k tomu nutný ale v Maďarsku by vám k tomu naservírovali aj takýto šalát.
Som rád, že to tu žije. Pozrel som si vaše recepty ... určite vyskúšam Kuracie stehná v pivovej marináde od dry a Balkánsky kapor od alexdidi vyzerá neodolateľne :)
marienka44
@Lamus ,to kura vykostene sa opeka na oleji alebo v tom cibulovom základe? Nie je to v popise jasne. Olej /mast/ nie je v rozpise.
Myslim, ze som videla ten recept na TV paprika. Kuchar ucil mladych adeptov, kazdy mal pred sebou sporak a opakoval po ucitelovi. :-)
evanaaa
Ja skoro vždy, keď dusím nejaké mäso - a nemusí to byť len perkelt alebo paprikáš, podľa možnosti dávam papriku a paradajku, alebo aspoň pretlak , kečup, je to lepšie. A k smotane by som si tiež nedala šalát, chutí to aj bez. Ináč, takáto kuracina je výborná, nemusím ani vykosťovať tie stehná.
lamus
To vykostené kura sa dá na popraženú cibuľku s paprikou - už som to tam doplnil, díky. Presne tak to bolo na TV paprika - len ja som rýchlo behal po ceruzku a papier a stihol som to zapísať :))
Ja som stehná stále vykostil - vtedy sú také mäkšie a jemnejšie, myslím, že je lepšie ich vykostiť - veď je stým aj viac práce :)
Myslím že na tom recepte je geniálna jeho jednoduchosť, všetko tam sedí, ladí a výsledok je perfektný. Aj zmiešanie sladkej a kyslej smotany patrí k tajomstvu skvelej chuti.
Doplním aj ďalšie moje "super" recepty cez Vianoce, keď konečne budem mať viac času. A doplním aj foto.
alena45
mňa učili, a práve Maďari, že do paprikášu sa dáva paprika a paradajka a do perkeltu smotana. V tom je rozdiel. A toto si nazval guláš. Tak neviem. Maďari sami volajú toto jedlo perkelt s maďarským pravopisom.
Perkelt varím vždy z celého kuraťa, nie z jeho vykostených častí, lebo stará mama ma učila, že kosti dajú polievke chuť a silu.
lamus
 varecha.pravda.sk/profil/alena45/...

Ahoj Alenka, keďže je tam smotana nazval by som to perkelt. A neverím, že Maďari do perkeltu nedávajú papriku (tú dávajú asi všade :).
Ináč som toto jedlo nenazval guláš (???)
Jedol som podobný perkelt aj z nevykostených nožiek, je tam vývar z tých kostí, čo je plus, ale to vykostené mäsko má niečo do seba - pre mňa je to vtedy chutnejšie a také jemnejšie. A z kostí sa potom dá urobiť vývar - polievočka. Díky za príspevok.
cinkla
Lamus, si velmi tolerantny, to sa mi na Tebe paci tak isto ako Tvoj super recept. Vdaka.
magazin
na konci varenia skuste pridat 1 - 2 bobkove listy, po uvareni dlho nenechavat v jedle
lamus
Díky za tip. OK - nabudúce vyskúšame.
angiek
ja to varim podobne, vzdy s bobkovym listom..ked nahodou zabudnem uz to nie je ta chut, ktoru mame radi, odporucam a chyba mi tam este cesnak
vilomac
mne je jedno ako sa to vola ,ale vypada to zaujimavo a na tento styl som to nerobila este,takze dik za dobry typ na obed :))))
vilomac
mne je jedno ako sa to vola ,ale vypada to zaujimavo a na tento styl som to nerobila este,takze dik za dobry typ na obed :))))
vilomac
a este som chcela dodat ze kazdy ma rad nieco ine.moj priatel si na kazde jedlo da majonezu a stipes a chuti mu to takze ked k tomu niekto rad uhorkovy salat tak to su jeho chute :))
lamus
Ahoj Vilomac - to jedlo nemá chybu, je jednoduché, chutné ... no geniálne. Vyskúšaj - neobanuješ.
korka82
vdaka za inspiraciu, dnes som uvarila len bez papriky, tu som nemala a halusky presne podla receptu....fajne, uz sa tesim ako bude chutit manzelikovi :)
luwinka
Dnešný obed : Kura na paprike. Zaradila som to sem aj tú fotku , nakoľko som nenašla tu recept , na samotné kura na paprike. Ja som to robila inak ako tento pán. Nedávala som tam žiadnu papriku ani rajčiny , ale som to robila tak , že som mala 3 horné a 4 vrchné stehná . Tie som odkožila , na oleji som opiekla stehná posypala sladkou paprikou opieklasom ich z oboch strán potom som ich vybrala pridala som do výpeku cibuľu,ktorú som osmažila pridala som červenú sladkú papriku , soľ, naspäť som dala stehná a dusila som ich chvíľu. Potom som podliala vodou , povarila , pridala som trochu čierneho mletého korenia a kurací vývar. Varila som 3/4 hodiny. Potom som vybrala uvarené stehná. Múku som si rozmiešala s vodou a pridala som už do omáčky. Nakoniec smotanu na šľahanie 30%-tnú som pridala a všetko som s tyčovým mixérom zmixovala na hladkú omáčku. Naspäť som dala stehná do omáčky. Podávala som s knedľou.


2x haji a grejsy
marauder
@Lamus : Vyrástol som na "maďarskej kuchyni". Občas dostanem chuť (nostalgia?) na niečo neskutočne chutné, ako to robila "naďmama" a mamka. Veľa som odpozoroval, ale pred varením si vždy pozriem aspoň 5 roznych receptov, vyberiem kombináciu tých najlepších a urobím si to aj tak po svojom! :D Tvoj recept je úžasný, takmer tam nie je čo meniť, ďakujem! Akurát tie vykostené stehná potriem olivovým olejom a nechám cez noc uležať. Aj tak nemám zeleninu! Vykostenie a "odkoženie" je piplačka, ale ten vývar na podlievanie za to stojí! Medzi paprikášom a "na smotane" je veľmi tenká hranica, tak, ako ty sa prikláňam k smotanám s vývarom. A halušky, noky, nokerle urobím so špenátom, lebo v každom jedle musia byť aspoň 4 základné farby: biela, čierna, červená a zelená. (5 je už Vysoká škola gurmánska! :D ) Ten uhorkový šalát určite nie! :( Barbari to možu jesť s knedlíkom, chlebom, alebo zemiakmi! :D Ešte raz vďaka za super recept! (Uhorkový šalát so smotanou nerieš, iba si ma inšpiroval a dostal som naň chuť)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia